Bästa Äppelcidervinäger 2023 – Bäst i Test & Fakta

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Äppelcidervinäger: Lär dig allt och hitta den bästa för dig

BILDPRODUKTINFORMATION
img_alt
★ VÅRT 1# VAL ★
 • Innehåller 5% syra
 • Ouppvärmd
 • Både för invärtes och utvärtes bruk
 • Populär i hela världen
Äppelcidervinäger Komplex - Bästa Kapslar
 • Kraftfull styrka på 1160mg per portion
 • Berikad med Ingefära, Gurkmeja & Cayennepeppar
 • Väldigt prisvärd
Gummin med Äppelcidervinäger - Bäst i Test
 • 60 utsökt äppelsmakande gummin
 • 1000 mg per gummi
 • Näringsrik ättiksyra (5%)
 • Glutenfria och lämpliga för vegetarianer
img_alt
 • Naturliga ingredienser
 • Opastöriserad
 • Levande bakteriekultur
 • Helt raw

Vinäger har använts i århundraden som matlagning, rengöring och läkemedel (1). 

Äppelcidervinäger är gjord av fermenterade äpplen och vatten som producerar ättiksyra – den viktigaste aktiva föreningen i ättika. I allmänhet utgör äppelcidervinäger cirka 5–6% ättiksyra (1).

Ett begränsat antal studier tyder på att ättiksyra är ansvarig för många av vinägernas associerade hälsoeffekter, såsom att sänka blodsockernivån, hjälpa till med viktminskning och minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar (2345).  

Ändå har mycket av forskningen utförts på djur – inte människor.

När du handlar äppelcidervinäger kan du stöta på flera typer av produkter.

Rå, ofiltrerad äppelcidervinäger innehåller en grumlig substans som kallas ”moderr”. ”Moder” består av strängar av proteiner, enzymer och nyttiga bakterier, som kallas probiotika (167). 

Förutom ättiksyra är ”mamman” den andra huvudkomponenten i äppelcidervinäger som anses vara ansvarig för de påstådda hälsofördelarna. Forskning har dock inte underbyggt sina tillhörande hälsopåståenden. 

Däremot har filtrerad äppelcidervinäger fått bort sin ”mor” och annat sediment, vilket resulterar i en klar, bärnstensfärgad produkt. Som sådan uppfattas filtrerad äppelcidervinäger ofta med färre hälsofördelar. 

När du letar efter det bästa äppelcidervinägermärket, undvik produkter som är märkta som ”äpplesmak”, eftersom detta kan indikera att vinägerna inte var gjorda av äpplen eller äppeljuice. 

Välj produkter som är fria från eller innehåller lite socker, såväl som fria från konstgjorda tillsatser, såsom färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel. Om du köper ett äppelcidervinägtillskott, leta efter de som har testats för kvalitet och certifierats av en tredje part. 

Här är de 4 bästa äppelcidervinägervarumärkena att köpa 2023. 

Bästa Äppelcidervinäger 2023

1. Bragg Äppelcidervinäger EKO – Bäst i Test

Pris: $$

Du kan verkligen inte ta upp äppelcidervinäger utan att också nämna Bragg, en av de första tillverkarna som började med äppelcidervinäger och säljer det. Bragg öppnade sina dörrar 1912 och har sedan starten bara använt de högkvalitativa, ekologiskt odlade äpplen för att göra rå, ofiltrerad vinäger.

Den färdiga produkten är helt obearbetad så att den fortfarande innehåller ”mamman” – det grumliga ämnet som är fullt av fördelaktiga probiotika, enzymer och ättiksyra. De flesta fördelarna med äppelcidervinäger tillskrivs ”modern”, så när du väljer en, du vill definitivt se till att den är där, och Braggs är alltid ett utmärkt alternativ.

Braggs är ett bra häftklammer som kan användas på olika sätt. Blanda den med extra jungfruolivolja för att göra en smidig och smidig salladsdressing eller gör en dryck genom att späda ut två matskedar ättika i åtta uns vatten.

Förutom den höga kvaliteten kommer Braggs Äppelcidervinäger i olika storlekar: 473 ml, 946 ml och 3,8 liters flaskor.

Som ett resultat av det, om du planerar att laga mat med äppelcidervinäger regelbundet, är det troligtvis det mest praktiska och budgetvänliga alternativet att köpa flaskan på 3,8 liter.

En matsked (15 ml) innehåller 0 kalorier och 0 gram kolhydrater (8).

Medan många användare nämner att denna vinäger har en surare lukt och smak än till exempel Renée Voltaire Apple Cider Vinegar, är det fortfarande ett mycket bra val för användning i salladsdressingar, marinader och andra kulinariska applikationer.

Om du dricker det som det är, var noga med att späda ut vinägern med lite vatten för att göra det mer välsmakande.


2. Äppelcidervinäger Komplex – Bästa Kapslarna

Äppelcidervinäger komplex - Bästa Kapslarna

Pris: $$

Om du vill undvika den starka lukten och smaken som flytande äppelcidervinäger ibland ger, så är det här ditt tillskott du bör välja. Äppelcidervinäger komplex är ett kraftfullt kosttillskott i form av äppelcidervinäger som kan är väldigt bra om du vill hålla formen, kontrollera aptiten och ta itu med småätandet. Dessa högpotenta kapslar har en marknadsledande styrka på 1160mg och är berikade med ingefära, gurkmeja och cayennepeppar som ger ytterligare fördelar till din hälsa.

Dessa tabletter som enkelt sväljes innehåller dessutom 11% ättiksyra. Detta kan jämföras med vanliga flytande versioner som innehåller ungefär 5-6%, vilket är hälften så mycket som dessa kapslar.

Eftersom den höga syrahalten i flytande äppelcidervinäger även kan orsaka skador på tandemaljen är dessa kapslar ett utmärkt och lättanvänt alternativ. Dessutom slipper du den ofta starka smaken och lukten på flytande äppelcidervinäger, som många tycker att är lite obehaglig.

Sammanfattningsvis är detta en väldigt bra äppelcidervinäger om du inte tycker om flytande äppelcidervinäger men ändå vill minska sötsuget, kontrollera aptiten och hålla formen. Helt klart de bästa äppelcidervinägerkapslarna på marknaden idag!


3. Gummin med Äppelcidervinäger – Bästa Gummies

Pris: $$

Om du varken gillar smaken eller lukten av flytande äppelcidervinäger, men inte heller tycker om att svälja tabletter och kapslar, så är det detta tillskott du ska välja. Detta tillskott är gummin med en utsökt äppelsmak som smakar precis som godis – men det är ett nyttigt godis som ger dig samma fördelar som exempelvis Braggs flytande äppelcidervinäger.

Varje dos har en potent styrka på 1000 mg äppelcidervinäger vilket ger dig en korrekt dosering för att uppnå hälsofördelarna. Den rekommenderade dosen är 2 gummin om dagen och vi tycker, efter att ha testat produkten, att detta är det godaste tillskottet vi ätit. Det smakar som godis men innehåller också näringsrik ättiksyra (5%) som hjälper till att kontrollera aptiten.

Man bara längtar till nästa gång man får tugga dessa gummin, så komplettera din hälsosamma livsstil med dessa utsökt äppelsmakande gummin som hjälper dig att hantera din aptit!


4. Renée Voltaire Äppelcidervinäger

Pris: $

Ett alternativ till Braggs äppelcidervinäger är denna äppelcidervinäger från Renée Voltaire. Detta tillskott är av mycket hög kvalitet och är dessutom unik av sin sort eftersom den både är raw och opastöriserad. 

Denna äppelcidervinäger tillverkas av ekologiska äpplen som mosas och sedan få jäsa/ fermentera på fat. Eftersom vinägern sedan tappas på flaska ofiltrerad så bevaras modern, vilket är den viktigaste delen i äppelcidervinäger eftersom det är den som ger hälsofördelarna. Detta eftersom om man filtrerar bort bakteriefloran går man miste om många fördelar. Modern består av proteiner, enzymer och vänliga bakterier, vilket ger vätskan ett grumligt utseende. Detta är dock inget farligt och visar bara att vätskan är av hög kvalitet.

Denna äppelcidervinäger finns endast i 500 ml, men det brukar räcka ett tag eftersom de flesta intar ganska små mängder på daglig basis. Den dagliga dosen är 2 tsk i vatten vilket med fördel kan skvättas på exempelvis sallader och grönsaker. Modern kan med fördel ätas och man kan också skaka flaskan innan användning så att man alltid får med en del av modern.

I Renée Voltaires sortiment hittar vi också raw äppelcidervinägerdryck med cylonkanel & gurkmeja, raw äppelcidervinägerdryck med gurkmeja, ingefära och chili, samt så kallade vinägerlemonader med jordgubbssmak, citron och ingefära och hallonvinäger. Dryckerna är mindre syrliga, vilket beror på ett lite annat innehåll i vätskan, vilket gör att man kan dricka dem direkt ur flaskan. Detta är väldigt praktiskt när man är ute på språng, men det är mindre ekonomiskt då dessa är betydligt dyrare. Mest äppelcidervinäger för pengarna får du genom att köpa Renée Voltaire Raw Äppelcidervinäger med Moder, som ligger på 5% ättiksyra.


Hur man väljer äppelcidervinägerprodukter

När du köper en äppelcidervinäger vill du överväga dess avsedda syfte. 

Till exempel, om du tänker dricka den, vill du leta efter en produkt med en acceptabel smak. Du kanske också vill välja en organisk ofiltrerad produkt, eftersom den kan erbjuda en större mångfald av probiotika (9). 

För både att dricka och laga mat, leta efter en produktetikett som inte nämner frasen ”äpplesmak”, eftersom detta kan indikera att produkten är mer bearbetad och inte tillverkad av äkta äpplen eller äppelcider. 

Undvik dessutom konstgjorda tillsatser, inklusive smakämnen, färgämnen och konserveringsmedel. Om du köper en smaksatt variant av äppelcidervinäger, leta efter produkter med minimala ingredienser och tillsatt socker. 

Även om det är oklart om råa, ofiltrerade vinäger som innehåller ”moder” ger fler hälsofördelar än filtrerade, tenderar smaken av ofiltrerade vinäger att bli rikare och mer komplexa. 

Eftersom de flesta äppelcidervinäger är opastöriserade, är det viktigt att prata med din vårdgivare om du är gravid eller nedsatt immunförsvar, eftersom opastöriserade produkter kan innehålla potentiellt skadliga bakterier. 

Däremot, om du använder äppelcidervinäger för att göra din egen hårsköljning eller rengöringslösning, är både filtrerade och ofiltrerade produkter bra att använda. 

Andra faktorer att tänka på när du köper äppelcidervinäger inkluderar pris och kvantitet. 

Dessutom kan du konsumera äppelcidervinäger via kapslar eller gummin, även om effekterna av dessa former inte stöds av forskning.

Vad äppelcidervinäger är bra för

Äppelcidervinäger har olika hälsosamma egenskaper, inklusive antimikrobiella och antioxidativa effekter.

Dessutom tyder bevis på att det möjligen kan erbjuda hälsofördelar, såsom:

 • hjälper till med viktminskning
 • minska kolesterol
 • sänka blodsockernivån
 • förbättra symtomen på diabetes

Det finns dock lite forskning och ytterligare studier behövs innan det kan rekommenderas som en alternativ behandling.

Mycket hälsosamma ämnen

Äppelcidervinäger tillverkas via en tvåstegsprocess (10).

Först utsätter tillverkaren krossade äpplen för jäst, som fermenterar sockerarterna och förvandlar dem till alkohol.

Därefter jäser ytterligare bakterier alkoholen och förvandlar den till ättiksyra – den viktigaste aktiva föreningen i vinäger.

Ättiksyra ger vinäger sin starka sura lukt och smak. Forskare tror att denna syra är ansvarig för hälsofördelarna med äppelcidervinäger. Cider vinäger är 5-6% ättiksyra (1).

Organisk, ofiltrerad äppelcidervinäger innehåller också ett ämne som kallas moder, som består av strängar av proteiner, enzymer och vänliga bakterier som ger produkten ett grumligt utseende.

Vissa människor tror att modern är ansvarig för de flesta av sina hälsofördelar, även om det för närvarande inte finns några studier som stöder detta.

Även om äppelcidervinäger inte innehåller många vitaminer eller mineraler, erbjuder den en liten mängd kalium. Varumärken av god kvalitet innehåller också vissa aminosyror och antioxidanter.

Sammanfattning: Äppelcidervinäger tillverkas genom att jäsa sockret från äpplen. Detta gör dem till ättiksyra, som är en viktig aktiv ingrediens i ättika och kan vara ansvarig för dess hälsofördelar.

Läs också: Bästa fiskoljan

Kan hjälpa till att döda skadliga bakterier

Vinäger kan hjälpa till att döda patogener, inklusive bakterier (11).

Människor har traditionellt använt vinäger för rengöring och desinficering, behandling av nagelsvamp, löss, vårtor och öroninfektioner.

Hippokrates, far till modern medicin, använde vinäger för att rengöra sår för mer än 2000 år sedan.

Vinäger är också ett konserveringsmedel. Studier visar att det hämmar bakterier som E. coli från att växa in och förstöra mat (111213).

Om du letar efter ett naturligt sätt att konservera maten kan äppelcidervinäger hjälpa till.

Anekdotiska rapporter tyder också på att utspädd äppelcidervinäger kan hjälpa till med akne när den appliceras på huden, men det verkar inte finnas någon stark forskning för att bekräfta detta.

Sammanfattning: Huvudämnet i ättika – ättiksyra – kan döda skadliga bakterier eller hindra dem från att föröka sig. Det har en historia av användning som desinfektionsmedel och naturligt konserveringsmedel.

Kan hjälpa till att sänka blodsockernivån och hantera diabetes

Hittills är en av de mest övertygande tillämpningarna av vinäger att hjälpa till att behandla typ 2-diabetes.

Typ 2-diabetes kännetecknas av höga blodsockernivåer orsakade av insulinresistens eller oförmåga att producera insulin (14).

Men människor utan diabetes kan också dra nytta av att hålla blodsockernivån i det normala intervallet, eftersom vissa forskare tror att höga blodsockernivåer är en viktig orsak till åldrande och olika kroniska sjukdomar.

Det mest effektiva och hälsosamma sättet att reglera blodsockernivån är att undvika raffinerade kolhydrater och socker, men äppelcidervinäger kan också ha en gynnsam effekt.

Forskning tyder på att vinäger erbjuder följande fördelar för blodsockernivån och insulinnivåerna:

 • En liten studie tyder på att ättika kan förbättra insulinkänsligheten med 19–34% under en måltid med högt kolhydratinnehåll och signifikant sänka blodsockret och insulinsvaret (15).
 • I en liten studie på 5 friska personer minskade ättika blodsockret med 31,4% efter att ha ätit 50 gram vitt bröd (16).
 • En liten studie på personer med diabetes rapporterade att konsumtion av 2 matskedar äppelcidervinäger före sänggåendet minskade fastande blodsocker med 4% nästa morgon (17).
 • Många andra studier på människor visar att ättika kan förbättra insulinfunktionen och sänka blodsockernivån efter måltiderna (1819).

Om du för närvarande tar blodsockersänkande läkemedel, prata med din läkare innan du ökar ditt intag av någon typ av ättika.

Sammanfattning: Äppelcidervinäger har visat stort löfte när det gäller att förbättra insulinkänsligheten och hjälpa till att sänka blodsockersvaret efter måltiderna

Kan underlätta viktminskning

Kanske överraskande visar studier att vinäger kan hjälpa människor att gå ner i vikt.

Flera mänskliga studier visar att ättika kan öka känslor av mättnad. Detta kan leda till att du äter färre kalorier och går ner i vikt.

Enligt en studie så visade det sig att exempelvis intag av ättika tillsammans med en högkolhydratmåltid till ökade känslor av mättnad, vilket fick deltagarna att äta 200–275 färre kalorier under resten av dagen (2021).

Vidare visade en studie på 175 personer med fetma att daglig konsumtion av äppelcidervinäger ledde till minskat magfett och viktminskning (22):

 • att ta en matsked (15 ml) ledde till en förlust på 1,2 kg
 • tar 2 matskedar (30 ml) ledde till en förlust på 1,7 kg

Men kom ihåg att denna studie pågick i tre månader, så de verkliga effekterna på kroppsvikt verkar vara ganska blygsamma.

Som sagt, helt enkelt tillsätta eller subtrahera enstaka livsmedel eller ingredienser har sällan en märkbar effekt på vikten. Långsiktig viktminskning skapas genom att anta användbara och stödjande kost- och livsstilsvanor.

Sammantaget kan äppelcidervinäger bidra till viktminskning genom att främja mättnad, sänka blodsockret och minska insulinnivåerna.

Äppelcidervinäger innehåller bara cirka tre kalorier per matsked, vilket är mycket lågt.

Sammanfattning: Studier tyder på att vinäger kan öka känslan av mättnad och hjälpa dig att äta färre kalorier, vilket kan leda till viktminskning

Du kanske också gillar: Bästa vätskedrivande

Förbättrar hjärthälsan hos djur

Hjärtsjukdom är en av de främsta dödsorsakerna (23).

Flera biologiska faktorer är kopplade till din risk för hjärtsjukdom.

Forskning tyder på att vinäger kan förbättra flera av dessa riskfaktorer. Många av studierna genomfördes dock på djur.

Dessa djurstudier tyder på att äppelcidervinäger kan sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna, liksom flera andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar (242526).

Vissa studier på råttor har också visat att ättika sänker blodtrycket, vilket är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar och njursjukdomar (2728).

Det finns dock inga goda bevis för att vinäger gynnar hjärthälsan hos människor. Forskare måste göra fler studier innan de drar några starka slutsatser.

Sammanfattning: Flera djurstudier har visat att vinäger kan minska triglycerider i blodet, kolesterol och blodtryck. Det finns dock inga starka bevis för att det leder till minskad risk för hjärtsjukdom hos människor.

Kan förbättra hudens hälsa

Äppelcidervinäger är ett vanligt botemedel mot hudåkommor som torr hud och eksem (29). Människor har traditionellt använt vinäger för rengöring och desinficering, behandling av nagelsvamp, löss, vårtor och öroninfektioner. Hippokrates, far till modern medicin, använde vinäger för att rengöra sår för mer än 2000 år sedan.

Huden är naturligt lätt sur. Användning av lokal äppelcidervinäger kan hjälpa till att återbalansera hudens naturliga pH och förbättra den skyddande hudbarriären (29).

Å andra sidan kan alkaliska tvålar och rengöringsmedel irritera eksem, vilket förvärrar symtomen (30).

Med tanke på dess antibakteriella egenskaper kan äppelcidervinäger i teorin hjälpa till att förhindra hudinfektioner kopplade till eksem och andra hudförhållanden.

Vissa människor använder utspädd äppelcidervinäger i ansiktsmasker. Tanken är att den kan döda bakterier och förhindra fläckar.

En studie på 22 personer med eksem rapporterade emellertid att ansiktsmasker och dylik med äppelcidervinäger inte förbättrade hudbarriären och orsakade hudirritation (31).

Prata med din läkare innan du testar nya läkemedel, särskilt på skadad hud. Undvik att applicera outspädd ättika på huden, eftersom det kan orsaka brännskador (32).

Sammanfattning: Äppelcidervinäger är naturligt sur och har antimikrobiella egenskaper. Det betyder att det kan hjälpa till att förbättra hudbarriären och förhindra infektioner. Det behövs dock fler studier för att veta hur säkert och effektivt detta läkemedel är.

Sköljning av håret

En hårsköljning av äppelcidervinäger sägs ta bort produktuppbyggnad, avlägsna och ge glans i ditt hår.

Prova att blanda 1 del äppelcidervinäger med 1 del vatten och häll blandningen över håret. Låt den stå i några minuter innan du tvättar ut den.

Om du har känslig hud, försök först med en svagare utspädning, eftersom vinägern är ganska sur.

Bli av med springmask

Det är viktigt att sänka pH-nivån i mag-tarmkanalen något, för att göra det mer obehagligt för springmask att leva i det. Blanda en tesked eller två i ett glas vatten och drick detta dagligen. Den sura naturen hos äppelcidervinäger skapar en ogästvänlig miljö för maskarna och hjälper kroppen att bli av med dem naturligt.

Dosering och hur man använder det

Det bästa sättet att införliva äppelcidervinäger i din kost är att använda det vid matlagning. Det är ett enkelt tillskott till mat som salladsdressingar och hemlagad majonnäs.

Vissa människor gillar också att späda ut det i vatten och dricka det som en dryck. Vanliga doser varierar från 1–2 teskedar (5–10 ml) till 1–2 matsked (15–30 ml) per dag blandat i ett stort glas vatten.

Det är bäst att börja med små doser och undvika att ta stora mängder. För mycket vinäger kan orsaka skadliga biverkningar, inklusive tandemaljserosion och potentiella läkemedelsinteraktioner.

Vissa dietister rekommenderar att använda ekologiska, ofiltrerade äppelcidervinäger som innehåller ”moder”.

Bragg verkar vara ett av de mest populära varumärkesalternativen, som är tillgängliga online tillsammans med recensioner och betyg. Men flera andra sorter finns också.

Sammanfattning: En vanlig dos för äppelcidervinäger sträcker sig från 1 tesked till 2 matskedar (10–30 ml) per dag, antingen används vid matlagning eller blandas i ett glas vatten.

Bästa metoderna för att undvika biverkningar

Äppelcidervinäger är relativt säkert att konsumera men kan orsaka biverkningar hos vissa människor.

Eftersom syra av äppelcidervinäger är ansvarig för många av dess hälsofördelar, var noga med att inte blanda det med något som kan neutralisera syran och minska dess positiva effekter (33).

Tänk på att vinägernas surhet också kan skada tandemaljen vid regelbunden användning. Att dricka genom ett sugrör och skölja munnen med vatten efteråt kan hjälpa till att förhindra detta (34).

Medan att dricka äppelcidervinäger är förknippat med hälsofördelar, kan det vara farligt att konsumera stora mängder (237 ml) varje dag i många år och har kopplats till låga kaliumnivåer i blodet och osteoporos (35).

Om du upplever obehagliga biverkningar efter att ha tagit äppelcidervinäger, som illamående, böjningar eller återflöde, sluta ta det och diskutera dessa symtom med din läkare (3637).

Sammanfattning: Äppelcidervinäger är relativt säker i små mängder men kan erodera tandemaljen eller orsaka magbesvär hos vissa människor. Stora mängder kan vara osäkra att konsumera under långa perioder.

Vanliga frågor

Kan jag bli av med gallsten med hjälp av äppelcidervinäger?

Även om äppelcidervinäger kan ha positiva effekter på blodsockret finns det inga studier som stöder användningen av äppelcidervinäger för behandling av gallsten. Det finns få bevis för att detta behövs eller är effektivt.

Kan jag behandla vårtor med äppelcidervinäger?

Det finns för närvarande ingen vetenskaplig forskning som tyder på att äppelcidervinäger är en effektiv behandling för vårtor.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se