Bästa Fotledsskydd 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Fotledsstukning är en av de vanligaste skadorna en basketspelare kan uppleva. (1) Vissa studier har visat att basketspelare löper fem gånger större risk att drabbas av en fotledsskada när de har upplevt en tidigare. (2) Det här gäller förstås inte bara för basket, utan för alla möjliga sporter och aktiviteter där man belastar fotleden. Med tanke på detta bör många idrottare – både fritids- och professionella – använda fotledsskydd, eller fotledsstöd som det också kallas, för att skydda sig mot skador.

Fotledsskydd kan minska sannolikheten för att vricka foten. Vi undersökte dussintals fotledsskydd för olika typer av aktiviteter såsom fotboll, löpning, handboll, innebandy och många fler. Vi utvärderade dem för stöd, stabilitet, material, justerbarhet och pris. Var och en av fotskydden som valts i den här artikeln var fast besluten att vara den bästa av dessa faktorer.

Här är de bästa fotledsskydden 2024.

Topp 4 bästa fotledsskydd 2024

1. McDavid 433 Fotledsskydd – Bäst i Test!

McDavid 433 Fotledsskydd - Bäst i Test

McDavid 433 Fotledsskydd är det fotledsskydd som är bäst i test 2024. Det stabiliserar foten på ett bra sätt och har en skön passform som verkligen ger bra kompression runt fotleden.

Bandaget i skyddet är gjort av en tunn strumpa som är både smidig och luftig. Tyget är i form av ett andningsbart icke-neoprenmaterial som ger mycket kontrollerad kompression utan värmeretention. Skyddet har en bekväm kardborrestängning som gör att fotledsskyddet är både snabbt och enkelt att ta av och på.

Fotledsskyddet kan användas med skor såväl utan skor utan problem. Den kan därför användas inom de flesta sporter såsom fotboll, löpning, handboll eller innebandy. Fotledsskyddet är också väldigt billigt och finns i flera storlekar vilket gör att den passar både barn och vuxna. Det ger därför otroligt mycket fotledsskydd per krona. Alla dessa egenskaper gör att vi utser detta till det fotledsskydd som är bäst i test på marknaden just nu.


2. Bauerfeind MalleoLoc L3 Fotledsskydd – Bästa premiumval

Bauerfeind MalleoLoc L3 Fotledsskydd - Bästa premiumval

Om du vill ha ett fotledsskydd i premiummodell så är det här ditt bästa val. Bauerfeind är kända för sina högkvalitativa rehabprodukter och det här är inget undantag. Skyddet levererar ett utmärkt stöd till fotleden med sin genomtänkta design och teknik.

MalleoLoc L3 är en typ av avancerad ankelskena med uppgift att stabilisera fotleden och förhindra att du trampar snett och stukar foten. Detta är en modern teknik som har fungerat riktigt bra i många tester. Det främsta syftet med MalleoLoc är att förhindra att du trampar snett och stukar foten. Fotledsskyddet har en kardborrelåsning som lindas i en åtta runt ankeln och skapar stabilitet på de exakt rätta punkterna – utan att begränsa övriga funktioner i foten. Banden har en utformning som gör att du kan anpassa graden av stabilisering så att det blir optimalt för just ditt behov.

En annan riktigt bra funktion är att under foten så finns det en ”plantar tunga”. Denna ger en neuromuskulär effekt och främjar aktivering av skenbenets muskler. På så vis motverkar det supination, det vill säga utåtrotation av foten.

Hela fotledsskyddet är otroligt anatomiskt utformat och ger skydd både med och utan skor. Den tar lite plats och är därför vänlig mot alla typer av skor. Det som är helt unikt med detta premiumstöd är att det har ett kompressionsstickat stöd. Den här kombinationen, med ett skal av plast och oelastiska kardborreband, gör att ortosen kan anpassas för en behandling i tre steg, tack vare tre olika nivåer av stabilisering.

Prisnivån är något högre än övriga fotledsskydd på marknaden, men smakar det så kostar det. Vill du ha det absolut bästa fotledsskyddet på marknaden och kan betala lite mer så är det här definitivt ditt bästa val.


3. Back on Track Fotledsskydd – Bästa billiga

Back on Track Fotledsskydd - Bästa billiga

Om du vill ha ett billigt fotledsskydd så är det är ett riktigt bra val. Detta fotledsskydd är perfekt för att skydda och stödja vristerna till ett lågt pris.

Back on Track fotledsskydd fästs enkelt med kardborre och kan spännas åt för att ge kompression där du har en svullnad på vristen. Stödet fungerar utmärkt att använda vid såväl träning som till vardags som rehab eller helt enkelt i förebyggande syfte.

Tyget är omsorgsfullt valt och består av 50% polyester och 50% bomull. Detta material reflekterar värme för att ge extra effekt. Fotskydden kan också tvättas i maskin för högsta möjliga komfort. Stöden finns samtidigt i en mängd olika storlekar, från S till L, vilket gör det enkelt att hitta den som passar dig bäst.

Fotledsskyddet har fått många positiva omdömen genom historien och en stor majoritet upplever förbättringar i läkning samt att den lindrar smärtan i fotleden väldigt effektivt. Vi tycker därför att detta fotledsskydd från Back on Track är det bästa billiga fotledsskyddet du kan köpa på marknaden just nu.


4. Rehband Core Force Ankelskydd Stabil – Populärast

Rehband Core Force Ankelskydd Stabil - Populärast

Rehband Core Force Ankelskydd Stabil är ett väldigt populärt fotledsskydd som ger mycket bra stöd för fotleden. Den består av ett lättviktsmaterial som gör det lätt att bära och passar utmärkt att kombinera med sporter såsom handboll, innebandy och padel. Det är anatomiskt utformat och designat efter fotledens naturliga rörelsemönster, designat enligt forskning och kliniska studier. 

Det är enkelt att hitta rätt passform med detta fotledsskydd. Man kan justera passformen med hjälp av snörning när stödet sitter på, vilket då ger effektiv kompression till fotleden. En annan fördel är att skydden är enkla att använda i skor, då de inte tar så mycket plats. De passar också både vänster och höger fotled, vilket gör de lätta att kombinera.

En riktig höjdpunkt med detta fotledsskydd är att det är medicinskt godkänt och CE-märkt, vilket är ett starkt bevis på att stöden har en effekt. Rehbands ledskydd är faktiskt unika i sitt slag att klassas som medicinska ledskydd och träningsskydd.

Priset är inte heller så ansträngande när man jämför med många konkurrenter som har både färre funktioner och inte lika effektivt skydd. Vi kan därför starkt rekommendera detta fotledsskydd till alla som vill ha ett högkvalitativt skydd som är välbeprövat av många människor.


Köpguide för bästa fotledsskydd

Fotleder är en av de ömtåligaste lederna, vilket gör dem mer mottagliga för skador. Fotledsskador är inte ovanliga, särskilt för mer aktiva personer som idrottare, löpare eller alla som har en mycket krävande rutin. Ett fotledsstöd är ett viktigt tillskott till ett träningspass eller återhämtning genom att ge stöd till fotleden, lindra smärta, förebygga skador och hjälpa din fotled att återhämta sig snabbare.

Det ger dig självförtroendet du behöver för att fortsätta din rutin utan några problem. Men innan vi diskuterar hur man köper rätt fotledsskydd för dig bör vi diskutera några av dess fördelar.

Fördelar med fotledsstöd

Om du fortfarande inte är övertygad, här är de främsta fördelarna med att bära fotledsstöd:

Skadeförebyggande

Vi kan inte betona vikten av att bära fotledsstöd tillräckligt för att förhindra fotledsskador. Det är minst lika viktigt som att du bär en hållningsväst för att förhindra ryggskador. Även om fotledsskador oftast är lättare att återhämta sig och inte är lika komplicerade som skador på till exempel handlederna, finns det fortfarande några faktorer som du bör se upp med.

Det finns sju tarsalben i en fotled som ger dig flexibiliteten att röra dig. Ankelledens huvudsakliga rörelse är flexion och extension, och fotledsstöden ger en yttre begränsning för rörelser som kan orsaka akuta skador. Med rätt fotledsstöd hjälper det till att hålla allt på plats och minskar avsevärt eventuella risker för skador och stukningar.

Smärtminskning

En fotledsskada begränsar ofta din rörelse, och om du lägger vikt på den innan den har läkt helt kan det förvärra skadan igen.

Att använda ett fotledsstöd hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad i anklar och fötter. Det är precis som om du använder ett axelskydd för att du har skadat axeln. Det lindrar smärta och ger dina fötter det extra stöd de behöver för att läka snabbt. Det hjälper också till att kontrollera akuta och kroniska ankelskadasymtom, och om du har haft en skada tidigare hindrar den att den förvärras igen.

Bättre rörlighet

Många fot- och ledtillstånd kan begränsa din rörelse och flexibilitet. Detta kan inkludera problem som stukningar, artrit, inflammation, tendinit, fotledsfrakturer och mer. Att bära ett fotledsskydd kan hjälpa dig att röra dig lite lättare och hålla dina symtom under kontroll, vilket ger dig den självförtroendeboost du behöver för att gå och röra dig utan stress.

Att tänka på när du köper ett fotledsskydd

Nu när du förstår fördelarna med att ha en fotledsstöd, är det dags att lära dig hur du hittar en fotledsstöd som passar dig.

Fundera över dina skäl för att köpa en

Det finns många anledningar till varför du kan behöva ett fotledsskydd. Det kan bero på fotsmärtor, idrottsskador, läkning efter operation osv. Innan du köper ett fotledsstöd, fråga dig själv varför du behöver det och låt det svaret avgöra ditt beslut. Om du till exempel behöver ett fotledsskydd för att fortsätta din sportträning eller någon annan rigorös aktivitet, överväg den som ger högt stöd och som inte glider av lätt. Om du exempelvis tränar styrketräning kan det även vara bra med ett knästöd, vilket hjälper till att förhindra skador i knäna. Rådgör alltid med en läkare om behandling av en skada.

Hur länge behöver du bära den

Om du bara behöver fotledsskydd under ett par timmar, behöver inte komforten vara din högsta prioritet. Om du måste bära den hela dagen, måste du köpa ett lätt material, inte skrymmande, andningsbart och tillverkat av fuktavledande tyg. Du bör också överväga om stödet är hållbart eller inte. Se till att den inte sträcker sig lätt och ger dig den kompression och stöd du behöver dag efter dag.

Vanliga frågor om fotledsskydd

Är det okej att bära fotledsskydd hela dagen?

Om du behöver fotledsstöd för din behandling, läkning och rehabilitering rekommenderar vi att du bär fotledsstödet varje dag medan du utför dina dagliga uppgifter. Det kommer att hjälpa genom att ge dig stabilitet och stöd.

Ska jag sova med fotledsstöd?

Om inte och tills din vårdgivare uttryckligen rekommenderar det, använd inte fotledsstöd när du ska sova.

Hur åtsittande ska fotledsskyddet vara?

Fotledsstödet ska sitta väl för dig. Den ska inte vara så tight att det gör dig obekväm eller så lös att den förlorar sitt syfte. När allt kommer omkring behöver du stöd och kompression. Men om stödet är för hårt kan det begränsa din blodcirkulation, vilket kan orsaka fler problem. Håll den därför lös nog så att den andas.

Varför ska man ha skor när man bär ett fotledsstöd?

Om du inte använder en sko med fotledsstödet blir det ineffektivt och värdelöst. Se dock till att din sko är stadig och ger stöd. Därför är loafers, tofflor och sandaler olämpliga. Tänk på att du måste välja skor som passar dig tillsammans med stödet.

Ska jag ha fotledsstödet under eller över strumporna?

För maximal komfort, kompression och smärtlindring, se till att du bär fotledsstödet under strumporna. Men du kan använda sportstrumpor om känslan av stödet gör dig obekväm.

Var kan man köpa fotledsskydd?

Du kan köpa fotledsskydd både i fysiska butiker och online. Några fysiska butiker som brukar ha fotledsskydd är exempelvis Apoteket, XXL och Stadium. Våra rekommendationer över de bästa fotledsskydden kommer dock från online-butiker, där priset ofta är billigare än fysiska butiker.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se