Bästa Mandelolja 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

En handfull mandlar är ett bra mellanmål på eftermiddagen. Dessa läckra godisar är fyllda med enkelomättat fett (den goda sorten), fibrer, mineraler och fytonäringsämnen. Alla är överens om att äta mandel är bra för dig, men är det bra för dig att lägga mandelolja på huden också? Svaret är ett rungande ja.

Mandelolja kan låta som en New Age-skönhetsbehandling, men den har använts i århundraden av kinesiska, grekisk-persiska och ayurvediska utövare för allt från lugnande nötning till fuktgivande hud. Mandelolja är fylld med vitaminer, zink, proteiner och fettsyror och är ett skönhetskraftverk med många användningsområden, från att ta bort smink till att skydda huden från skadliga UV-strålar till att minska svullnad under ögonen till att mjuka hår. Med sin trevliga söta doft och silkeslena, icke -obehagliga konsistens är mandelolja också en bra bärarolja för hemmagjorda lotioner.

Om du är redo att ta reda på vad mandelolja kan göra för din skönhetsbehandling, har vår köpguide några svar. Men låt oss först presentera de bästa mandeloljorna du kan köpa 2024:

PRODUKTDETALJER
BÄST I TEST
Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Healthwell PURE Mandelolja EKO
 • Ekologisk: Ja
 • Kallpressad: Ja
 • Mandlarnas ursprung: Spanien
 • Prisnivå: Medel
Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Crearome Mandelolja
 • Ekologisk: Nej
 • Kallpressad: Ja
 • Mandlarnas ursprung: Spanien
 • Prisnivå: Medel (låg för stora flaskan)
BILLIGAST
Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide
A-Pro Mandelolja
 • Ekologisk: Nej
 • Kallpressad: Nej
 • Mandlarnas ursprung: Okänt
 • Prisnivå: Låg
Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Loelle Mandelolja
 • Ekologisk: Ja
 • Kallpressad: Ja
 • Mandlarnas ursprung: Okänt
 • Prisnivå: Medel
BÄST FÖR ANSIKTET
Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide
Eco Masters Exclusive Soap
 • Ekologisk: Nej
 • Kallpressad: Nej
 • Mandlarnas ursprung: Okänt
 • Prisnivå: Medel

Topp 5 bästa mandelolja 2024

1. Healthwell PURE Mandelolja EKO – Bäst i Test!

Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Den mandelolja som är bäst på marknaden enligt oss är denna mandelolja från Healthwell. Detta är en mandelolja som är kallpressad och ekologiskt vilket helt klart gör det till en olja av hög kvalitet.

Mandlarna som oljan är gjord av kommer från Spanien, där några av världens finaste sötmandlar finns. Oljan är dessutom mycket ren då de enda ingredienserna som finns i denna flaska är den ekologiska och kallpressade mandeloljan. På så sätt är oljan fri från vatten och andra tillsatser som annars sänker oljans kvalitet och prisvärdhet. Denna mandelolja har också en mängd olika användningsområden och kan användas till det mesta såsom ansikte, hud, hår, underliv, acne och mycket mer.

Priset på denna mandelolja är också bland de lägsta på marknaden, vilket gör att kriteriet för prisvärdhet uppfylls. Därtill har oljan också fått positiva omdömen från sina användare vilket stärker vår bedömning om att detta är den bästa mandeloljan.


2. Crearome Mandelolja

Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide

En utmanare till Healthwells mandelolja är denna från Crearome. Dessa två oljor är väldigt lika, men det finns några särskilda detaljer som gör att vi väljer Healthwell framför Crearome just när det gäller denna olja.

Crearomes mandelolja består av 100% mandelolja vilket gör det till en ren produkt, vilket vi självklart tycker är positivt. Däremot är inte oljan ekologisk, vilket vi kan tycka är en nackdel. Oljan är dock kallpressad och mandlarna kommer från Spanien vilket indikerar att oljan trots allt är av god kvalitet.

Priset är dock samma som Healthwells olja – trots att denna olja inte är ekologisk. Dock finns det möjlighet att köpa denna olja i en större förpackning till ett mycket billigare pris per ml vilket kan göra det till ett bra val om du vill ha ett storpack. Vi tycker som helhet att denna mandelolja gör så att man aldrig är torr, inte ens vintertid, och hyn blir helt klart klar och slät. Alltså ett bra val om du vill köpa en större sats mandelolja!


3. A-Pro Mandelolja – Billigast

Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Om du endast vill ha en billig mandelolja och inte bryr dig särskilt mycket om kvaliteten eller om den är ekologisk så är detta ett utmärkt val.

Mandeloljan från A-PRO är en mandelolja som varken är kallpressad ekologisk – det är helt enkelt en helt vanlig mandelolja. Tyvärr framgår det inte heller var mandlarna kommer ifrån, vilket gör det extra svårt att bedöma mandeloljans kvalitet.

Priset på mandeloljan är dock väldigt bra. En flaska på 100 ml kostar cirka 50 kr vilket gör det väldigt prisvärt och passar således bra om man bara vill testa oljans egenskaper. Dessutom har många användare rapporterat goda effekter vid användningen av denna olja i bland annat underlivets tvätt/återfuktning, runt ögonen samt över övriga kroppen. Helt klart en riktigt prisvärt olja!


4. Loelle Mandelolja

Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide

En mandelolja som är väldigt populär på den svenska marknaden är denna från Loelle. Det finns mycket att gilla med denna mandelolja, men den har dessvärre en lite högre prislapp än våra bästa val ovan.

Till att börja med så är oljan ekologisk och kallpressad vilket ger den en väldigt hög kvalitet. Vi kan dock inte hitta var sötmandlarna har skördats, vilket gör oss osäker på den övergripande kvaliteten i oljan. Dock så är oljan helt ren och den enda ingrediensen i oljan är just mandelolja, vilket är ett kvalitetstecken.

Oljan kostar lite mer än övriga mandeloljor på marknaden och därför hamnar denna olja lite längre ned på vår lista. En flaska på 100 ml kostar drygt 100 kr per ml, och när man kan få olja av högre kvalitet till ett bättre pris så väljer vi hellre det. Många användare använder dock denna olja och har rapporterat om dess mjukgörande egenskaper, så det är definitivt ingen dålig olja!


5. Eco Masters Exclusive Soap – Bäst för ansiktet

Bästa Mandelolja 2021 - Bäst i Test & Köpguide

Om du letar efter en mandelolja som specifikt ska användas till ansiktet så är detta ditt bästa val. Denna två från Eco Masters är den bästa kombinationen av mandelolja och kokosolja som för närvarande finns på marknaden.

Denna tvål med mandelolja lämpar sig till det mesta som skall rengöras i ansiktet. Det kan vara allt från acne, ögonfransar till hår och skägg. Med det sagt är denna två inte heller begränsad till ansiktet – den kan även användas för exempelvis underlivet.

Allt som allt är detta en oerhört bra tvål som är vegansk och beprövad för att jämna ut och behandla huden överallt. Den är också väldigt prisvärd, så detta är ett solklart val för oss!


Saker att tänka på vid köp av en mandelolja

Förpackning och förvaring

Mandelolja och andra oljor som innehåller fleromättade fetter har en kortare hållbarhet än andra typer av olja som innehåller enkelomättade fetter. Du hittar söt mandelolja i plast- och glasbehållare, vissa klara och andra mörka bärnstensfärgade. Exponering för UV-ljus kan bryta ner oljor som mandelolja, så det bärnstensfärgade glaset eller plasten skyddar det från ljus. Oljans naturliga vitamin E-innehåll ger ett visst skydd mot att härskning. Under lämpliga förhållanden – väl tillsluten och sval – kan mandelolja hålla i ett par år. Som sagt, välj bara en stor flaska mandelolja eller en mandelolja i en genomskinlig flaska om du vet att du kommer att använda det på en rimlig tid.

Andra ingredienser

Läs produktetiketterna. Vissa mandeloljeprodukter är inte ren mandelolja och kan innehålla jordnötsolja, olivolja, aprikosolja, lanolin eller tillsatt E-vitamin och eteriska oljor, såsom lavendelolja, bergamottolja eller rosolja. Var noga med att välja en oparfymerad olja om du vill använda den som bärolja för dina egna skapelser. Vissa mandeloljor indikerar också specifikt att de är fria från parabener och ftalater.

Certifieringar

Ekologiskt: Till skillnad från många andra livsmedelsetiketter, som till exempel ”naturligt”, har beteckningen ”ekologisk” en verklig betydelse. Produkter med förseglingen ”ekologisk” måste tillverkas utan industriellt producerade ogräsdödare, gödningsmedel och bekämpningsmedel. Även om ekologiska produkter inte nödvändigtvis är mer hälsosamma, så uppmuntrar man genom köp av dessa till bättre vård av miljön.

Icke-GMO: Detta innebär att oljan inte innehåller några ingredienser från grödor som har genetiskt modifierats i laboratoriet. Det betyder dock inte att produkten är miljövänlig eller bättre för din hälsa.

Fakta om mandelolja

Söt eller bitter mandelolja

Söt mandelolja är en fast olja, vilket betyder att den inte avdunstar lätt vid rumstemperatur. Det är en mjukgörare som används som bärolja eller bas i skönhetsprodukter. Söt mandelolja kommer från Prunus amygdalus dulcis. Det här är mandlarna du tycker om att äta råa, tillagade i recept och som veganska drycker och mjöl. Söt mandelolja är den typ som diskuteras här.

Bitter mandelolja är en eterisk olja, eller flyktig olja, extraherad från växtmaterial. Till skillnad från söt mandelolja är den inte mjukgörande och avdunstar lätt. Det används för doft, smak och aromaterapi. Bittera mandlar kommer från Prunus amygdalus amara, och eftersom de innehåller vätecyanid kan de vara giftiga. Bitter mandelolja förädlas för att ta bort de naturligt förekommande gifterna. Du kan hitta bittermandel som används för sin mandeldoft i kroppskräm, tvålar och andra produkter som används på huden.

Produktion

Nästan hälften av en mandels vikt är olja. Mogna skalade och torkade mandelkärnor expelleras-pressas, vilket innebär att de långsamt bryts ner med mekaniskt tryck för att extrahera oljan. Kallpressning separerar oljan från fibrösa celler utan användning av värme eller kemikalier som kan förstöra näringsämnen och förstöra oljan. Det är i princip expellerpressning vid låg temperatur.

Raffinerad mandelolja bearbetas med hög värme och kemikalier och saknar näringsvärdet av oraffinerad olja. Det tål dock högre temperaturer för matlagning och är billigare än oraffinerad mandelolja.

Näringsämnen

Söt mandelolja är fylld med komponenter som är bra för din hud, inklusive följande:

Koppar: Detta viktiga mikronäringsämne har antibakteriella, antifungala och antimikrobiella egenskaper. Det främjar kollagenproduktion, stimulerar melaninproduktion och är en kraftfull antioxidant.

Vitamin A: Retinol stimulerar produktionen av nya hudceller och minimerar fina linjer. Det används också för att behandla akne.

Vitamin B7: Biotin hjälper till att hålla naglar och hår starka och friska.

E-vitamin: E-vitamin är en antioxidant som hjälper till att minska solens skadliga effekter på huden, minska tecken på åldrande och blekna ärr.

Vitamin K: Detta näringsämne är avgörande för proteinfunktion och koagulation. K-vitamin är också en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot de skadliga effekterna av miljöföroreningar och UV -strålar. Det kan hjälpa till att minska blåmärken och påskynda läkning. Det har också en funktion i celltillväxt och hudförnyelse för en mjukare, yngre hy.

MagnesiumMagnesium är ett viktigt mineral som kan lindra rodnad och rosacea i huden.

Omega-3 och omega-6 fettsyror: Fettsyror skyddar huden mot solskador som kan göra att huden åldras i förtid.

Fosfor: Du hittar denna mineral i varje cell. Det hjälper till att främja tillväxt och reparation av vävnader och filtrerar bort toxiner för att hjälpa ny celltillväxt i hud, hår och naglar.

Zink: Detta viktiga näringsämne hjälper till att hålla hormonerna i balans, och det har antivirala, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket innebär att zink kan ha någon fördel när det gäller att lindra rodnad och irritation i hud med akne. Det kan också hjälpa till att minska hudens oljeproduktion.

Användningsområden

Som hudvårdsprodukt låter söt mandelolja nästan för bra för att vara sant. Det är antiinflammatoriskt, antioxidant, antibakteriellt, svampdämpande, mjukgörande och har immunförstärkande effekter. Det kan förbättra tillståndet och tonen för alla hudtyper, från torr till kombinerad till fet, och underlätta tillstånd som akne, eksem och psoriasis.

Rengöringsolja: Det kan låta kontraintuitivt att använda olja på fet hud, men mandeloljans fettsyror hjälper till att lösa upp överflödigt talg som kan leda till utbrott. Oljans vitamin A kan också hjälpa till att minska finnar.

Sminkborttagningsolja: Precis som mandelolja kan rengöra huden, kan den också ta bort envist smink, och till och med vattentät ögonmakeup. Du kommer att upptäcka att mandelolja är en ingrediens i massor av naturliga sminkborttagare. Applicera helt enkelt en liten mängd olja på huden och torka sedan av med en bomullstuss eller skölj av med vatten.

Fuktgivande olja: Mandelolja absorberas enkelt och snabbt. Det är mycket mjukgörande, vilket betyder att det balanserar absorptionen av fukt och förlusten av fukt. Efter att du har tvättat och torkat ditt ansikte, lägg en liten mängd mandelolja på huden. Du behöver inte skölja av det efter. Det kan användas på kroppen för att minska bristningar, liksom läpparna för att mjukna och släta.

Anti-aging olja: Mandeloljans retinoider kan hjälpa till att vända solskador, minska uppkomsten av akneärr och förbättra cellförnyelsen. Det kan också mjuka upp rynkig hud på armar och ben.

Ögonläkande olja: Sömnlös? Den känsliga huden under trötta och svullna ögon kan dra nytta av att applicera lite mandelolja. Brist på sömn, sjukdom eller allergier kan få huden under ögonen att mörkna eller behålla vätska. Mandeloljans antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att lindra dessa cirklar under ögonen utan att irritera huden.

Hår- och nagelbehandlingsolja: Mjukar upp och stärker håret när du fixar håret och ger glans. Tack vare dess svampdödande och antibakteriella egenskaper kan du använda mandelolja som behandling mot mjäll och återfukta hårbotten. Massera in organisk olja i hårbotten, ta på en duschkeps och låt stå över natten. Mandelolja kan hjälpa till att återställa den skyddande oljebarriären som många produkter tar bort från håret. Mandeloljans proteiner kan hjälpa till att stärka spröda naglar.

Blandnings-/bärarolja: Du kan nu se att mandelolja är en fantastisk skönhetsprodukt som används ensam, men du kan också lägga till den som en återfuktande komponent till andra blandningar. Du kan göra dina egna skönhetskräm och rengöringsmedel med mandelolja för att ”transportera” andra oljor och ingredienser in i huden. Blanda till exempel mandelolja med en liten mängd citronolja, som har antioxidanter som kan hjälpa till att lysa upp hudtonen.

Massageolja: Lätt, olöslig mandelolja är en bra massageolja som absorberas väl in i huden. Eftersom den nästan inte har någon doft kan du blanda den med några droppar av en eterisk olja som du tycker om för en fullständig aromaterapibehandling. Du kan också använda den i en aromalampa.

Matolja: Mandelolja är fylld med enkelomättade fettsyror och kan därför öka nivåerna av högdensitetslipoproteiner (HDL), eller ”bra” kolesterol, och lägre lågdensitetslipoproteiner (LDL), eller ”dåligt” kolesterol. Oljans antioxidanter kan hjälpa till att minska inflammation och på så sätt minska risken för hjärt -kärlsjukdom. Vissa studier indikerar att det kan vara användbart för behandling av irritabelt tarmsyndrom (IBS). Oraffinerad mandelolja är dock inte stabilt vid höga temperaturer, så den används bäst för saker som salladsdressing om du vill variera med exempelvis äppelcidervinäger.

Priser på mandelolja

Många av dessa oljor kommer i flaskor på 100 ml med priser som varierar från cirka 100 kr till 200 kr per deciliter, med specialitet eller designernamn i den högre änden av det intervallet. Observera att mindre flaskor ofta har ett högre pris per ml.

Om du är en massör eller en entusiast som planerar att göra en hel del med mandelolja kan du hitta billiga stora behållare med matcertifierad mandelolja för ett mycket billigare pris mer ml. Du vill dock se till att du kan använda så mycket olja som du köper innan det utsätts för härskning.

Tips vid användning av mandelolja

 • Använd inte mandelolja på din hud om du har en nötallergi. Kontakta din läkare eller hudläkare om du har några problem.
 • Gör ett lapptest innan du använder mandelolja på huden. Lägg en liten klicka manelolja på armbågen eller på handleden. Vänta några timmar för att se om du upplever klåda, rodnad eller svullnad i området.
 • Använd mandelolja som bärolja. Blanda cirka 30 gram mandelolja med några droppar eterisk olja, som rosgeranium, vilket kan bidra till att minska tecken på åldrande i huden. Använd blandningen för att rengöra huden. Skölj av för att ta bort eventuellt överskott.
 • Applicera mandelolja under ögonen på natten. Använd några droppar organisk, kallpressad olja blandad med en tesked rå organisk honung, som också har antiinflammatoriska egenskaper. Applicera den på ren hud med rena händer. Skölj av oljan på morgonen. Ha tålamod. Det kan ta några veckor innan du ser märkbar förbättring.
 • Gnid mandelolja på fötterna. Det kan släta ut grova hälar och dess svampdödande egenskaper hjälper till att förhindra fotsvamp och kan lindra andra svampinfektioner som ringorm.
 • Skäggolja: Om du har skägg kan mandelolja användas som en naturlig skäggolja. Applicera några droppar mandelolja i handflatorna, fördela den jämnt över skägget och massera in i huden under skägget. Detta kan bidra till att förhindra torrhet, klåda och mjuka upp skägget.
 • Efter rakning: Mandelolja för huden hjälper också till att lindra ärrbildning från akne och pigmentfläckar. Om du har märken efter akne eller gamla rakningsskador (vilket du förhoppningsvis slipper med användning av en bra rakapparat), kan användning av mandelolja med tiden hjälpa till att minska deras utseende. Det används antingen som ren mandelolja eller som en av flera naturliga ingredienser i olika typer av hudvårdsprodukter som exempelvis skäggolja, rakolja, rakkräm eller raktvål.
 • Använd låg eller ingen värme när du använder oraffinerad mandelolja i maten. Oraffinerad mandelolja används bäst i salladsdressingar eller som en avslutande olja på ett fat. Värme kan förstöra oljans näringsvärde. Du kan dock använda raffinerad mandelolja för sautering och andra typer av matlagning med hög värme.

Vanliga frågor om mandelolja

Kan jag använda mandelolja på min bebis?

Det är bäst att hålla sig till produkter som är avsedda för spädbarn eftersom du inte vet om ditt barn är allergiskt mot nötter eller andra livsmedel. 

Kan jag laga mat med mandelolja?

Oraffinerad mandelolja används bäst vid rumstemperatur för salladsdressingar eller för att ringla över en maträtt som till exempel fisk eller krämiga soppor. Raffinerad mandelolja har en hög rykpunkt och kan användas för stekning, stekning och annan uppvärmning.

Luktar mandelolja mandel?

Nej, söt mandelolja har praktiskt taget ingen doft, vilket gör den idealisk för blandning med dina eteriska oljor som du tycker om bäst. Bitter mandelolja, som kommer från en annan variant av mandel, används för att ge tvål, lotion och andra produkter en mandeldoft. Om du är intresserad av den hälsosamma nöten mandel så kan du även kika in superfood bars, där vissa av de innehåller just mandel.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se