Bästa Axelskydd 2023 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Oavsett om du drabbats av en axelskada, återhämtar dig från en operation eller vill förbättra din atletiska prestanda i sporter som hockey och handboll, kan ett axelskydd ge dig det stöd och den stabilitet som behövs för att påskynda läkning och förhindra att du skadar dig igen.

I den här köpguiden kommer vi att granska de bästa axelskydd och axelstöd som för närvarande finns på marknaden.

Men innan ger oss in på de specifika fördelarna med axelstöd och vilka funktioner du bör leta efter när du köper en, så tänkte vi först presentera de bästa axelskydden som finns på marknaden just nu.

PRODUKTDETALJER
BÄST I TEST
Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Copper Fit Rapid Relief Shoulder
 • Kyl- och värmefunktion: Ja
 • Storlekar: One-size
 • Fungerar för både vänster och höger axel: Ja
 • Pris: Medel
POPULÄRAST
Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Rehband QD Shoulder Support
 • Kyl- och värmefunktion: Nej
 • Storlekar: 4
 • Fungerar för både vänster och höger axel: Nej
 • Pris: Medel
PREMIUMVAL
Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Bauerfeind OmoTrain S
 • Kyl- och värmefunktion: Nej
 • Storlekar: 7
 • Fungerar för både vänster och höger axel: Ja
 • Pris: Hög
BILLIGAST
Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Vulkanskydd Classic Axelskydd Enkel
 • Kyl- och värmefunktion: Nej
 • Storlekar: 3
 • Fungerar för både vänster och höger axel: Ja
 • Pris: Låg

Topp 4 Bästa Axelskydd 2023

1. Copper Fit Rapid Relief Shoulder – Bäst i Test

Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Det bästa axelskyddet enligt oss är detta axelskydd från Copper Fit. Det finns många anledningar till att detta axelskydd är vårt favoritval på marknaden.

Det vi tycker utmärker detta axelskydd är att det är väldigt lätt att använda, men framförallt att det har en avtagbar gelpåse för värme eller kyla. Skyddet har en patenterad Hot and Cold-funktion som låter dig behandla olika nivåer av axelsmärta. Den har en avtagbar gelpåse som du enkelt kan värma i mikro eller kyla ned i frysen, för att på så sätt behandla alla möjliga skador.

Detta axelskydd är också bra för dig som inte har någon skada alls, utan bara vill förebygga sådana. Eftersom värme är bra innan aktivitet och kyla är bra efter aktivitet, så är detta skydd ett utmärkt hjälpmedel för att förebygga skador. Man kan även på ett enkelt sätt ta bort axelskyddet om man inte vill ha värme eller kyla alls, vilket kan vara användbart vid utförandet av en aktivitet.

Axelskyddet är dessutom tillverkat av högkvalitativa material. Den består av ett elastiskt material med kopparfiber som kan främja blodcirkulationen. Detta är särskilt bra eftersom bra blodcirkulation hjälper till att lindra smärtan på det område du har ont, och kan även verka hämmande för att nya skador kan uppstå.

Skyddet finns dessutom i en storlek som passar alla. Det är med andra ord one size men den kan enkelt justeras med banden för att få en perfekt passform användaren, och den passar dessutom för både vänster och höger axel. Detta är helt klart det bästa axelskyddet på marknaden just nu!


2. Rehband QD Shoulder Support – Populärast

Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Ett annat mycket bra val av axelskydd, särskilt om du inte vill ha en Hot and Cold-funktion, är detta från Rehband. Detta är ett axelskydd som är anatomiskt och perfekt utformat för att lindra smärta i axelleden.

Axelskyddet ger kompression till musklerna vilket gör det bekvämt och ökar läkningsprocessen vid en skada. Detta beror på att det ökade trycket bidrar till att blodgenomströmningen ökar, vilket ger både ge värme och cirkulation till lederna och musklerna.

Precis som vårt favoritval av axelskydd så kan detta även användas i förebyggande syfte. Om man vill undvika förslitningsskador eller överansträngning, eller är mycket aktiv inom sporter där axelleden utsätts för mycket påfrestning eller upprepade monotona rörelser, är detta perfekt.

En nackdel med detta axelskydd är dock att det finns i fyra storlekar och att man behöver välja om man vill ha den för höger eller vänster axel. Det är med andra ord inte så att man kan byta från vänster till höger, utan man behöver i sådana fall köpa två stycken. Om man vill dela den mellan flera så är det därför inte det lämpligaste valet. När den dock passar rätt så är den underbar och värmer samt stödjer bra!


3. Bauerfeind OmoTrain S – Premiumval

Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Om du vill ha ett lite mer exklusivt axelskydd så är detta skydd från Bauerfeind ett utmärkt val. Detta axelskydd ger ett stabiliserande tryck mot axeln utifrån tack vare den speciella formstickningen som den är konstruerad med.

Tack vare den speciella designen så genereras en lätt massage till mjukdelarna och blodcirkulationen stimuleras. Det finns också en löstagbar pelott som förstärker massageeffekten genom att den riktas mot typiska smärtpunkter, vilket ger en ännu effektivare behandling. Denna pelott fästes också enkelt och snabbt med kardborre, vilket är skönt för användaren.

En annan bra sak med detta axelskydd är att det är lätt att ta på. Detta är mycket tack vare elasticiteten som möjliggör enkel hantering. Tack vare ett stabilt kardborreband så sitter den också kvar bra på kroppen vid användning. Materialet är också väldigt genomtänkt då den är tillverkad i formstickad mikrofiber med god andningsförmåga. Detta gör att den enkelt släpper igenom både värme och fukt och således är bekväm att bära.

Som helhet håller den en hög standard och hjälper effektivt till när man har besvär med axlarna. Det enda negativa är egentligen priset, men för den som vill ha ett axelskydd i premiumkvalitet är detta perfekt.


4. Vulkanskydd Classic Axelskydd Enkel – Billigast

Bästa Axelskydd 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Om du bara vill ha ett enkelt och billigt axelskydd, och inte bryr dig om massa speciella funktioner och finesser, så är detta ett utmärkt val.

Detta axelskydd från Vulkanskydd håller en hög standard när det gäller prisvärdhet och gör ett bra jobb för att lindra skador i axlarna. En mycket bra egenskap hos detta axelskydd är att det passar både höger och vänster axel. På så sätt blir det enkelt att byta arm om man lätt får skador i axlarna. Därtill så är den enkel att fästa, vilket görs med ett kardborreband som justeras efter behov för bästa passform och komfort.

Axelskyddet är också tillverkat i ett mycket komfortabelt material som är skonsamt mot huden. Den kan vara lite vass under armen men annars är den perfekt. Man bör dock vara medveten om att endast bröstremmen går att justera, och alltså inte armdelen. Men som helhet, med tanke på prislappen, är detta ett klockrent val!


Varför ska man använda ett axelskydd?

För att förstå hur ett axelskydd kan vara användbart för att förebygga och behandla axelskador är det viktigt att överväga axelns anatomi.

Precis som höften är axeln en boll- och sockelledd.

Den består av två ben – humerus (armbenet) och skulderbladet (axelbladet) – och omges av ett nätverk av muskler och ledband som möjliggör ett brett rörelseområde för armen.

Till skillnad från höften är axeluttaget dock relativt grunt.

Även om detta tillåter ett större rörelseomfång, gör det också axeln mindre stabil – och därmed mer mottaglig för skada – än kroppens andra kulbultar.

Axelskydd hjälper till att återhämta axelskador, precis som fotledsskydd återhämtar fotledsskador, genom att stabilisera axelleden och ge kompression, vilket hjälper till att minska inflammation.

Axelskydd kan också hjälpa till att korrigera posturala inriktningar som kan leda till axelsmärta.

Man bör dock komma ihåg att ett axelskydd inte är avsett att ersätta professionell medicinsk behandling.

Om du har upplevt en axelskada eller har kronisk axelsmärta är det viktigt att rådgöra med din läkare för att utesluta en underliggande sjukdom eller skada.

Vanliga axelskador inkluderar:

Bursit

Bursit, eller slemsäcksinflammation, uppstår när bursae – små, vätskefyllda säckar som fungerar som dämpning mellan axelbenen – blir inflammerade.

Den vanligaste orsaken till bursit är repetitiv rörelseskada, men detta tillstånd är också associerat med artrit, diabetes, gikt och sköldkörtelsjukdom.

Tendinit

Tendinit förekommer ofta i samband med bursit.

Detta tillstånd kännetecknas av inflammation i senorna i axeln och bicepsen.

Tendinit kan antingen vara akut (till exempel till följd av en idrottsskada) eller kronisk (på grund av degenerativa sjukdomar, repetitiva rörelser eller åldersrelaterat slitage).

Artros

Artros i axeln kan uppstå på grund av skada, sjukdom eller åldersrelaterat slitage på brosket mellan benen i axelleden.

Artros den vanligaste typen av artrit som påverkar axeln.

Instabilitet

Axelinstabilitet är en vanlig skada bland idrottare.

Det orsakas av upprepade framdrivande rörelser i armen (t.ex. kast) som tvingar humerushuvudet ur axelbladets uttag.

Rotatorcuffruptur

Rotatorcuffruptur är den vanligaste störningen i axeln bortsett från artrit.

Det kan uppstå som ett resultat av trauma eller överanvändning av rotatorkuffen.

Rotatorcuffruptur ses ofta hos tyngdlyftare, tennisspelare, simmare, basebollkranar och andra som deltar i aktiviteter som kräver repetitiva luftrörelser.

Saker att tänka på vid köp av ett axelskydd

Axelskydd finns i ett brett utbud av stilar, från grundläggande stöd i form av en sele som immobiliserar axeln till stabilisatorer som möjliggör en hel rörelse så att användaren kan fortsätta att ägna sig åt sport och andra aktiviteter.

Nedan följer några viktiga funktioner att tänka på när du köper det bästa axelskyddet för dina behov.

Material

Axelskydd är konstruerade av en kombination av slitstarka material som är utformade för att klara daglig slitage. Materialen är typiskt syntetiska och speciellt konstruerade för att passa bekvämt och ge adekvat stöd. Några av materialen inkluderar följande:

Neopren: Detta är det släta, stretchiga materialet som används för att göra våtdräkter och en del andra fitnesstillbehör. Den har en idealisk balans mellan att ge stöd, och skydd av detta material anses vara några av de mer bekväma.

Väv: Några av materialen, som de som används för remmarna, har liten eller nästintill ingen flexibilitet. Dessa är inbyggda i stödets design för att främja stabilitet i vissa områden, medan mjukare, mer flexibla material främjar rörelseomfång i andra områden.

Hook-and loop-fästelement: Dessa är bland de mest pålitliga metoderna för att säkra hängslen. De håller sig inte bara kvar utan det är också lätt att göra snabba justeringar. Mer sofistikerade axelskydd placerar dessa stängningar strategiskt för att förbättra passform och stöd.

Mesh: Mesh är ett material som andas och används i vissa delar av staget, till exempel under armhålan eller över bröstet. Nätet ökar luftcirkulationen för att minimera svettning , vilket inte är särskilt ovanligt när du bär ett tätt sittande axelskydd.

Aktivitetsnivå

Tänk på hur aktiv du förväntar dig att vara när du bär axelskyddet.

Stillasittande: Om du för det mesta ska vara stillasittande kan ett axelskydd som immobiliserar din axel fungera för dig. Å andra sidan, om du har ett skrivbordsjobb, kan ett axelskydd vara för restriktivt för bekväma skriv- eller kontorstjänster.

Måttlig: För lågeffektiv aktivitet, antingen på gymmet eller i det dagliga livet, kan ett axelskydd med medium stöd och en anständig rörelseomfång vara effektivt och bekvämt.

Aktiv: Om du förväntar dig att delta i intensiv aktivitet som sport, finns det axelskydd som är unikt utformade för kraftfullt stöd som ger så mycket rörelseomfång som möjligt.

Garanti

Om du planerar att bära axelstödet under en längre tid, vill du vara säker på att köpa ett axelstöd tillverkat av högkvalitativa, hållbara material.

En bra kvalitetsindikator är om stödet stöds av en pengarna-tillbaka-garanti.

Passform

När du väl har bestämt dig för dina behov kan du fokusera på att välja det bäst passande axelskyddet. Vissa axelskydd är något skrymmande – särskilt de med gelpackinsatser – och kan komma i vägen om du vill vara mer aktiv. Andra modeller är mer strömlinjeformade och mindre restriktiva, så man kan bäras över eller under kläder med minimal distraktion. Det bör noteras att några mer strömlinjeformade axelskydd har begränsad justerbarhet, så passformen kan vara något lösare och mindre skräddarsydd.

Varm/kall terapi

Vissa hängslen levereras med avtagbara gelförpackningar som kan frysas eller värmas för att ge målinriktad lindring av smärta och inflammation.

Kallterapi uppfyller ”I”-komponenten i RICE-metoden (vila, is, kompression och höjd) för behandling av skador.

Justerbarhet

Metoderna och enkelheten att justera är där axelskyddmodeller varierar mest. Vissa skydd spänner du helt enkelt på plats med ett fäste med din motsatta hand. Andra axelskydd är mer justerbara och kombinerar säkringsmekanismer så att passformen är så skräddarsydd som möjligt. Dessa kräver lite tid att justera, och med en del behöver du hjälp av en annan person för att få skyddet att passa korrekt. 

Pris

Axelskydd är relativt billiga, så du vill vara säker på att köpa den högsta kvalitetsprodukten som din budget tillåter.

Detta betyder inte nödvändigtvis att dyra axelskydd är bättre, men läs kundrecensioner för att få en bättre uppfattning om axelstödets kvalitet innan du köper den.

Tips vid användning av axelskydd

 • Rengör ditt axelskydd. Svett och smuts kan samlas på ditt skydd. Vissa axelskydd kan tvättas i maskin, medan andra inte kan sänkas ned i tvål och vatten och kräver rengöring. Krokfästen drar till sig smuts och fibrer, men du kan enkelt rengöra dem med en tandborste.
 • Förvara gelförpackningar i frysen. Efter att ha isat din axel, förvara gelförpackningarna i frysen så att de är kalla och redo nästa gång du vill använda dem.
 • Förhindra skav. Skavning kan uppstå om axelskyddet sitter för löst eller felaktigt placerat. Om bandet gnisslar även efter justeringar, överväg att byta axelskydd mot en bekvämare med bättre passform.
 • Gör din research. Många axelskydd är gjorda av neopren, ett syntetiskt gummi, men det finns en möjlighet att de kan innehålla latex. Medan vissa modeller är märkta som latexfria, kontakta tillverkaren om du har en latexallergi för att bekräfta materialet som används i staget.
 • Kontrollera din försäkring. Vissa sjukförsäkringar täcker kostnaden för ett axelskydd om det uppfyller specifika kriterier. Din läkare kanske kan beställa den åt dig eller ge ett recept, eller så kan du få ersättning om du köper ett axelskydd på egen hand.
 • Håll gelinslagen borta från husdjur. Husdjur kan lockas till din doft på axelskyddet och av misstag punktera insatsen och få i sig gelen. Även om gelinsatserna på vissa axelskydd är giftfria, är det fortfarande en bra idé att hålla dem borta från husdjur.

Vanliga frågor om axelskydd

Hjälper axelskydd?

Beroende på orsaken till din smärta kan ett axelskydd vara till hjälp. De kan ge stöd och stabilitet som din axel behöver för att läka efter en skada. För vissa skador är det viktigt att använda ett skydd så att din skada inte förvärras eller läker felaktigt.

Ett axelskydd kan hjälpa till genom att de:

 • Komprimerar axelleden för att minska inflammation
 • Minskar axelinstabilitet så att skador läker snabbare och i rätt position
 • Håller axeln förhöjd för att förbättra blodflödet och hjälper till att läka
 • Tillåter dig att justera temperaturen på ditt axelskydd för varm eller kall terapi
 • Korrigerar posturala vanor som leder till smärta

Det finns några olika typer av axelskydd, allt från enkla selar som håller axeln orörlig till axelstabilisatorer som fortfarande låter dig träna. Vissa människor kan också dra nytta av hållningsstödsenheter som kan hjälpa dig att förhindra smärta från fel hållning.

Tala alltid med din läkare innan du använder något axelskydd. Alltid. Du vill bara använda ett axelskydd efter att de har diagnostiserat källan till din smärta och har rekommenderat dig att använda ett axelskydd. Om de inte har det, diskuterar vi några andra alternativa behandlingar senare bland de här frågorna. Vissa typer av skador kräver till exempel operation.

Vad finns det för andra alternativ än axelskydd för axelsmärta?

Om en axelställning för smärta inte är den bästa lösningen, finns det andra behandlingar för smärta som kan hjälpa.

 • Förebyggande: Av alla behandlingsalternativ är det bästa valet mycket enkelt: förebyggande. Även i sin komplexitet är axelskyddet utformat för att röra sig fritt och stödja arbetet (och lekarna) i våra liv. Medan degenerering av leden när vi åldras är oundviklig, finns det sätt att hjälpa till att stödja axeln innan en rotatorcuff-rutpur uppstår. Dagliga förstärknings- och flexibilitetsövningar för ryggmusklerna kan hjälpa till att stödja ligament och senor. Att variera din fysiska rutin för att inkludera aktiviteter som inte stressar axeln är ett annat sätt att förhindra skador. Pauser under repetitiva aktiviteter och isbildning av axeln efter långa perioder av arbete över huvudet kan också hjälpa till att hålla inflammationen i schack.
 • Vila: Detta är så viktigt, eftersom mer aktivitet i leden kan orsaka ytterligare skada. Vila indikeras vanligtvis under en kort tid, eftersom för mycket ledighet kan leda till förtjockning av vävnad i axeln, vilket kan leda till en frusen och stel axel.
 • Sjukgymnastik: Efter den första viloperioden kan en sjukgymnast hjälpa till att återställa säker rörelse i axeln genom guidad stretching och förstärkning. Detta kan också hjälpa till att öka rörelseomfånget.
 • Medicin: Vissa receptfria icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS) som ibuprofen kan hjälpa till med svullnad och smärta. Din läkare kan erbjuda dig ett recept för det första skedet av skada, men ofta kan mindre tendinit och liknande skador behandlas säkert med låga doser av NSAIDS.
 • Axelinjektioner: För smärta som inte löser sig med NSAIDS kan din läkare rekommendera steroidinjektioner för att minska smärta och svullnad. Dessa injektioner kan resultera i svagare senor i axeln och ska inte användas ofta. De kan dock vara ett användbart alternativ att göra tillsammans med sjukgymnastik. På så sätt kan du minska din smärta vid källan samtidigt som du minskar din smärta under själva förstärkningsövningarna.
 • Kirurgi: Kirurgi är ett mycket mer invasivt alternativ och skulle bara övervägas när alla andra alternativ redan har provats, eller om skadans plats och svårighetsgrad indikerade att operation var det bästa valet. Operationer för axelsmärta kan innefatta artroskopisk senreparation, öppen senareparation, borttagning av benspor, överföring av senor eller axelbyte.

Jag har ett axelskydd som tidigare passade bra, men jag har märkt att det är lösare nu. Vad hände?

Vissa axelskydd är gjorda av stretchiga material för en bekväm passform. Som ett resultat kan den frekventa användningen av dessa band resultera i att materialet sträcker sig över tiden. Om stödet börjar kännas för löst, byt ut det omedelbart så att du inte äventyrar passform eller säkerhet.

Ska jag bara samma axelskydd under alla mina aktiviteter?

Det beror på hur mycket din aktivitet varierar eller hur specifika vissa aktiviteter är. Vissa axelskydd är lämpliga för höga aktivitetsnivåer såsom hockey eller handboll och ger en balans mellan anständigt rörelseområde och stöd. Andra stöd är avsedda att immobilisera axeln och bör användas medan du är mer stillasittande.

Mitt axelskydd har gått sönder, kan jag reparera den istället för att köpa ett nytt?

Det är inte rekommenderat att sy ihop ett axelskydd. Om skyddets insida redan har förändrats kan ett försök att reparera det påverka dess passform eller effekt och eventuellt leda till skada. Axelskydd är i allmänhet överkomliga, och det är värt att spendera pengarna för att förhindra långvarig skada. De finns att köpa på bland annat Apoteket, Stadium och XXL, men våra alternativ ovan köpes billigast på hemsidorna som vi har länkat till.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se