Bästa Jordningslakan 2024: Bäst i Test

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Jag är en total fanboy för jordningslakan. Jag vill få det ur vägen först. Det finns dock många som tvivlar på effekten av dessa lakan och om jordningslakan i själva verket bara är en bluff.

Men jag har provat det i några veckor och jag är helt såld.

Det finns en viss lycka i det vid det här laget. Jag vet att jag kommer att sova så skönt och djupt att jag kommer att dregla över hela kudden.

Så när jag lägger mig på natten kryper jag ihop mig i mysig förväntan, och det är allt på grund av jordningslakanen.

Det finns dock många alternativ, som har en del skillnader. Jordningsprodukter kan komma i en mängd olika former. 

Vi har provat dem alla, och vi kommer att ge dig de som är bäst för olika situationer och användningsområden. Vi kommer längre ned i artikeln även gå igenom om jordningslakan är en bluff, eller om de faktiskt fungerar.

Låt oss först presentera de bästa jordningslakenen i vårt stora test 2024.

Topp 3 bästa jordningslakan 2024

1. TrendRehab Jordningslakan – Bäst i Test!

TrendRehab Jordningslakan - Bäst i Test

Fördelar

 • Mycket genomtänkt design
 • CE-märkt
 • 5 meter lång jordningskabel
 • Bra storlek
 • Mjukt och skönt

Nackdelar

 • Något dyr

Det bästa jordningslakanet på marknaden just nu är detta från TrendRehab. Fördelarna med detta jordningslakan är många!

Till att börja med är adapterns styrpinnar gjorda av plast, vilket gör att de inte leder någon ström. På det sättet finns det ingen risk för strömföring eller negativa magnetiska fält, vilket gör att du kan ta del av alla hälsofördelar som jordningslakanet ger. Lakanet har även små tunna silvertrådarna som ligger invävda i jordningslakanet. Dessa trådar tar upp jordningen och frambringar den på ett hälsosamt sätt, vilket ger en optimal upplevelse för den som använder lakanet.

Samtidigt är jordningslakanet enkelt att använda. Jordningsledaren förs in i jordningsadaptern för att komma åt jordningen från marken via ett jordat eluttag, så att du på så sätt kan jorda lakanet på bästa sätt. Jordningskabeln är 5 meter lång, vilket gör den vänlig att använda i samtliga rum. Lakanet bör även placeras under ditt vanliga lakan, eftersom detta skyddar silvertrådarna. Även om lakanet består av silvertrådar, så är det fortfarande otroligt mjukt och skönt, och knappt märkbart i sängen. Detta beror på att 90% av lakanet är bomull, och resterande 10% är silvertråd.

Lakanet har måtten 100 cm x 200 cm och passar således i princip alla typer av sängar och bäddar. Om man har en dubbelsäng så kan lakanet läggas tvärs över sängen så det täcker ryggen och ovandelen på låren.

Jordningslakanet har fått otroliga många nöjda användare och vi kan bara hålla med. Det här är ett jordningslakan i högsta kvalitet och effektivitet som ger mycket för pengarna!


2. Nasafes Jordningslakan

Nasafes Jordningslakan

Fördelar

 • Stort
 • Tvättbart under 60°C
 • Bekvämt att ha på sig
 • Allt-i-ett-kit
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan vara problem att få till jordningen för nybörjare

Ett jordningslakan som är ganska lik vår favorit från TrendRehab ovan, är detta från varumärket Nasafes. Jordningslakanet är både snyggt och funktionellt, och har fått en hel del positiva omdömen från användare. Lakanet är även stort, med sin storlek på 240 x 90 cm, vilket gör det enkelt att använda.

Nasafes jordningslakan är högpresterande och ger bra jordning medan du använder lakanet. Det har ett silverbomullstyg av 96,5% bomull och 3,5% silvertråd, vilket gör det tvättbart vid temperaturer under 60 grader. Trådarna gör även så att tyget har ledande egenskaper, vilket möjliggör jordningen. Jordningsduken kan också strykas, något som kan vara bra vid längre tids användning av lakanet.

En fördel med detta jordningslakan är att man får ett allt-i-ett-kit. Du får ett jordningslakan med jordkabelanslutning, 2 lakanspännare så att jordningslakanet inte glider, en 5 meter lång jordkabel med högst säkerhetsmotstånd samt en EU/US-adapter för att sätta in jordkabeln – det vill säga allt du behöver för att sova optimalt!

Kunderna är överlag nöjda, och flera har köpt två lakan för att kunna ha det ena medan man tvättar det andra. De säger att tyget är bra och att jordningen är korrekt. Några rapporterar dock att man inte fått jordningen att fungera, så det kan vara värt att se över hur du ska använda det på korrekt sätt exempelvis genom vår guide nedan eller i bruksanvisningen. Med det sagt är detta definitivt en av de bästa jordningslakanen på marknaden 2024!


3. NGLVKE Jordningslakan

NGLVKE Jordningslakan

Fördelar

 • Finns i många olika storlekar
 • Skönt material
 • Kan både hand- och maskintvättas
 • Relativt billigt

Nackdelar

 • Inte så populär

Ett annat bra jordningslakan är detta från NGLVKE. Det här jordningslakanet finns i flera olika storlekar, så det är enkelt att hitta en storlek som passar dig perfekt.

Lakanet är väldigt mjukt och bekvämt. Det är tillverkat i ett premiummaterial med 95% mjukt, förnybart tyg och 5% silvertråd. Lakanet har i övrigt en enkel design och jordningslakanet ansluts till jorden under sömnen via ett jordningsuttag på vägguttaget. Jordningslakanet fungerar så att det lockar positiva och negativa joner för att klumpa sig, och de negativa jonerna kommer in i människokroppen för att upprätthålla vår hälsa och sova bättre.

Jordningslakanet bör tvättas varje vecka eller två gånger i månaden med varmt vatten och flytande rengöringsmedel. Både hand- och maskintvätt går bra, vilket gör det till ett bekvämt tyg att rengöra. Jordningslakanet är även mycket prisvärt, vilket gör det till ett bra alternativ för dig som vill ha ett billigt men välfungerande jordningslakan.


Saker att tänka på vid köp av jordningslakan

Det kan vara svårt att välja rätt jordningsark för dig. Här är all insiderinformation du behöver för att hitta jordningslakan som faktiskt fungerar.

Det finns några saker du bör leta efter i alla bra jordningslakan.

Ett jordningslakan ska vara gjord av ett bekvämt och andningsbart tyg. Ett jordningslakan gjord av bomull kommer att vara idealiskt. Om ett jordningslakan inte är bekvämt, kommer du inte att kunna använda det så regelbundet som du behöver.

Nästa sak att tänka på är själva jordningen. Lakanet ska komma med en sladd som är tillräckligt lång för att nå uttaget du vill ansluta det till. Jordningslakan jordas vanligtvis med en tunn silvertråd som vävs genom tyget, vanligtvis i ett rutmönster. Denna tråd bör dock inte göra det obekvämt att använda lakanet.

Du bör också överväga din stil. Du vill hitta ett jordningslakan som du gärna använder vid varje tillfälle.

Hälsofördelar med jordningslakan

Det finns många hälsofördelar förknippade med utövandet av jordning och i förlängningen jordningslakan.

Det finns en del forskning som kopplar samman jordning med vissa hälsoförbättringar. Dessa är mest förknippade med att sänka inflammation. 

Men jordning har rapporterats förbättra ångest, stressnivåer och till och med smärta. Det finns individer som svär vid jordning som ett sätt att förbättra sin hud och till och med blodrelaterade hälsoproblem.

Studier har visat att jordning hjälper till att förbättra ditt blods zeta-potential och energiöverföringen mellan röda blodkroppar. Studier har visat att denna process börjar efter att ha varit jordad i 80 minuter, vilket är lättast att uppnå genom att använda jordningslakan.

Ytterligare studier från Journal of Environmental and Public Health tyder på att jordens negativa laddning kan leda till en stabil intern bioelektrisk miljö.

Studien indikerade också att jordning kan hjälpa till att återställa kroppens biologiska klockor som reglerar dygnsrytmer, inklusive kortisolutsöndring. Enkelt uttryckt går jordning och sova hand i hand. Man kan även kombinera ett jordningslakan med en aromalampa, om man vill ha en ännu trevligare och mysigare sovstund.

En annan studie visade att 11 av 12 studerade personer somnade snabbare när de var jordade. Över 75% av deltagarna vaknade upp mer utvilade och hade mer energi, förutom att de hade mindre ångest, depression, irritabilitet och känslomässig stress.

En omfattande sammanfattning av forskningen om jordning fann bevis för att jordning kan ha en mängd olika positiva effekter:

 • Minskar tiden att somna
 • Ökar sömnkvaliteten
 • Minskar kronisk smärta
 • Minskar morgontrötthet
 • Ökar energinivån under dagen
 • Minskar stressnivåer
 • Minskar inflammatorisk respons
 • Ökat immunsvar
 • Förbättrar glukosregleringen
 • Minskar primära indikatorer på osteoporos

Vad man ska leta efter

Du vill hitta jordningslakan som inte bara håller dig ansluten till jordens naturliga strömmar, utan du vill också hitta jordningslakan som är gjorda till en hög standard.

Du bör leta efter det bästa materialet först. Ekologisk bomull, silvertråd och solid konstruktion utgör basen för alla kvalitetsjordningslakan. Dessa bör stå överst på din ”måste-ha”-lista när du handlar efter nya jordningslakan.

En annan sak som folk ofta förbiser är längden på sladden. Den borde lätt kunna nå ditt el-uttag med en liten bit marginal för säkerhets skull. Ett jordningslakan är inte bra om du inte kan koppla in det. Du vill inte heller att kontakten faller ut på natten eller skapar en snubbelrisk genom att vara för kort.

Hur man använder jordningslakan

Det här är verkligen lätt.

Allt du behöver göra är att se till att din bara hud nuddar jordningslakanet och att jordningslakanet är ansluten till jorden. 

Den här anslutningen kan göras genom att ansluta ditt lakan till jorden i ett eluttag eller genom att ansluta jordkabeln till en spik som är installerad direkt i marken utanför (denna uppsättning ingår vanligtvis inte med jordningsprodukter).

När du är klar behöver du bara se till att din hud är i kontakt med lakanet. Du kan göra detta över natten när du sover eller bara några timmar om dagen när du läser en bok.

Fungerar de, och i sådana fall hur?

Här är den stora kontroversen med jordningslakan och jordning i allmänhet: Fungerar de verkligen?

När du rör dig under dagen bygger din kropp upp en liten positiv laddning. Jorden själv har en liten negativ laddning som skapar en balans. När du kommer i direkt kontakt med jorden överförs elektroner till din kropp, vilket balanserar ut laddningen i din kropp.

Elektroner neutraliserar fria radikaler. En fri radikal kan definieras som vilken molekylär art som helst som kan existera oberoende och som innehåller en oparad elektron i en atomomloppsbana. Många radikaler är instabila och mycket reaktiva. De kan antingen donera en elektron till eller ta emot en elektron från andra molekyler.

Oxidativ stress uppstår som ett resultat av en obalans mellan produktion av fria radikaler och antioxidantförsvar och är associerad med skador på ett brett spektrum av molekylära arter inklusive lipider, proteiner och nukleinsyror. Ett överskott av oxidativ stress kan leda till oxidation av lipider och proteiner, vilket är förknippat med förändringar i deras struktur och funktioner.

Oxidativ stress kan skapa kroniska inflammationer, sjukdomar och immunsjukdomar har alla ökat dramatiskt under de senaste decennierna i takt med att människor har blivit mer fristående från direktkontakt med jorden.

Tja, det finns vetenskaplig forskning som tyder på att jordning är fördelaktigt för din hälsa. Ännu mer, forskning kopplar jordning med hälsoförbättringar för inflammation, kortisolutsöndring och sårläkning. 

Så det visar sig att jordning har verkliga hälsofördelar. Det är dock viktigt att notera att ingen borde påstå att jordning kan bota allt. Fördelarna tros komma från en process för att återställa den elektriska balansen i kroppen. 

Konceptet liknar EMF-undvikande. Jordningsprodukter hjälper dig dock inte att undvika elektromagnetiska fält, de hjälper dig att frigöra de positiva joner som byggs upp i ditt system och skapar oxidativ stress. Oxidation orsakas av fria radikaler i kroppen, och jordning tros minska denna effekt. 

Du kan se jordning som ett bra sätt att öka din allmänna hälsa (till och med vetenskapen verkar hålla med)!

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se