Bästa Inositol Tillskott 2023 – Fakta & Bäst i Test 🥇

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Inositol är ett ämne som finns naturligt i cantaloup, citrusfrukter och många fiberrika livsmedel (som bönor, brunt ris, majs, sesamfrön och vetekli). Det säljs också i tillskottsform och används som kompletterande terapi för att behandla ett brett spektrum av medicinska tillstånd, inklusive metaboliska- och humörsjukdomar.

Inositol kallas ofta vitamin B8, men det är faktiskt inte ett vitamin. Det är en typ av socker som påverkar insulinsvaret och flera hormoner associerade med humör och kognition. Inositol har också antioxidativa egenskaper som bekämpar de skadliga effekterna av fria radikaler i hjärnan, cirkulationssystemet och andra kroppsvävnader.

D-chiro-inositol, inositolhexafosfat (ofta kallad ”IP6”) och föreningen myo-inositol är de mest använda inositoltillskotten. De anses i allmänhet säkra om de tas på lämpligt sätt.

Inositol är vanligtvis känd som någon av följande benämningar:

 • inositol
 • D-chiro-inositol
 • inositolhexafosfat (eller ”IP6”)
 • myo-inositol

Snabb översikt över bästa inositol-tillskotten 2023

MÄRKEDETALJER
BÄST I TEST
Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇
Inositol 100
 • 1000 mg myo-inositol per kapsel
 • Vegetabilisk
 • Låg kostnad per kapsel
 • Nöjda användare
LÄGST PRIS PER KAPSEL
Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇
Core Inositol
 • 750 mg inositol per kapsel
 • Lägst kostnad sett till kostnad per kapsel
 • Passar bra i samband med träning
BÄSTA INOSITOL I PULVERFORM
Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇
Bättre Hälsa Inositol
 • Pulverform
 • Endast ren inositol som ingrediens
 • 800 mg per portion
 • Vegansk
SÄKERT VAL
Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇
Solgar® Inositol
 • Kvalitetsmärke
 • Konsumeras världen över
 • 500 mg per kapsel
 • Helt vegetabiliska och fria från soja, socker och jäst

Topp 4 bästa inositol-tillskott 2023

1. Inositol 1000 – Bäst i Test

Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇

Det inositol-tillskott som är bäst enligt oss är detta tillskott från Svensktkosttillskott. Det är ett högdoserat kosttillskott som innehåller hela 1000 mg inositol per kapsel vilket gör det väldigt prisvärt sett till krona per kapsel.

Kapslarna innehåller myo-inositol vilket är positivt ur vetenskaplig synpunkt. Detta är nämligen den form som utgör den största delen av inositolet i kroppen. Samtidigt är kosttillskottet helt vegetabiliskt och kan därför passa bra även för veganer och vegetarianer.

Detta kosttillskott har även många goda användarrecensioner. Det har bland annat hjälpt kvinnor att få tillbaka sin mens snabbt men också historier om hur glukos tagits upp ur blodet och omvandlats till energi och på så sätt öka fettförbränningen.

Sammanfattningsvis är detta ett riktigt bra kosttillskott om du vill ha inositol av hög kvalitet som också är otroligt prisvärt. Kostnaden ligger på cirka 1 kr per kapsel men det blir också billigare ju fler du köper. Du får en hög dosering per kapsel vilket bäddar gott för både plånboken och kroppen.


2. Core Inositol

Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇

Core Inositol är ett annat högkvalitativt tillskott med inositol från Svensktkosttillskott. Detta har dock en svagare dos med 750 milligram inositol per kapsel, men kostar också några kronor mindre. Till skillnad från bäst-i-test-vinnaren Inositol 1000 så har detta tillskott inositol i vanlig form och inte i myo-inositol. Huruvida detta spelar någon egentlig roll är inte helt klarlagt, men det kan vara värt att tänka på om man verkligen vill optimera sina resultat.

Priset på dessa kapslar är något lägre än vår testvinnare. Även denna variant har också nöjda användare som rapporterar att det fungerar utmärkt. Tillsammans med den höga kvaliteten av inositol, det låga priset och de nöjda kunderna är detta en av våra favoriter på marknaden idag.


3. Bättre Hälsa Inositol

Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇

Bättre Hälsa är ett svenskt företag med 40 års erfarenhet inom just branschen hälsokost. De är specialiserade på att leverera högkvalitativa näringspreparat, vitaminer, mineraler och
andra spårämnen. Deras inositol-tillskott är dessvärre inget undantag.

Bättre Hälsas inositol är ett tillskott i pulverform tillskillnad från våra andra testvinnare som är i kapselform. Detta har både för och nackdelar men eftersom det bara är pulver så är det också ett väldigt rent tillskott. Det behövs inga andra utfyllnadsmedel för att göra tillskottet komplett eller för att kroppen ska kunna ta upp det. Detta är en stor fördel med pulver. Dock så kan pulver vara svårare för vissa att ta vid vissa tillfällen (till exempel på resor eller dylik) och då är kapsel såklart ett bättre alternativ.

Med det sagt är detta inositol från Bättre Hälsa ett väldigt bra val av inositol-tillskott. Det är veganskt och ger dig inositol i sin renaste form utan att kompromissa med prislappen. Helt klart en av de bästa inositol-tillskotten på marknaden idag!


4. Solgar® Inositol

Bästa Inositol Tillskott 2021 - Fakta & Bäst i Test 🥇

Solgar® är ett mycket känt varumärke inom kosttillskott och har producerat kosttillskott av hög kvalitet enda sedan 1947. Därför är Solgar® också ett väldigt etablerat och känd varumärke som ofta lever upp till de höga standarderna i branschen.

Solgars Inositol-tillskott är ett vegetabiliskt tillskott som innehåller ren inositol. Det betyder att tillskottet är fritt från jäst, soja, socker, sötningsmedel och färgämnen. Doseringen är 500 mg per kapsel och du kan därför ta flera kapslar för att komma upp till den dosen som du känner dig bekväm med eller fått rekommenderad av en rådgivare.

Användare av denna inositol rapporterar goda omdömen men om det är något vi kan klaga på så är det priset. Jämfört med våra andra bäst-i-test-vinnare på denna lista så är detta helt klart den dyraste. Du får en relativt låg koncentration inositol till ett relativt högt pris per kapsel vilket gör detta till det dyraste valet om man ser till mängden inositol per krona.

Detta inositol är dock ett lämpligt val för dig som vill ha något som är internationellt förekommande och som är testat i hela världen. Detta är en säker produkt som kommer säkerställa dina inositol-nivåer, men priset kunde dessvärre ha varit något bättre.


Hälsofördelar

Alternativa vårdgivare rekommenderar inositoltillskott för ett brett spektrum av hälsotillstånd, inklusive:

 • Ångest
 • Depression
 • Diabetes
 • Högt kolesterol
 • Metaboliskt syndrom
 • Panikångest
 • Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS)

Dessutom anses inositol av vissa att bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom och förhindra vissa cancerformer. Vissa människor använder också inositol för att främja hårväxt eller övervinna sömnlöshet. Forskning saknas dock på detta.

Enligt den senaste forskningen kan inositol vara fördelaktigt för vissa störningar, inklusive psykiska problem, PCOS och metaboliska störningar. Här är en närmare titt på vetenskapen.

Stämnings- och ångeststörningar

Inositol tros förbättra depression, ångest och andra psykiska störningar genom att stimulera produktionen av de ”må bra” hormonerna serotonin och dopamin. Hypotesen stöds till stor del av forskning där myo-inositolkoncentrationer i blod föreslås vara en pålitlig markör för klinisk depression.

Fördelarna har mest sett hos personer med panikstörning (PD) där depression är vanlig. En liten studie publicerad i Journal of Clinical Psychopharmacology undersökte effekten av myo-inositol på 20 personer med PD.

Efter att ha fått en daglig 18 gram dos myo-inositol i fyra veckor, fick deltagarna en daglig dos på 150 mg Luvox (fluvoxamin) – ett vanligt förskrivet psykiatriskt läkemedel – under de fyra veckorna. Jämfört med en matchad uppsättning individer som inte fick myo-inositol hade de som gjorde i genomsnitt 2,4 färre panikattacker per vecka.

Ett antal andra studier har undersökt användningen av inositol med selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som används för att behandla olika depressiva och ångeststörningar. Resultaten har hittills varit ofullständiga.

Medan en tidigare dubbelblind studie visade att en daglig dos på 12 gram inositol förbättrade depressionpoäng jämfört med personer som fick placebo, har resultaten inte replikerats någon annanstans.

Förutom panikstörning kan inositol vara användbart vid behandling av tvångssyndrom (OCD), uppmärksamhetsunderskott-hyperaktivitetsstörning (ADHD) och posttraumatisk stressstörning (PTSD) med tanke på dess effekt på serotonin- och dopaminnivåerna.

Metaboliska störningar

Det finns bevis som tyder på att inositol kan rätta till metaboliska störningar som bidrar till utvecklingen av högt blodtryck, diabetes och metaboliskt syndrom.

En pilotstudie 2016 publicerad i International Journal of Endocrinology rapporterade att personer med typ 2-diabetes som fick myo-inositol och d-chiro-inositol dagligen tillsammans med sina diabetesläkemedel hade en signifikant minskning av deras fastande blodglukos (192,6 mg / dL ner till 160,9 mg / dL) och A1C (8,6 procent ned till 7,7 procent) efter tre månader.

En annan liten studie publicerad i tidskriften Menopause föreslog att myo-inositol kan hjälpa till vid behandling av metaboliskt syndrom hos kvinnor efter klimakteriet. Enligt undersökningen upplevde kvinnor som tilldelats sex månader av myo-inositoltillskott signifikant större förbättringar av blodtryck och kolesterolnivåer än kvinnor gav placebo.

När de behandlades med myo-inositol, upplevde kvinnor med metaboliskt syndrom en minskning av diastoliskt blodtryck med 11 procent, en minskning av triglycerider med 20 procent och en ökning av ”bra” högdensitetslipoprotein (HDL) kolesterol med 22 procent.

Alla dessa värden översätts till en förbättring av metaboliskt syndrom såväl som en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS)

D-chiro-inositol kan hjälpa till att hantera PCOS, enligt en liten studie publicerad i  Endocrine Practice. För denna studie fick 20 kvinnor med PCOS antingen placebo eller 6 gram D-chiro-inositol en gång dagligen i sex till åtta veckor.

Resultaten avslöjade att D-chiro-inositol hjälpte till att behandla flera avvikelser i samband med PCOS, inklusive högt blodtryck och förhöjda nivåer av blodfetter. Dessutom minskade förhöjda testosteronnivåer (överensstämmer med PCOS-relaterade hormonobalanser) med 73 procent jämfört med 0 procent för de som fick placebo.

Generellt sett innebär en normalisering av hormonbalanser en förbättring av PCOS-symtom.

Andra fördelar

Inositol har också visat sig minska psoriasis symtom hos personer som tar litium, ett läkemedel som vanligtvis ordineras för att behandla bipolär sjukdom, depression, schizofreni och ätstörningar. Beroende på användning kan litiuminducerad psoriasis drabba var som helst från 3 procent till 45 procent av användarna.

Möjliga biverkningar

Inositol anses allmänt vara säkert hos vuxna. Biverkningar, om några, tenderar att vara milda och kan inkludera illamående, magont, trötthet, huvudvärk och yrsel. De flesta biverkningar uppstår vid doser större än 12 g per dag.

De metaboliska effekterna av inositol kanske inte passar alla. Även hos personer med diabetes kan långvarig användning eller överanvändning av inositol leda till hypoglykemi (lågt blodsocker).

Även om det finns vissa studier som tyder på att inositol kan vara till hjälp vid bipolär sjukdom, finns det också oro för att det eventuellt orsakar en manisk eller hypomanisk episod. En aktuell NIH-studie utvärderar effekten av inositolhexafosfat hos patienter med bipolär sjukdom.

Det finns också en viss oro för att höga doser av inositolhexafosfat kan minska kroppens förmåga att absorbera zink, kalcium, järn och andra viktiga mineraler, vilket utlöser näringsbrist även om du äter en balanserad kost.

Som kosttillskott testas inte inositolprodukter för säkerhet, och dess effekt på gravida kvinnor, ammande mödrar och barn har inte fastställts. Som sådan är det bäst att prata med din läkare innan du försöker detta eller något annat naturläkemedel.

Dosering och beredning

Inositol kosttillskott säljs som tabletter och kapslar. Det finns inget rekommenderat dagligt intag för inositol och det finns inget standardiserat doseringsschema.

Tillverkare rekommenderar följande doser för att stödja enskilda tillstånd:

 • Metaboliskt syndrom: 2 gram två gånger dagligen
 • PCOS: 2 gram två gånger dagligen
 • Litiumrelaterad psoriasis: upp till 6 gram en gång dagligen
 • Ångest och panikattacker: upp till 12 gram dagligen

Vad du ska leta efter

Inositol kosttillskott finns i stor utsträckning att köpa online i naturliga livsmedelsbutiker och de som specialiserat sig på kosttillskott. För att säkerställa kvalitet och säkerhet, leta alltid efter produkter som testats och godkänts av oberoende certifieringsorganisationer.

Om du bestämmer dig för att ta ett inositoltillskott, tala med din läkare för att säkerställa att det är lämpligt baserat på din hälsa och medicinska historia.

Vanliga frågor om inositol

Kan jag få inositol från maten?

Ja! Livsmedel som är rika på inositol erbjuder också fiber och näringsämnen som behövs för god, långvarig hälsa. Detta inkluderar frukt, bönor, spannmål och nötter. Cantaloup, havre, kli och citrusfrukter (andra än citroner) är särskilt rika på myo-inositol. Tillagning eller frysning av frukt och grönsaker minskar deras inositolinnehåll. Det finns väldigt lite inositol i mjölk eller yoghurt. 

Kan inositol bota autism?

Medan inositol ibland tippas som en behandling för autism, finns det inga vetenskapliga bevis som stöder dessa påståenden. Det kan dock hjälpa till att lindra symtom på ångest, en vanlig komorbiditet hos autism.

Kommer inositol att växa tillbaka hår?

Tillägget tippas ofta som ett botemedel mot tunnare hår och skallighet, men forskningen saknas. Det finns vissa bevis för att inositol hjälper till att minska testosteron och balansera hormoner hos kvinnor med PCOS, vilket kan hjälpa till att vända tunnare hår i samband med tillståndet.

Slutord

På grund av brist på kvalitetsforskning är det för tidigt att betrakta inositoltillskott som en effektiv, fristående behandling för alla hälsotillstånd. Med detta sagt tolereras inositol i allmänhet väl om det tas med måtta.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se