Bästa Aromalampa 2024 – Bäst i Test

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Doften är knuten till känslor, vilket kan vara anledningen till att jag har ett permanent uppdrag att få mitt hem att lukta fantastiskt.

Med två hundar och fyra aktiva barn, plus det faktum att vi bor, arbetar och lagar mat i det här utrymmet, skulle ingen misstänka vårt hem för en lugn, spa-liknande reträtt.

Men med rätt doftblandning (och våra ögon stängda), kan vi inte återskapa både den fängslande doften och de känslor som följer med den?

Doftljus är alltid ett alternativ, men jag drogs till tanken på att sprida eteriska oljor. Inte bara skulle vårt hus lukta underbart, men jag tänkte att vi alla kan dra nytta av aromaterapins aspekt. Och kanske skulle det finnas en liten bonus befuktande åtgärd.

I ett försök att hitta en aromalampa som verkligen, verkligen fungerar, gick jag igenom en hel del av dem. Jag frågade också en blandning av aromaterapisexperter och olika grundare och representanter för företag som arbetar med aromalampor längs vägen.

Här är vad jag lärde mig under min djupa dykning i diffusionsvärlden, inklusive mina rekommendationer för de bästa aromalamporna.

PRODUKTDETALJER
BÄSTA ELEKTRISKA
Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test
Beurer Aroma Diffuser LA40
 • Typ av aromalampa: Elektrisk
 • Räckvidd: 20 kvadratmeter
 • Funktioner: LED-belysning, tystgående, energisnål, trevlig design
BÄSTA MED VÄRMELJUS
Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test
Kristallpunkten Aromalampa Livets Blomma
 • Typ av aromalampa: Klassisk
 • Räckvidd: Okänt
 • Funktioner: Livets Blomma-design, anpassad för värmeljus
Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test
Beurer Aroma diffuser LA30
 • Typ av aromalampa: Elektrisk
 • Räckvidd: 15 kvadratmeter
 • Funktioner: LED-belysning, tystgående, energisnål, enkel rengöring
Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test
Kristallpunkten Aromalampa Aum
 • Typ av aromalampa: Klassisk
 • Räckvidd: Okänt
 • Funktioner: Med AUM-tecken, anpassad för värmeljus, klassisk doftspridning

Topp 4 bästa aromalamporna 2024

1. Beurer Aroma Diffuser LA40 – Bästa elektriska

Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test

Den bästa aromalampan på marknaden enligt oss är denna från Beurer. Detta är en aromalampa som fungerar som en aroma diffuser, vilket innebär att den använder vattenlösliga aromaoljor för att sprida god lukt i rummet.

Denna aromalampa har ett färgskiftande LED-ljus som du kan ställa in beroende på humör och sinnesstämning. Detta gör att man kan anpassa denna aromalampa till miljön man för tillfället är i, vilket är en väldigt användbar funktion. Den är tillverkad av porslin i själva lampan och äkta bambu på stammen vilket är två material av otroligt bra kvalitet. Lampan har dessutom en väldigt stilren design som gör den till en fin inredningsdetalj i hemmet.

Denna aromalampa är väldigt tystgående vilket gör att du enkelt kan få en lugnande atmosfär i ditt rum. Den har en räckvidd att täcka ett helt rum på 20 kvadratmeter. Med tanke på att det är en elektrisk aromalampa så är den dessutom väldigt energisnål vilket vi helt klart tycker är ytterligare en väldigt bra egenskap.


2. Kristallpunkten Aromalampa Livets Blomma – Bästa med värmeljus

Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test

Om du är ute efter en lite mer klassisk aromalampa, det vill säga en aromalampa som inte är elektrisk, så är detta ett utmärkt val. Denna lampa är anpassad för vanliga värmeljus och ger ett härligt ljus och en otroligt god doft i rummet.

Aromalampan består av tre delar, ett träunderlägg, ljusbehållare av metall och en metallskål för doftolja och vatten. Den är konstruerad för att kunna sprida doft från eteriska oljor, vilket sker genom uppvärmning. Man använder alltså vatten och eterisk olja samt tänder ljudet, vilket gör att vattnet värms upp så att den eteriska oljan avdunstar och sprider den underbara doften i rummet.

Denna lampa ger ett mysigt sken och en härlig doft. Man behöver dock fylla på rikligt med vatten och några droppar eterisk olja då den är gjord i metall och vattnet således försvinner snabbare. Allt som allt är detta också en riktigt fräsch inredningsdetalj med dess minimalistiska design med Livets Blomma.


3. Beurer Aroma diffuser LA30

Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test

Den näst bästa elektriska aromalampan enligt oss är denna från Beurer. Det är en tidigare modell än deras LA40, vilket gör detta till en något sämre modell i vårt tycke.

Denna aromalampa är tyst i drift och gör sig därför bra i rum och rum upp till 15 kvadratmeter, till skillnad från LA40 som kan täcka 20 kvadratmeter. Andra bra egenskaper med denna aromalampa är att den har en låg energiförbrukning (endast 12W) samt automatisk avstängning för bästa komfort. Den är dessutom enkel att rengöra och har en minimalistisk och stilren design som passar i nästan alla rum.

Det vi gillar mest med lampan är att den kan ändras så pass mycket i belysning. Tack vare LED-belysningen kan man få olika färger samtidigt som man får en riktigt bra aroma diffuser. Därtill är den billigare än sin brorsa LA40, vilket därför kan vara ett mer ekonomiskt val.


4. Kristallpunkten Aromalampa Aum

Bästa Aromalampa 2021 - Bäst i Test

Om du inte tycker om Kristallpunktens andra design med ”Livets Blomma” så är det här ett utmärkt alternativ. Denna aromalampa erbjuder samma goda kvalitet och funktioner som Kristallpunktens andra lampor, men har en lite mer unik design.

Precis som deras andra lampa ”Livets Blomma” består denna aromalampa av tre delar: ljusbehållare, träunderlägg och en metallskål. Den värms också upp på samma sätt, det vill säga genom att tända värmeljuset och på så sätt få den eteriska oljan att avdunsta och sprida väldoft i rummet. Lampan har ett AUM-tecken vilket är en härlig detalj som ger ett coolt och seriöst intryck i rummet.


Vad är en aromalampa?

En aromalampa är en enhet som bryter ner eteriska eller syntetiska oljor till små molekyler som kan spridas jämnt i luften, vilket skapar en härlig doft och vissa specifika effekter.

Eteriska oljor kan ha lugnande, lugnande, uppfriskande och stressavlastande fördelar. Och så finns det de personliga associationerna.

Olika dofter kan framkalla olika känslor, eftersom vårt luktsinne är i direkt kommunikation med vårt limbiska system (känslans och minnets säte).

Och här är något intressant: De saker vi luktar på utlöser känslor, redan innan vi identifierar doften. Det är därför vår luktförmåga är en så kraftfull känsla. Det handlar inte bara om själva lukten, utan om det helt personliga sättet vi uppfattar det på.

Du kanske också gillar: Lavendelolja

Är alla aromlampor desamma?

Det finns några alternativ i aromalampornas värld, men de flesta kan grupperas i tre kategorier.

Ultraljudsaromalampor

Dessa enheter använder en oscillerande platta som vibrerar för att skapa och släppa en sval, luktfri dimma.

Det är som dimman runt ett vattenfall, när du tillsätter eteriska oljor i vattnet bryter denna vibration den eteriska oljan till små partiklar som släpps ut i luften med dimman.

Nebuliserande aromalampor

Dessa diffusorer använder varken värme eller vatten. Istället fungerar de genom att atomisera de eteriska oljorna till fina partiklar.

Nebulisatorer använder en större mängd eterisk olja för en kortare drifttid. Men koncentrationen av eteriska oljor som släpps ut i luften är mycket starkare.

Passiva aromalampor

Denna typ av aromalampa använder inte heller värme eller vatten, och den är också maktlös. Det finns inga sladdar, uttag, batterier eller appar.

Passiva aromalampor inkluderar vasspridare, skonsamma oljevärmare och diffuser som använder porös keramik för att naturligt avge eteriska oljor i luften.

Funktioner

Både ultraljuds- och nebuliserande aromalampor kan komma med ett antal klockor och visselpipor, inklusive omgivningsbelysning, automatiska avstängningar, doftintensitet och intervallinställningar och timers.

Dessa funktioner gör diffusorer till ett säkrare alternativ än ljus – du är fri att sova eller lämna huset helt, och du kommer fortfarande hem till ett utrymme som luktar fantastiskt.

Men aromalampor handlar inte bara om doften. En aromalampor kan fungera som en inredning för att binda ihop ett rum.

Stämningen och känslan som är kopplad till aromalampor i specifika färger eller texturer kan fördjupa sin avsikt i ett utrymme, vilket får rummet att se, känna och lukta fantastiskt.

Hur man väljer en aromalampa

Jag hade ingen aning om vad jag skulle leta efter när jag började kolla på en aromalampa – allt jag ville var något som fick mitt hus att lukta jättegott.

Men jag lärde mig snabbt att det finns en handfull viktiga överväganden som kan styra en mot ett bra alternativ.

Tänk på ditt utrymme och din livsstil

Den bästa aromalampan för dina behov kommer att vara den som passar bäst med din inredning eller din livsstil – för en aromalampa du älskar är en aromalampa du vet att du kommer att använda regelbundet.

Man bör också tänka på design och var den skall vara placerad. Luftspridning är verkligen en multi-sensorisk upplevelse förbättrad genom färg, textur och form. Så designestetik spelar en stor roll när du väljer den bästa aromalampan för ditt utrymme.

Även om storleken inte är särskilt viktig, rekommenderar vi att uppmärksamma kapaciteten om du gillar tanken på en ultraljudsdiffusor. Större vattentankar och mer generösa körtider fungerar bra för större delar av hemmet.

Du bör också överväga hur ofta du planerar att använda din diffusor. En enhet som har en intermittent inställning förlänger spridningstiden, och den kommer inte att överväldiga mindre områden heller.

Var uppmärksam på kvalitet och underhåll

När du har ställt in dina specifikationer och behov är det viktigt att du hittar en aromalampa som är BPA-fri. Ångan som släpps ut ska med andra ord vara ren och giftfri.

Det rekommenderas också att dubbelkontrollera en aromalampas rengöringsinstruktioner. En ultraljudsdiffuser behöver i allmänhet rengöras regelbundet, vilket vanligtvis innebär att man blandar vatten och ren vit vinäger i aromalampor och använder en bomullspinne för att rengöra olika vrår och vrår.

För både ultraljuds- och nebuliserande diffusers kan du också torka av plastkomponenterna med gnidningssprit. Var dock noga med att hänvisa till användarhandboken för din specifika aromalampa innan du rengör den.

Säkerhet

Tänk på att eteriska oljor inte kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Vissa företag kan marknadsföra sina produkter för att försöka övertyga dig om något annat, så det är bäst att hålla sig till märken som inte gör några hälsopåståenden.

Det är möjligt att ha för mycket av det goda, så sprid doften klokt. Om din aromalampa är elektrisk, dra fördel av schemaläggnings- och intervallfunktioner på din diffusor. På det sättet kan du undvika att oavsiktligt stressa kroppen och dofttrötthet, vilket är vad som händer efter långvarig exponering för en specifik doft.

Var noga med att använda din diffusor i ett välventilerat utrymme och följ alltid tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du håller din aromalampa ren.

Om du inte använder 100 procent eteriska oljor, se till att doften kommer från ett märke du litar på.

Gravida, spädbarn under 2 år, personer med andningssjukdomar eller allergier och husdjur kan vara särskilt känsliga för eteriska oljor, så det är en bra idé att fortsätta med försiktighet och först kontakta en sjukvårdspersonal.

Se till att husdjur, och särskilt katter, inte är begränsade till det utrymme där du sprider doften – de måste kunna lämna om de vill.

Tänk också på att starka dofter kan vara en utlösare för personer med migrän eller andra kroniska tillstånd.

Att ta med dig

När jag forskade och analyserade dessa aromalampor upptäckte jag att det finns en härlig typ av ritual för att förbereda en diffusor, oavsett om det är att mäta vatten, välja en olja eller bara vända på den.

Lägg till det till upplevelsen av en favoritdoft som försiktigt driver genom ditt hem – och känslor och minnen som är så tätt bundna till det – och det är svårt att gå fel, oavsett vilken typ av aroma diffusor du väljer.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se