Bästa Balansplattan 2024 – Bäst i Test

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Balansplattor, eller balansbrädor som de ibland kallas, är en typ av träningsredskap utformad för att förbättra balans och stabilitet. En balansplatta är vanligtvis en platt, cirkulär yta med en böjd botten som är konstruerad med rätt mängd balans eller vikt för att fungera tillsammans med din kropps naturliga rörelser.

Balansplattor ha en positiv inverkan på balans, koordination, motorik och muskelstyrka. Och eftersom du kan placera dina händer eller fötter på dem, kan balansbrädor vara ett bra sätt att göra din träningsrutin mer dynamisk.

Några av de viktigaste funktionerna att leta efter när du handlar efter en balansbräda är materialet, oavsett om det är gjort av trä eller plast, och stilen. När vi granskade balansbrädor gjorde vi val baserat på dessa egenskaper samt hållbarhet och rörelseomfång.

Baserat på vår research är den bästa balansplattan Rehband Balansplatta, men om du behöver en i trä, för kontoret eller andra ändamål så har vi också de bästa för det ändamålet. Se våra favoriter nedan!

Topp 5 bästa balansplattor 2024

1. Rehband Balansplatta – Bäst i Test!

Rehband Balansplatta - Bäst i Test

Fördelar

  • Patenterad design
  • Nöjda kunder
  • Enkel förvaring

Nackdelar

  • Ej halkskydd på den undre delen

Den balansplatta som är bäst i test på marknaden just nu är Rehband balansplatta. Balansplattan är väldigt unik då den har en patenterad design som gör träningen både effektivare och roligare.

Undersidan är försedd med en klotformad del som gör svårighetsnivån på balansträningen något svårare, men på ovansidan finns också ett halkskydd som gör att du inte halkar. Balansplattan är perfekt utformad för att bygga upp stabilitet och styrka efter en skada, men fungerar minst lika bra som ”prehab” (träning för att förebygga skador).

Med tanke på den unika designen, det låga priset och de väldigt många nöjda kunderna så utser vi helt klart den här balansplattan till den som är bäst i test 2024.


2. Sportneer Balansplatta – Bästa i trä

Sportneer Balansplatta - Bästa i trä

Fördelar

  • Billig
  • Många användningsområden
  • Uppmuntras av fysioterapeuter

Nackdelar

  • Kan vara för enkel för de som redan har bra balans

Om du letar efter en balansplatta i trä så är denna balansbräda från Sportneer ditt bästa val. Det här är en riktig bästsäljare, inte bara i Sverige – utan i hela Europa. Balansplattan är också en av de billigaste vi har hittat på marknaden.

Denna balansplatta har en halkfri yta som gör den mycket bekväm att stå på, och högkvalitativt och hållbart trä. Den klassiska designen gör att den här lämpar sig till alla möjliga träningsformer, allt från balansövningar till fitness, sport, rehabilitering och kraftsport. Balansplattan är mångsidig och endast kreativiteten sätter gränserna!

Sportneer Balansplatta har fått väldigt många nöjda användarrecensioner, och den har bland annat blivit rekommenderad av fysioterapeuter. Balansplattan passar dessutom alla åldrar – såväl yngre som äldre. Företaget stöder också en pengarna-tillbaka-garanti och kundservice av hög kvalitet som löser dina problem på bästa sätt. Helt klart den bästa balansbrädan i trä!


3. Abilica BalanceBoard

Abilica BalanceBoard

Fördelar

  • Simpel design
  • Bra för nybörjare
  • Snygg och praktisk att förvara

Nackdelar

  • Kan vara för lätt för nybörjare

Det här är en balansplatta från det välkända varumärket Abilica. Den är mycket populär i såväl träningskretsar som i rehabsammanhang och lämpar sig för de flesta användningsområden.

Balansplattan har i grunden en simpel design men dess konstruktion gör den väldigt bra för att stärka upp bål och ben. Oavsett om du tränar för att utveckla muskulaturen, förbättra balansen eller helt enkelt rehab-träna så är det här en bra modell för dig. Det ska dock nämnas att den här balansplattan framförallt är lämpad för nybörjare, så om du redan har bra balans så skulle vi rekommendera en svårare modell, såsom vår bäst-i-test-vinnare.

Det vi också gillar med den här balansplattan är dess färg och form. Den har en väldigt diskret färg och modern form vilket gör att den passar bra i många olika sammanhang. Plattan smälter bra in i huset och är enkel att förvara, exempelvis under sängen, när man vill gömma undan den.


4. JobOut Balansplatta Multifunktionell – Bästa för kontoret

JobOut Balansplatta Multifunktionell - Bästa för kontoret

Fördelar

  • Simpel design
  • Bra för nybörjare
  • Snygg och praktisk att förvara

Nackdelar

  • Kan vara för lätt för nybörjare
JobOut Balansplatta Multifunktionell - Bästa för kontoret

För dig som letar efter en balansplatta för kontoret så har du hittat rätt. Det här är enligt oss den bästa balansplattan man kan ha på kontoret.

Vi tycker att den här balansplattan gör sig så bra på kontoret just för att den är så mångsidig och multifunktionell. Det är enkelt att ändra svårighet, vilket görs genom att ändra underdelen som finns i två olika val. Du kan välja mellan att ha en stabil vibrationsplatta med 2 ben när du står upp framför datorn, och när du vill utmana balansen ännu mer på rasten så kan du träna med den svårare varianten.

Balansplattan är samtidigt mycket enkel att ta med sig och kräver inget underhåll eftersom den är gjord i EVA och trä. Och med tanke på att man får två sorters balansplattor till priset av en i denna bräda, så tycker vi helt klart den här balansplattan lämpar sig perfekt för kontoret där du snabbt kan ändra träningsform!


5. Casall Balance Cushion Balanskudde – Bästa balanskudden

Casall Balance Cushion Balanskudde - Bästa balanskudden

Fördelar

  • Mycket prisvärd
  • Kan användas på många sätt
  • Massage av fötterna om man står på den

Nackdelar

  • Finns bara i en färg

Den bästa balanskudden i vårt test är Casall Balance Cushion. Casall är marknadsledande inom hemmaträningsredskap och den här kudden är ett praktexempel på varför.

Balanskudden är tillverkat i ett mjukt PVC-material och är fylld i luft, vilket gör den praktisk att använda. Den har en trevlig och modern design vilket gör den bekväm att arbeta med. Tack vare konstruktionen kan man variera övningarna på många olika sätt. Man kan stå, sitta eller ligga på den – bara kreativiteten hindrar dig.

På undersidan har den en glatt yta, medan ovansidan har en knottrig sida för att ge lite friktion och halkskydd för dina kroppsdelar. Den knottriga sidan ger också en komfortabel liten massage till fötterna om man står på den. Man kan också använda balanskudden som stöd för ryggen om man är i behov av det.

Balanskudden från Casall är dessutom billigare än konkurrenterna såsom Abilica, utan att vara sämre på något sätt. Med det sagt så är Casall balanskudde den bästa balanskudden i vårt test, som låter dig träna balansen på ett alldagligt och bekvämt sätt!


Hur vi valde ut de bästa balansplattorna

Vi valde de bästa balansbrädorna efter att ha undersökt dussintals alternativ från de mest populära och pålitliga återförsäljarna. Vi rådfrågade också experter såsom idrottsspecialister, sjukgymnaster och personliga tränare.

Sedan övervägde vi stilen på varje bräda och vilka material de var gjorda av. Vi tittade också på priset, rullängden och brädans lutningsvinkel. Slutligen funderade vi på hur användarvänliga varje bräda var och om den skulle vara bra för nybörjare eller inte.

Vad du ska leta efter i en balansplatta

Material

Balansbrädor är vanligtvis gjorda av trä eller plast. Träalternativ kan vara mer hållbara, medan plastalternativ kan vara bekvämare att använda. Så tänk på dina prioriteringar när du handlar och välj en balansbräda som passar dem.

Stil

Det finns tre huvudtyper av balansplattor. 

  • Wobble Boards (Runda balansplattor): Ser ut som stora snurror och sitter på fasta sfäriska rockers. Detta är den vanligaste typen av balansplatta i Sverige, och om du är osäker på vilken som passar dig bäst är det troligtvis en rund balansplatta. Det är också framförallt de vi har testat i vårt stora test.
  • Roller Boards (Rullande balansbrädor): Består av en skateboardliknande bräda och en separat liten cylindrisk rulle.
  • Rocker Boards (Gungande balansbrädor): Består av en skateboardliknande bräda och en fast rocker. En fast rocker ser ut som en cylinder som har delats på mitten. 

Gungande balansplattor har det mest begränsade rörelseomfånget eftersom de bara kan gunga från sida till sida och i en fast vinkel. De är vanligtvis bra för nybörjare. Rullande balansbrädor lutar vanligtvis bara från sida till sida, men eftersom deras bas inte är fixerad kan de vara ganska svårhanterliga. Och runda balansplattor kan lutas åt alla håll, så de kan också vara svåra att navigera för nybörjare.

Rullängd

När du har att göra med en rullande balansplatta, vill du veta hur långt brädan kan röra sig i båda riktningarna. De flesta rullande balansbrädor är utrustade med (borttagbara) proppar som hindrar plattan från att rulla av rullen helt. Och ibland är dessa proppar justerbara. En kortare rullängd innebär en mer kontrollerad och mer nybörjarvänlig upplevelse.

Lutningsvinkel

Alla balansbrädor lutar åt något håll. Och en brädas lutningsvinkel kan ge dig en känsla av vad du går för. En större lutningsvinkel innebär vanligtvis en mer otymplig bräda – och en mer utmanande upplevelse.

Vanliga frågor om balansplattor

Hur använder man en balansplatta?

Om du aldrig har använt en balansplatta tidigare, börja enkelt – och långsamt. Börja med att stå på balansbrädan med fötterna höftavstånd isär och fötterna mot kanterna. Försök att förhindra att brädans kanter vidrör golvet om möjligt. Vi rekommenderar också att du mjukar upp dina knän lite och väljer en punkt framför dig att fokusera på.

Se till att du gör det enkelt för dig själv att uppnå balans första gången. Stå bredvid en vägg, använd två händer på en skena, trampa försiktigt på med ena foten och sedan den andra när du hittar din balans. När du väl är på balansbrädan finns det många alternativ. Du kan exempelvis stå på brädan när du gör knäböj, placera händerna på brädan när du gör plankan eller också under höftlyft. 

En lite svårare (och mer utmanande!) variant är att man står med ett ben och lägger till en dynamisk utmaning, som att fånga en boll, när personen kan. Man kan också göra en balansövning (som en knäböj eller plankan) svårare genom att flytta brädan lite åt vänster eller höger. Detta görs då medan du är på toppen eller botten av din planka eller knäböj, inte när du är i rörelse.

När det är dags att kliva av din balansplatta, se till att vara lika försiktig som du var på din balansbräda. Använd en närliggande vägg eller en robust möbel för att stödja dig när du tar dig ner.

Är balansplattor säkra?

Liksom alla träningsredskap är balansplattor vanligtvis säkra när de används på rätt sätt. Som sagt, vissa balansbrädor är lättare att använda än andra. Om du precis har börjat med en balansbräda, prova ett nybörjarvänligt alternativ, som en rullande balansbräda. Dessa brädor erbjuder ett mer begränsat rörelseomfång, vilket ger dig mer kontroll över din upplevelse.

Kan man gå ned i vikt med en balansplatta?

Balansbrädor är mest kända för sin roll i skadeförebyggande, rehabilitering och balansträning. Men alla former av fysisk aktivitet bränner kalorier, så att använda en balansbräda kan också hjälpa till med viktminskning.

En liten studie tittade på skillnaderna i energiförbrukning för 30 friska vuxna medan de var på jobbet. Forskarna mätte deltagarnas energiförbrukning när de satt, när de stod på en plan yta och när de stod på en balansplatta.

Deltagarna skrev sammanlagt 1,5 timmar – 30 minuter i var och en av de 3 positionerna. Resultaten visade att energiförbrukningen var 14,2% högre när man använder en balansplatta än när man sitter.

Antalet kalorier som förbränns under träning beror på flera faktorer, såsom typen av aktivitet, intensiteten och din kroppsvikt. För att fastställa ett genomsnitt kan du använda en kaloriräknare för fysisk aktivitet som låter dig ange kroppsvikt, varaktighet och aktivitet.

Även om du kanske inte hittar ”balansplatta” på en aktivitetslista, kan du välja en liknande aktivitet som kroppsviktsträning/calisthenics. Till exempel kommer en person på 70 kg som gör 20 minuters måttlig träning att bränna cirka 80 kalorier.

Med det sagt så är det möjligt att gå ner i vikt på en balansbräda, speciellt om du använder en för att komplettera några av dina styrketräningsövningar som plankor, knäböj och höftlyft.

Vad är en balansbräda bra för?

Balansplattor är naturligtvis bra för balansen. Men viss forskning har visat att de kan vara bra för andra saker också, som koordination och fotledsstabilitet. Enligt Thunder Fitness, en tillverkare av balansplattor, så kan detta redskap med fördel användas inom sporter där man använder sina vrister, fötter och ben mycket, såsom fotboll, skidåkning och hockey.

Specifikt kan balansbrädeträning förbättra proprioception, vilket är uppfattningen av din kroppsposition och rörelser i tredimensionellt rum. Med andra ord, det är din kropps förmåga att känna av dess plats, rörelser och handlingar.

Experter tror att ankelproprioception spelar en avgörande roll för att balansera. Att använda balans- eller wobblebrädor kan träna muskler, ligament och senor att samarbeta för att skapa stabilitet vid fotleden.

En nyligen genomförd granskning tittade på 7 randomiserade kontrollerade studier med totalt 3 726 deltagare och fann att proprioceptiv träning med en balans- eller wobblebräda kan minska risken för en förstagångs- eller återkommande vristvrickning.

En liten studie fann att strokepatienter som utförde övningar på en rullande balansplatta tillsammans med konventionell sjukgymnastik visade en signifikant ökning av balansen jämfört med en kontrollgrupp som inte använde wobbleboarden.

En annan liten studie från 2011 utvärderade effekterna av träning på rullande balansplatta på fysisk funktion hos 23 äldre vuxna. Deltagare som använde en dessa balansplattor två gånger i veckan i 9 veckor visade en signifikant större ökning av ståtiden på en wobbleboard än kontrollgruppen.

Dessa resultat tyder på att äldre vuxna kan förbättra sin stående balans med träning på en rullande balansplatta.

Dessutom kan de göra dina träningspass mer utmanande – och mer engagerande. Att göra en välbekant övning med en utrustning som en balansbräda kan förändra hela upplevelsen.

Slutord

Balansplattor är mycket praktiska träningsredskap som kan användas för att förbättra balansen, stärka upp muskler och leder, men också ge lite extra träning på kontoret. Dessa mångsidiga plattor kan också användas för att gå ned i vikt eller bygga muskler, då du kan göra dina vanliga kroppsviktsövningar något svårare med hjälp av plattan.

Efter att ha gått igenom de bästa balansplattorna på marknaden just nu inom olika kategorier så hoppas vi att du har hittat den som passar dig. Har vi fortfarande några funderingar så tveka inte att höra av dig i kommentarsfältet nedan – vår expertis hjälper dig gärna!

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se