Bästa Hållningsväst 2021 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Om du har en främre huvudställning och din övre rygg är alltför krökt, kan du ha bröstkyfos, eller också känt som puckelrygg.

Denna typ av dålig hållning blir allt vanligare i modern tid när vi tillbringar längre och längre tid böjda framför våra datorskärmar och stirrar ned i våra mobiler.

Detta är problematiskt av många anledningar.

Om du känner att du har dålig hållning måste du vara proaktiv för att förbättra din hållning, eftersom det lägger mycket på ryggraden och tenderar att förvärras med åldern.

Och ju mer du sitter framför dina skärmar, mobiler och tv-apparater kommer din hållning bara att bli värre.

Du vill fixa det så tidigt som möjligt – ju längre du har det, desto fler hälsoproblem kan det orsaka, inklusive:

 • Hyperlordos (överdriven ländryggskurva)
 • Hernierade skivor orsakade av ökad viktbelastning på ryggraden [2]
 • Nacksmärta från främre huvudställning [3]
 • Dålig blodcirkulation i hjärnan
 • Ökad risk för fall och frakturer och minskad rörlighet när du åldras [4]
 • Högre risk för artrit [5]
 • Trötthet orsakad av feljustering och dålig blodcirkulation [5]
 • Ryggvärk och muskelsmärta från ansträngningen att försöka stå upprätt

Ju tidigare du börjar korrigera din hållning, desto snabbare ser du resultat, vilket kan förhindra allvarlig smärta och många läkarbesök på vägen.

För att inte tala om att du också kommer att se och känna dig mycket bättre när du står upp i stället för att vara krökt.

I det här inlägget tittar vi på några av de bästa hållningsvästarna för att förbättra din hållning.

Inte bara det, men vi kommer också att diskutera om hållningsvästar faktiskt fungerar och titta på några andra naturliga hållningskorrigeringsmetoder som är värda att försöka mot slutet av artikeln.

HÅLLNINGSVÄSTINFORMATION
BÄST I TEST
Bästa Hållningsväst 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Swedish Posture Position
 • Aktivt stöd
 • Passar både kvinna och man
 • Justerbara band
 • Kan användas under vardagskläder
BUDGETVAL
Bästa Hållningsväst 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Refit Hållningsbandage
 • Påminner om att sträcka på ryggen
 • Träs på som en ryggsäck
 • Används ovanpå en tunn tröja
POPULÄRAST
Bästa Hållningsväst 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Swedish Posture Flexi
 • Bekväm hållningssele
 • Lågintensiv coreträning
 • Regleras med kardborreband
 • Tre olika storlekar
 • För både dam och herr
POPULÄRAST
Bästa Hållningsväst 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Swedish Posture Feminine
 • Speciellt tagen för kvinnor och deras axelbesvär
 • Diskret och lätt
 • Ger lätt tryck bakåt
 • Bra för dig med framåtroterade axlar eller skolios
 • Går bra att bära direkt mot huden

Fungerar hållningsvästar?

Forskning har visat att hållningsvästar resulterar i mätbar hållningsförbättring för personer med bröstkyfos, men främst hos ungdomar med ryggdeformitet [6].

Medan tonåringar har potential att förändra sin form med hjälp av en stag, har studier visat att vuxna inte kan uppleva en signifikant förändring i sin ryggkrökning med en hållningsväst.

I en medicinsk studie som publicerades i skolios hade 16 vuxna med bröstkyfos hållarbygel.

Deras självbedömda nivåer av ryggsmärtor minskade avsevärt med hjälp av hållningsväst, och de upplevde bättre hållning och balans.

Men deras hållning utan hållningsväst förblev densamma [7].

Det är dock inte att säga att bröstkyfos inte kan korrigeras.

Det bästa sättet att fixa det är att korrigera de muskelobalanser som är inblandade i hållningen (som vi kommer att diskutera senare i artikeln).

Genom att dra åt försträckta ryggmuskler och öppna upp de förkortade musklerna i bröstet kan du släppa ryggläget övertid.

Detta kallas vanligtvis korrigerande träning.

Icke desto mindre kan kyphos-hängslen och hållningsvästar vara bra verktyg för att hjälpa dig att förbättra bröstkorgens hälsa och korrigera din hållning.

Enkelt uttryckt, de stärker ryggen i en mer neutral, rak hållning.

Detta tar bort trycket från ryggraden och minskar belastningen på dina muskler, så att du kan hålla en mer upprätt hållning utan smärta, trötthet och stelhet.

En puckelrygg orsakar muskeltäthet och spänning, vilket i sin tur gör den böjda hållningen hårdare.

Resultatet är en ond cirkel som gör att bröstkyfos förvärras.

Om du bär en hållningsbygel minskar muskelspänningen och tätheten i ryggen så att du kan bryta cykeln.

Du kan bära en hållningsväst medan du gör dina dagliga aktiviteter och ta bort den för att utföra övningar som hjälper till att vända bröstkyfos.

När du sedan sätter tillbaka hållningsvästen kan du undvika att motverka de korrigeringar du gjort med övningarna.

Istället för att gå tillbaka till muskelobalanser där dina ryggmuskler är översträckta och bröstmusklerna förkortas, kommer din rygg att vara i en mer neutral position så att de korrigeringar du gjort kan träda i kraft.

Du kanske också gillar: Äppelcidervinäger

Topp 4 bästa hållningsvästar 2021

1. Swedish Posture Position – Bäst i Test!

Den hållningsväst som vi tycker är bäst på marknaden just nu är denna hållningsväst från Swedish Posture. Hållningsvästen hjälper dig att hitta en naturlig hållning och undvika att krumma med ryggen och falla fram med axlarna, vilket är väldigt viktigt för att bibehålla rätt hållning i kroppen.

Vi tycker om många saker med denna produkt. Hållningsvästen är tunn vilket gör att den med fördel kan användas under vardagskläder vid såväl sittande som stående och rörliga positioner. Den passar alltså utmärkt både i vardagen och vid träning, och den passar både för kvinna och man.

Posture Position sätts fast enkelt och snabbt på kroppen, och glider inte heller av. Den fästs fast med justerbara band som löper över vardera axeln och i kors över ryggen. På så sätt ger den ett aktivt stöd till ryggen och hjälper till att positionera axlarna i en god hållning. Den rekommenderade tiden att använda hållningsvästen är 1-2 timmar per dag men om du har allvarliga ryggbesvär så kan du använda den längre tid än så.

Användare av denna hållningsväst är väldigt positiva och den har fått bra omdömen. Den finns i tre olika storlekar och den är relativt billigt sett till vad besök hos ryggläkare eller ett flertal massagebesök skulle ha kostat. Vi tycker således detta är den hållningsväst som är bäst i test på marknaden idag.


2. Refit Hållningsbandage

Ett annat, och lite mer diskret, bra val av hållningsväst är denna från Refit. De kallar själva inte detta för en hållningsväst, utan de kallar det för hållningsbandage. Egentligen är det ingen större skillnad mellan dessa två, men västar tar betydligt mer plats på kroppen vilket kan vara antingen en fördel eller nackdel beroende på vad du känner dig bekväm med.

Refits hållningsbandage hjälper dig att justera din hållning och ger dig en naturlig påminnelse om att sträcka på ryggen när dina axlar faller framåt. Den kan användas när du sitter eller står och passar därför bra både vid promenader och andra vardagliga ting såsom hushållsarbeten. Den fungerar också bra vid träning där hållningen ofta är extra viktig.

Det rekommenderas att använda den 1-3 timmar per dag och ej direkt på kroppen. Användarna är positiva till denna slags hållningsväst och vi tycker också att den också ger mycket valuta för pengarna. Det är en billig variant av hållningsväst som är en av de bästa i vårt test.


3. Swedish Posture Flexi

Om du tycker att Swedish Posture verkar bra men inte vill ha en heltäckande hållningsväst så är detta ett väldigt bra val för dig. Detta är nämligen en bekväm hållningssele från Swedish Posture som underlättar det för dig att förbättra hållningen. Den passar både för kvinna och man vilket gör den till ett bra val om du exempelvis har en familj där ni är flera som har problem med hållningen.

Hållningsvästen kan användas under kläderna utan att synas. Den är därför lätt att bära på till exempel jobb eller gym utan att behöva förklara vad det är eller få massa blickar på sig. Precis som med andra hållningsvästar rekommenderas det att den används 1-3 timmar per dag tills den gjort den önskvärda effekten.

Vi tycker det är bra att man kan reglera hållningsvästen med hjälp av kardborrebanden fram. Då kan man sätta den löst så att den bara uppmärksammar dig när du krummar med ryggen. Den finns i tre olika storlekar och har färgen svart. Hållningsvästen är därför neutral och till och med snygg vilket gör att du kommer att vilja använda den.

Användarrecensionerna är överlag positiva och detta är en väldigt populär modell. Den är också billig med tanke på värdet du får vilket gör detta till en av de bästa modellerna av hållningsvästar just nu.


4. Swedish Posture Feminine

Om du letar efter den bästa hållningsvästen för kvinna så är detta ditt bästa val. Detta är en specialanpassad hållningsväst speciellt framtagen för kvinnor som vill förbättra sin hållning. Det är en diskret och lätt hållningsväst som är anpassad till kvinnors axlar och vanliga axelproblem bland kvinnor.

Hållningsvästen ger en avlastande axelsupport med ett lätt tryck bakåt. Detta gör att du blir mer uppmärksam på att sträcka på dig och hålla en upprätt hållning – vilket är nyckeln till en bra hållning. Detta är speciellt bra för dig som har framåtroterade axlar eller skolios, men också för dig som bara vill ha en hälsosam och långsiktig rygg.

Denna väst går att ha under kläderna vilket gör att den blir väldigt diskret. Det är enkelt att justera passformen, vilket görs med hjälp av en BH-knäppning bakom västen. Hållningsvästen kan antingen bäras direkt på huden eller under andra klädesplagg vilket gör den perfekt till alla situationer. Den går också att maskintvätta för att hela tiden hålla den ren och fräsch.

Denna hållningsväst är perfekt för dig som är kvinna och vill förbättra din hållning. Du får en specialanpassad hållningsväst som är unikt framtagen just för kvinnor och deras vanliga ryggproblem – dessutom till ett relativt billigt pris. Helt klart en av de bästa hållningsvästarna i vårt test!


Att tänka på vid köp av en hållningsväst

Den bästa hållningsvästen beror på dina egna behov.

Om du upplever smärta och trötthet från din kyfosställning kan du förmodligen dra nytta av en kraftigare väst som hjälper till att lindra tyngden på din rygg.

Om du vill förhindra kyphos tidigt och förbättra din hållning innan den blir värre, kanske du gillar en hållningsväst som hjälper till att upptäcka dålig hållning och påminna dig om att fixa den genom att räta upp den.

Här är några funktioner att leta efter för när du ska köpa den bästa hållningsvästen:

Justerbarhet

Om du väljer en hållningsväst mot puckelrygg, är vikten av passform självklar.

Utan adekvat justerbarhet kan en hållningsväst inte ge stöd om det inte passar din form.

Leta efter en hållningsväst som är lätt att justera och kan justeras på så många punkter som möjligt för en unik passform.

Bekvämlighet

Med tanke på att en hållningsväst ska bäras ofta, behöver du den för att känna dig bekväm nog att bära under långa perioder som när du sitter vid ett skrivbord, kör eller gör manuellt arbete.

Hängslen eller sele med vaddering av mjukt skum är bra val för komfort, även om de kan vara lite skrymmande än några av de mer “stramare” bakre hängslen som är utformade för att hålla sig utom synhåll.

Att hitta en hållningsväst som är bekväm att bära är en av de viktigaste faktorerna du bör leta efter.

Andningsförmåga

Mycket i samma riktning som ovan, vill du kunna bära hållningsvästen utan att det blir för varmt och svettigt.

Leta efter en hållningsväst gjord av material för att förhindra svettning och obehag, särskilt om den är utformad för att bäras mot din hud.

Enkel användning

För att säkerställa att du använder den ofta bör din hållningsväst vara lätt att ta av och på.

Om det tar lång tid att spänna fast och justera varje gång kanske du inte är lika benägna att bära den.

Om hållningsvästen är lätt att tvätta är det också ett plus eftersom det gör det lättare att använda den.

Stödområde

Hållningsvästar som bara ger stöd för övre rygg kan sluta bidra till en onaturlig böjning i din nedre ryggrad och nedre rygg, så kallad hyperlordos.

De som ger fullt stöd längs hela ryggraden till nedre delen av ryggen kan hjälpa till att korrigera eller förhindra hyperlordos när du korrigerar kyphos.

Se till att du väljer en produkt som passar dina behov och riktar dig till det område du behöver mest stöd.

Hur du fixar din hållning på rätt sätt

Så länge du är frisk och alert så är det bästa sättet att fixa din hållning att utföra korrigerande övningar för att fixa muskelobalanser som orsakar dålig hållning.

Om du kommer ihåg hänvisar bröstkyfos till den överdrivna yttre krökningen i din övre rygg, där din bröstkorg ligger.

Det innebär en obalans mellan motsatta muskelgrupper i bröstet och ryggen, som utvecklas över tiden från att upprätthålla en rundad, slungad övre ryggposition.

Med musklerna i bröstet förkortade och dina övre ryggmuskler överansträngda, hamnar de i det här läget och reformerar ryggraden.

Den goda nyheten om bröstkyfos orsakad av dålig hållning är att den kan vändas förutsatt att du fångar den i sina tidiga stadier.

Genom att utföra korrigerande övningar regelbundet kan du vända muskelobalanserna som får dig att krumma ryggen.

Om du har familj med små barn kan du också tänka på hur du lyfter. Att lyfta ergonomiskt och med bra hållning är något som man kan behöva öva sig till och då kan en hållningsväst vara väldigt effektiv. En familjesajt kan också hjälpa dig genom att ge tips på andra saker du skall tänka på när du har familj.

Övningar du kan göra för att förbättra din hållning

Förutom att bära en hållningsväst medan du är på jobbet, reser eller gör andra dagliga aktiviteter kan du utföra övningar för att stärka musklerna som stöder din hållning.

Om du inte är säker på var du ska börja, överväga att prova yoga, pilates och kärnstärkande övningar. Här är några hållningsspecifika övningar som du kan använda i din övergripande träningsrutin.

 • Barnets position (Balasana)
 • Stående katten och kon
 • Katten och kon
 • Forward Fold
 • High plank
 • Chest opener

Alternativ till hållningsvästar

Här är en lista över andra enheter som potentiellt kan hjälpa dig att utveckla god hållning.

Ryggsträckare

Ryggsträckare är enheter som hjälper till att förlänga musklerna i ryggen.

Dessa typer av enheter kan inte bara hjälpa dig att utveckla bättre hållning utan kan också hjälpa till att hantera eventuella nedre ryggsmärtor.

Ryggmasserare

Att massera din nedre rygg kan hjälpa till att lossa ryggen och ta ut bågen i din nedre ryggrad.

Om din nedre rygg kan räta upp kan du upptäcka att din övre rygg börjar räta sig naturligt.

Massagepistoler

Massagepistoler kan hjälpa dig att hantera alla utlösande punkter som orsakar täthet i kroppen.

I händelse av en puckelryggshållning kan du ha mycket täthet i bröstmusklerna.

Att stretcha kan verkligen hjälpa dig men att använda en massagepistol på bröstet kan frigöra mycket åtdragning som vissa stretchtekniker inte kan göra.

Fixa din hållning från flera vinklar

Medan det finns lite medicinsk forskning för att stödja effektiviteten hos hållningsvästar för att förbättra hållning hos friska människor, får människor som använder dessa produkter lindring från smärta och njuter av fördelarna med god hållning.

Många hållningsvästar hjälper dig att aktivera dina hållningsmuskler så att de kan stärka och förbättra din hållning.

I kombination med rygg- och kärnövningar och massagetekniker som frigör täta, förkortade bröstmuskler, kan hållningsvästar hjälpa dig att fixa bröstkyfos.

Det är möjligt att korrigera din hållning utan att de använder korrigerande övningar för bröstkyfos, men det hjälper dig att få resultat snabbare och eventuellt lindra ryggont under tiden.

Konsekvenserna av dålig hållning är allvarliga, eftersom det kan äventyra din ryggrad och vara grundorsaken till kronisk ryggsmärta.

Fördelarna med god hållning är förmodligen större och fler än vad de flesta människor inser.

När du korrigerar din hållning kan du njuta av mer självförtroende, cirkulation, syresättning, energi och rörelseomfång. Ditt humör kommer att förbättras och du kommer att kunna se bättre ut.

Många har dragit nytta av hållningsvästar och andra alternativ på sin resa till förbättrad hållning.

Den bästa hållningsvästen för dig är en som känns bekväm och enkel att använda, hjälper dig att uppnå en bättre hållning, ger stöd och aktiverar dina hållningsmuskler.

Vanliga frågor om hållningsväst

Kan hållningsvästar vara ett alternativ till medicinsk behandling?

Hållningsvästar har visat sig vara effektiva för att förbättra hållning och öka rörligheten. Många människor med problematisk hållning har sett drastiska förbättringar från hållningsvästar.

De har faktiskt inte varit tillbaka för att träffa sina dyra sjukgymnaster sedan dess.

Hållningsvästarna ovan är bra exempel på sådana som har minskat många medicinska kostnader.

Detta betyder inte att alla kan överge andra metoder och sluta träffa sina läkare. Alla är olika och du måste hitta de bästa metoderna för dig. I själva verket, för vissa människor som lider av smärta i nedre ryggen, kan deras värk härröra från andra delar av kroppen.

Stabila leder som höfter, knän och till och med anklarna kan vara orsaken till din värkande rygg. Detta bland ett hav av andra saker också.

Det finns ett enkelt sätt att tänka på detta. När gaslampan tänds i din bil, ritar du ut instrumentbrädan och ser om lampan är trasig, eller fyller du den med bensin? Att fixa ett område påverkar ett annat! När allt kommer omkring kräver perfekt hållning en kombination av många attribut som muskelstyrka, flexibilitet och balans.

Hållningsvästar är bra för att hjälpa dig att bli av med dina smärtor, men av dessa skäl är det bäst att kombinera användningar med professionella sessioner och skräddarsydda träningsprogram.

Sammanfattningsvis kan en hållningsväst vara ett alternativ till dyr behandling för vissa människor. Men för andra är de ett verktyg i verktygslådan snarare än den fullständiga lösningen. Det finns exempelvis kiropraktor i Stockholm, men även i andra städer, som kan hjälpa till att individanpassa din lösning.

Hur lång tid tar det innan man ser effekt av hållningsvästar?

Du ser en omedelbar effekt av användningen av en hållningsväst. Detta beror på att din hållning har korrigerats inuti västen, och du kommer att stå längre och säkrare än du förmodligen någonsin har gjort tidigare.

Men det är egentligen inte den fråga vi vill svara på.

Som vi redan nämnde är syftet med dessa verktyg att träna din kropp att ta en hälsosam hållning när du inte använder dessa hjälpmedel. Med det sagt, hur länge måste du använda en innan din kropp börjar reagera utan hållningsvästen i bruk?

Svaret på denna fråga beror på hur mycket tid som används för att använda dessa hjälpmedel under rätt tid. Du måste också integrera progressioner i din användning för att öka muskelminnet och få din kropp att naturligt ta upp rätt form.

I de flesta fall kan det ta några veckor men kan behöva underhållas regelbundet för att undvika att slingra tillbaka till dina gamla vanor.

För att se bättre resultat är det också viktigt att du använder en kvalitetsställningskorrigering som passar dig korrekt. Att välja dåligt tillverkade produkter kan göra din hållning ännu värre. Att hitta den bästa hållningsvästen för dig är verkligen viktigt.

Lämna en kommentar

traningsbloggar.info DMCA.com Protection Status Reggad på Commo.se