Bästa Iläggssulor 2023 – Bäst i Test av Skoinlägg

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Oavsett om du står länge, springer på löpspåren eller tar en lång promenad måste dina fötter känna ett skönt stöd. Iläggssulor, eller skoinlägg, – vanligtvis gjorda med mjuk gel, skum, läder eller tryckluft – är utformade för att ge komfort och stabilitet genom dämpning. 

En iläggssula behöver ha struktur, eftersom vadderingen av en sko kanske inte passar en individs fot korrekt. Man behöver därför se till att det finns någon form av struktur på innersulan. Tack och lov är många skoinlägg billiga nog så att du kan prova två eller tre olika märken för att hitta det bästa för just din fot.

Här är de tre bästa iläggssulorna på marknaden:

PRODUCTDETAILS
BÄST I TEST
Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg
Bauerfeind ErgoPad Weightflex 2
  • Lämpad för: Såväl vardag som sport
  • Prisnivå: Medelhög
  • Hårdheter: 3
POPULÄRAST
Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg
Scholl Gel Activ Everyday
  • Lämpad för: Vardag
  • Prisnivå: Låg
  • Hårdheter: 1
BÄST FÖR INOMHUSSPORT
Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg
Sidas Play 3D Iläggssulor
  • Lämpad för: Sport
  • Prisnivå: Medel
  • Hårdheter: 1

Topp 3 Bästa Iläggsulor 2023

1. Bauerfeind ErgoPad Weightflex 2 – Bäst i test

Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg

Den bästa iläggssulan enligt oss är detta skoinlägg från Bauerfeind. Det finns många anledningar till att vi imponeras så pass mycket av denna sula.

Till att börja med har denna iläggssula en kärna i ortosen som är belagd i hållbart mjukt skum av polyuretan och som knappt förlorar någon av sin elasticitet även trots konstant användning. Kärnan kan böjas något i fram- och hälområdet för bättre passform så att man kan hitta den bästa passformen för just en själv. Därtill har detta inlägg tre olika hårdheter – soft, medium och strong, vilket gör att man kan anpassa hårdenheten beroende på kroppsvikt och hur mycket svikt och dämpning som önskas.

En ytterligare fördel med denna iläggssula är att kärnan är omsluten av ett PU-skum. Detta avlastar och ger ett bra stöd för fotens främre del samt ger stöd åt fotvalvet och tillåter en naturlig häl-till-tå-rörelse vid stegisättning. På sulans yta finns också sensomotoriska punkter som stimulerar muskulaturen i foten vilket är mycket bekvämt och ergonomiskt.

Materialet i ErgoPad Weightflex 2 är mycket tunt, mjukt och ledat. Faktum är att den är betydligt mer platt och flexibel än många andra skoinlägg på marknaden. Detta gör att det är lätt att anpassa den efter just dina skor, och kan användas oavsett om du går i barfotaskor eller högklackat. Som pricket över i:et så är dessa iläggssulor också väldigt billiga, och kan användas till såväl vardag som fest, om man jämför med andra modeller med likvärdig teknik. Med det sagt är detta de bästa iläggssulorna på marknaden just nu enligt oss!


2. Scholl Gel Activ Everyday – Populärast

Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg

Du kanske inte tror att Scholls skoinlägg kommer att imponera vid första anblicken. Du hittar inte den avancerade vadderingen och utseendet på vissa stödsulor; denna klassiska stil fungerar dock med de flesta skor och ger överlägset dagligt stöd. Om du tillbringar långa timmar på dina fötter på exempelvis en restaurang eller ett sjukhus, behöver extra stöd för att hålla hälsporre (plantar fasciit) i kontroll eller helt enkelt vill ha bättre stödjande fotvård än dina inbyggda innersulor, är Scholl Gel Activ Everyday vår rekommendation.

Vi älskar att de är väldigt billiga. Du får ett par sulor för strax över hundralappen vilket gör de till ett av de mest prisvärda iläggsulorna på marknaden. Formen gör också att de passar in bra i de flesta typer av skor – löparskor, fritidsskor och vandringsskor och mycket mer. De lämnar tillräckligt med utrymme för en bra passform, och de är inte alltför vadderade, vilket gör dem nästan omärkliga. De är designade med en en dubbelsidig gel-sula som avlastar fötterna och absorberar stötar. Därtill är det också enkelt att klippa till sulan för att få perfekt passform om det skulle behövas. En extra fördel är att denna modell finns i både man- och kvinnovariant för att få det bästa för respektive kön.


3. Sidas Play 3D Iläggssulor – Bäst för inomhussport

Bästa Iläggssulor 2021 - Bäst i Test av Skoinlägg

En iläggssula som är mycket bra för fartfyllda aktiviteter såsom inomhussporter är detta skoinlägg från Sidas. Deras modell Sidas Play 3D är anatomiska ochspeciellt utformade för inomhussporter som fotboll, handboll, innebandy, tennis, padel och många andra sporter.

Sidas Play 3D har en teknik som gör att fötterna får ett mycket bra stöd och ökar stötdämpningen drastiskt. Det gör att du orkar mer och slipper smärta orsakat av dåliga sulor. Sulan har en stabil, dynamisk kontaktyta som följer fotens naturliga rörelser. Sulan finns i fyra olika storlekar och passar därför de flesta människor. Därtill är prislappen inte överdrivet hög med tanke på kvaliteten man betalar för. Ett riktigt bra val av iläggssulor enligt oss!


Vad ska man leta efter i iläggssulor

Typ

Iläggssulor är utformade för att ge din fot stöd, men vissa är utformade med komfort i åtanke medan andra är starkt fokuserade på stöd eller lindring av fotvärk. Vi anser att individer man för att leta efter en mängd olika egenskaper i sina sulor, inklusive storlek, höjd, stelhet, och möjligheten att lägga till extra vaddering såsom kuddar.

Volym

Volymen är också viktig eftersom olika modeller är utformade för olika skosorter. Sportmodeller är utformade för att ge dig mycket mer stötdämpning och de är utformade för att vara mer robusta och klara mycket stress. Tvärtom är lite mer vardagsmodeller ungefär halva längden och är utformade för att vara supertunna – så att du kan bära dem i skor som inte har en så stor volym.

Material

Kork, plast, skum och kombinationsmaterial används som huvudstöd för iläggssulor. Varje material reagerar olika på foten så det är lämpligt att förstå varför du behöver en iläggssula i första hand. 

En kork- och skumortos kommer inte att vara lika stel och kommer att forma mer till foten än en typisk plastbaserad ortos. Skum skulle vara det mjukaste och oftast, minst stödjande. Någon med diabetes eller neuropati (känselförlust i fötterna) ska använda ett mjukare, mer tillmötesgående material.

Pris

Ortotiska iläggssulor som finns färdiga på hyllan är billigare än skräddarsydda skoinlägg. Om kostnaden är en faktor är det bäst att börja med köpta alternativ och gå till ortotik om du inte upplever lindring av fotvärk eller obehag. Det är alltid en bra idé att besöka en fotterapeut om du är osäker på vilken iläggssula som passar dina behov.

Mångsidighet

Vissa sulor är på den dyrare sidan, så att kunna byta in och ut ur olika skor kan spara pengar. De flesta kan troligtvis komma undan med en iläggssula i sportstil och en innersula för vardag. Dessa modeller, såsom den inläggssula som är bäst i test, fungerar vanligtvis på de flesta skoalternativ.

Du kanske också är intresserad av: Axelskydd

Vanliga frågor om iläggssulor

Hur rengör man iläggssulor?

Efter några dagars slitage kan skoinläggen bli illaluktande. Tack och lov är de ganska lätta att rengöra. 

För att rengöra dina sulor, börja med att ta bort dem från dina skor. Torka sedan av dem med tvål eller tvättmedel. (Du kan göra detta med en tvättlapp eller en gammal tandborste.) När de är rena, torka av dem med vatten. (Försök att undvika att de blir för våta.) Låt dem sedan lufttorka. 

Och kom ihåg att du alltid kan minska på innersulans stank genom att köpa ett par som är luktresistenta eller antimikrobiella. 

Hur länge håller iläggssulor?

I allmänhet håller innersulorna ungefär ett år, beroende på användning och slitage. Dina innersulor kan behöva bytas ut tidigare om de blir för platta, om materialet håller på att lossna, om de har hål i dem eller om de ser allmänt slitna ut.

Hur man bär iläggssulor i skor

Innan du lägger till en innersula i din sko, ta en titt på din sko. Har den redan en innersula? Och i så fall, hur ser den där innersulan ut? Om skoinlägget är platt och avtagbart så rekommenderas det att ta bort den och byta ut den mot en bättre iläggssula. Om innersulan är platt men inte kan tas bort rekommenderar vi att den nya innersulan läggs ovanpå den gamla.

Många iläggssulor finns i olika storlekar, så du kan välja den storlek som passar din sko bäst. Några andra är utformade för att klippas för att passa din sko mer exakt. För att ta reda på hur mycket du ska klippa dina innersulor kan du använda innersulan som redan fanns i din sko som en guide. (Ta bort den från skon, håll upp den tillsammans din nya innersula och klipp den nya innersulan så att den är lika stor som den gamla.)

Sammanfattning

Oavsett om du är på benen under långa dagar på jobbet, ska promenera en mil eller springer på stigar, lider av fotrelaterad smärta eller helt enkelt vill ha bättre stöd i dina skor, finns det en iläggssula fins dig. Vi hoppas att du hittar ett par från vår mångfaldiga uppläggning av sulor för olika aktiviteter och behov, och ser fram emot en framtid med friskare och gladare fötter för dig!

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se