Bästa Omega-3 2024 – Stort Test av Fiskolja

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

När det gäller de bästa tillskotten med fiskolja kan det enorma utbudet av alternativ på marknaden vara helt förvirrande. Om en mängd information har lämnat dig förvirrad, så låt dig bli av med bruset med hjälp av vår detaljerade, enkla guide.

Fördelarna med fiskoljetillskott ligger i deras omega-3-innehåll, som har två former: EPA (eicosapetaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Studier har visat att dessa fettsyror kan spela en aktiv roll för att upprätthålla god kardiovaskulär hälsa genom att sänka de faktorer som bidrar till hjärtsjukdomar – världens främsta dödsorsak, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Dessa inkluderar kolesterol, blodtryck och triglycerider, en typ av blodfett.

Det har också visats att de de fiskoljor som är bäst i test kan ge en mängd andra fördelar, inklusive att fungera som en antiinflammatorisk – hjälpsam för behandling av tillstånd som reumatoid artrit – och stödja normal hjärnfunktion.

En kost rik på omega-3-livsmedel är vanligtvis den bästa källan till fiskolja – WHO rekommenderar att människor äter 1-2 portioner fet fisk i veckan. Men för dem som inte eller inte kan uppfylla denna kvot kan fiskolja hjälpa till.

För de flesta är WeightWorlds finaste Omega 3 Fiskolja den bästa fiskoljan – de erbjuder mindre mjuka gelkapslar med en bra nivå av viktiga EPA- och DHA-omega-3-fetter. Om du har en stram budget erbjuder Svensktkosttillskotts Arctic Omega-3 ett bra och billigare alternativ. Och om du är vegan rekommenderar vi Holistic Omega-3 Algolja.

Snabb översikt över bästa omega-3 2024

RANKINGBILDNAMNBETYGBUTIK
#1
Weight World Fiskolja Omega-3 - Bäst i Test!
WeightWorld Omega 3 Fiskolja
(Bäst i Test)
 • 2000 mg styrka utan tillsatsämnen
 • 4-månaders förbrukning
 • 660 mg EPA och 440 mg DHA per portion
9.8
#2
Omega 3 Fiskolja - Bästa Flytande
Omega 3 Fiskolja
(Bästa Flytande)
 • Innehåller K-, A-, D- och E-vitamin
 • 1600 mg per portion
 • Välsmakande apelsinsmak
9.6
#3
Arctic Omega-3 - Billigast Fiskolja
Arctic Omega-3
(Billigast Fiskolja)
 • Djuphavsfisk från kalla vatten
 • Certifierad av Friend of the Sea
 • Tillsatt vitamin E för bästa hållbarhet
9.1
#4
Holistic Omega-3 Algolja
- Bästa Vegan
Holistic Omega-3 Algolja
(Bästa Vegan)
 • Djuphavsfisk från kalla vatten
 • Certifierad av Friend of the Sea
 • Tillsatt vitamin E för bästa hållbarhet
9.1

Hur du väljer den bästa fiskoljan för dig

Studier har visat att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA har stora hälsofördelar alltifrån till våra hjärtan till våra hjärnor. ”När det är möjligt måste vi hämta dessa viktiga näringsämnen från riktig mat men för dem som inte kan eller inte äter fisk och skaldjur – minst två gånger i veckan eller mer – kan kosttillskott hjälpa till att öka deras nivåer av viktigt EPA och DHA, säger doktor Alex Richardson, seniorforskare vid Oxford University och grundaren av Food and Behavior Research.

Alla omega-3-fetter är emellertid inte desamma, så låt dig inte luras av påståenden som ”omega-3 med ultrastyrka”. ”Det kan, och ofta, inkludera kortkedjiga ALA omega-3 som våra kroppar inte kan konvertera särskilt bra”, säger Dr Richardson. ”Titta istället efter EPA- och DHA-innehållet som tillsammans ska vara minst 500 mg.” Veganska kosttillskott kan uppnå dessa nivåer genom att använda mikroalger istället för fiskolja.

Dr Richardson rekommenderar också att de flesta inte behöver fiskoljetillskott som innehåller omega-6, även om det finns några anmärkningsvärda undantag. ”De flesta av våra koster är redan översvämmade med omega-6 jämfört med omega-3, och den obalansen ökar riskerna för ett stort antal fysiska och psykiska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, stroke och” hjärnsjukdomar ”som ångest och depression.”   

Hur mycket fiskolja per dag?

Dr Richardson rekommenderar:

För allmänna hälso- och kardiovaskulära fördelar: En kombinerad EPA och DHA på 500 mg.

För antiinflammatoriska fördelar: 1000-2000 mg kombinerad EPA och DHA.

För depression eller andra betydande humörs- eller beteendeproblem: 1000 mg till 2000 mg EPA (eftersom forskning tyder på att EPA, snarare än DHA, är viktigast för potentiella antidepressiva effekter). 

För gravida och ammande kvinnor: Leta efter en fiskolja som är DHA-rik och se till att produkten står som är säker för graviditet.

Slutligen – men viktigare – kontakta din läkare innan du tar några tillskott, särskilt om du lider av några hälsotillstånd eller har någon medicin.

Bästa Fiskoljorna 2024

1. WeightWorld Omega 3 Fiskolja – Bäst i Test!

WeightWorld Omega 3 Fiskolja - Bäst i Test!
Tryck för större bild

Dessa omega-3 tabletter är de bästa på marknaden enligt redaktionen på Kroppexperten.se. WeightWorlds Omega 3 Fiskolja är i form av softgelkapslar vilket också gör de lättare att svälja än många andra omega-3 tillskott. Det viktigaste är dock innehållet; och detta har WeightWorld lyckats otroligt bra med. Det är en idealisk källa till omega 3 av högsta kvalitet med hög absorptionsförmåga. Den har en styrka på 2 gram fiskolja per kapsel vilket säkerställer ditt dagliga intag gott och väl utan att för den delen bli ohälsosamt mycket.

Den har också en hög dos av EPA och DHA per portion (660 mg EPA och 440 mg DHA i varje portion) men också en riktigt bra fördelning vilket säkerställer optimalt intag. I ingredienslistan finns även tokoferoler och solrosolja vilket hjälper kroppen att ta upp omega-3 även om du inte tar kapslarna i samband med måltid. Men bäst av allt är troligtvis att detta omega-3 tillskott är otroligt prisvärt. Du får 240 lättsvalda kapslar per burk, alltså 4-månaders förbrukning, för 269 kr (dock billigare om du köper fler), vilket gör att varje kapsel kostar knappt 1 kr. Helt klart bäst i test av omega 3 tillskott på marknaden idag!


2. Omega 3 fiskolja – Bästa Flytande

Omega 3 fiskolja - Bästa Flytande
Tryck för större bild

Om du inte tycker om att svälja tabletter så är det denna flytande fiskolja du bör välja. Detta är precis som vår vinnare i bäst i test, fast med en del andra ingredienser för att få än ännu bättre upplevelse under användningen. Detta omega-3 tillskott består exempelvis av ett flertal omegaoljor såväl som vitamin K, D och A, som alla bidrar till normal hjärnfunktion, syn och underhåll av hjärtat.

Denna flytande fiskolja som är bäst i test har en apelsinsmak som gör att man inte tänker på fisk när man tar den. Detta lämpar sig väldigt bra till exempelvis barn eller andra lite mer ”kräsna” personer som absolut hatar smaken eller lukten av fisk. Den rekommenderade dosen är 8 ml per dag vilket gör att en flaska håller i drygt 30 dagar. För denna billiga prislapp tycker vi det är väldigt attraktivt och särskilt med tanke på den bra fiskoljan som man får med. Med det sagt är detta verkligen bäst i test när det gäller flytande fiskolja!


3. Arctic Omega-3 – Billigast Fiskolja

Arctic Omega-3 - Billigast Fiskolja
Tryck för större bild

För dig som vill ha ett väldigt bra omega 3 tillskott men inte är beredd att betala så mycket pengar är det här det bästa tillskottet du kan köpa. Förvånansvärt nog så är detta en fiskolja av mycket hög kvalitet – trots det låga priset. Arctic Omega-3 innehåller arktisk fiskolja från djuphavsfisk vilket säkerställer god kvalitet på omega-3. Den är även tillsatt med vitamin E för att öka hållbarheten men även ge kroppen det den behöver.

Detta är dock inget omega 3 tillskott du bör välja om du inte tycker om att svälja kapslar. Den rekommenderade dosen är 3 kapslar 3 gånger om dagen vilket gör det till hela nio kapslar per dag. För den som inte gillar känslan att svälja kapslar kan detta då blir riktigt jobbigt.

Det vi tycker om allra mest med denna fiskolja, förutom priset, är att det ofta i naturlig fiskolja (i fet fisk) kan innehålla tungmetaller och andra miljögifter. Detta omega-3 tillskott innehåller dock fiskolja från djuphavsfisk som har en högre renhet, samtidigt som fiskoljan är renat vid tillverkningen. På så sätt är det en trygg investering i hälsan att konsumera dessa tabletter.

Arctic Omega-3 är även certifierad av Friend of the Sea, en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk för att säkerställa att de inte har skadlig inverkan på vare sig människor eller miljö. Friend of the Sea är en pålitlig märkning och har blivit den ledande certifieringen för säkra marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav.

Med det sagt är detta ett riktigt prisvärt, men också ett väldigt bra alternativ för dig som inte har några problem att svälja kapslar. Bra ingredienser, högkvalitativ fiskolja och en hållbarhetscertifiering gör detta helt klart till en fiskolja som är en av de som är bäst i test just nu.


4. Holistic Omega-3 Algolja – Bästa Vegan

Holistic Omega-3 Algolja - Bästa Vegan
Tryck för större bild

Om du är vegan, vegetarian eller helt enkelt vill ha ett så hållbart alternativ till omega-3 och fiskolja som möjligt, så är denna omega-3 gjord av alg något för dig. Trots svårheten att utvinna rikligt med EPA och DHA från alger så lyckas man med detta i denna algolja.

Denna veganska omega 3 består av fettsyrorna EPA och DHA och utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp. Det är en typ av marin mikroalg med en naturlig kapacitet att producera fettsyran DHA.

Några andra fördelar med detta veganska omega 3 är också att den har en mildare smak än fiskolja. Den kan också förvaras i rumstemperatur vilket underlättar väldigt mycket dels för att komma ihåg att ta tabletterna, men också om man har trångt i kylskåpet. Detta blir också som ett universellt alternativ eftersom det kan användas av alla, vegan som icke-vegan. Alg påverkar inte havens fiskbestånd och är alltså en mycket hållerbar lösning.

Med det sagt är detta det bästa veganska omega 3 tillskottet på marknaden idag. Det är rikt på fettsyrorna EPA och DHA men är också väldigt bra smakmässigt, förövaringsmässigt och miljömässigt.


Vad är fiskolja bra för?

En mängd olika effekter har tillskrivits omega-3-fettsyror, särskilt eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Här är en fördelning av deras kärnfördelar. 

Inflammation

Att inta mycket EPA och DHA verkar vara ett sätt att hjälpa till att minska inflammation. Viss forskning tyder på att fiskoljetillskott kan vara värdefulla för att minska ledvärk i samband med inflammatoriska tillstånd som artrit. En studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition fann att fiskolja hjälpte till att minska (men inte eliminera) behovet av antiinflammatoriska läkemedel bland personer med inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar. (2) (3)

Att hantera inflammation är dock inte bara för personer med kroniska tillstånd. Kronisk inflammation har kopplats till allt från hjärtsjukdomar till diabetes till cancer. Att minska det där det är möjligt kan vara i allas intresse. Folk som tränar regelbundet upplever mer inflammation än en genomsnittlig person. Viss forskning tyder på att ett till två gram omega-3 per dag hjälpte till att ”motverka träningsinducerad inflammation” efter styrketräning . (4) (5)

Mental hälsa

Det finns anständiga bevis som tyder på att hålla ditt omega-3-intag relativt högt kan bidra till att minska risken för Alzheimers sjukdom och förbättra kognitionen bland dem som redan lider av vissa former av kognitiv nedsättning. (6) (7)

Vissa strider mot dessa länkar – det är lite mindre konkret än antiinflammationseffekterna – men det finns till och med ett argument att de antiinflammatoriska effekterna kan spela en roll vid behandling av depression. (8) (9) Mer forskning behövs, men fiskolja, särskilt fiskolja som består av över 60% EPA, har visat sig minska både depression och ångest i viss forskning. (10) (11)

Hjärthälsa

Bevisen är lite blandade, men några studier har visat att omega-3 (särskilt DHA) minskar triglycerider. (12) (13) (14) (15) Positiva effekter har också sett hos patienter med högt blodtryck, även om det inte verkar vara lika effektivt för att sänka trycket hos människor med regelbundet blodtryck. (16) (17) (18) (19) (20)

Det är lika viktigt att hålla ditt omega-6-intag lågt som att hålla ditt omega-3 uppe. Medan den senare vanligtvis förekommer i naturligt uppvuxen fisk och kött, är den tidigare rik på bearbetade fröoljor och stekt mat och mer naturliga livsmedel som kyckling och nötter. Forskning tyder på att förhållandet 1:4 eller till och med 1:2 är perfekt för att minska risken för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer, men den genomsnittliga personen äter närmare 1:10 eller till och med 1:25 i vissa studier. (21)

Om inte din diet är mycket Paleo  (som vi menar är naturlig) och fylld med fisk, bör du ta omega-3-tillskott och minska din konsumtion av stekt och bearbetad mat för att förbättra ditt förhållande omega-3 till -6.

Hur vi bestämde de bästa omega-3-tillskotten

Så hur hamnade vi med den här listan? Nedan följer kriterierna som vi använde för att se till att vi landade på de bästa fiskoljorna.

Dosering

Det finns inget officiellt rekommenderat intag, men Världshälsoorganisationen och US Department of Health and Human Services föreslår minst 250 till 500 milligram omega-3 per dag. Det är viktigt att notera att många av dessa studier använde två till fyra gram per dag för att uppnå sina effekter. Studier varierar mycket i doserna – man fann att 14 gram fiskolja per dag i fem veckor hjälpte till att förbättra vissa inflammationsmarkörer bland kvinnor efter klimakteriet. (22) Men som nämnts är det som ligger närmast en rekommendation vi har 250 till 500 milligram per dag av en kombination av EPA och DHA. Vårt favorittillskott levererade solida 4 gram, men vi straffade inte de så hårt hårt för lägre mängder. 

EPA/DHA-förhållande

EPA är lite närmare kopplat till inflammation, och DHA har en närmare koppling till mental hälsa. De doseras vanligtvis på nivå. Som sagt, vi straffade inte om doserna inte var desamma. Medan vissa begränsade undersökningar föreslår att du går tyngre på EPA om du vill sätta ner inflammation, föreslår vi att du bestämmer dina individuella preferenser när du väljer en EPA- och DHA-balans. (23)

Ansvar

För vissa konsumenter är det prioriterat med ett ansvarsfullt fiske för att framställa fiskbaserade omega-3. Det är här certifieringarna från bland annat IFOSS, Marine Stewardship Council och Friend of the Sea spelar in.

Färskhet

Ingen vill ha gammal fiskolja. Förutom att följa riktlinjerna nedan, ger vi extra poäng till produkter som fryser deras produkt strax efter skörd, vilket hjälper till att bibehålla färskheten.

Tillsatser

Vi tänker inte på att omega-3-tillskott endast ska ha omega-3 och ingenting annat alls. Vissa tillsatser kan vara användbara – till exempel rosmarin eller oregano-extrakt verkar hjälpa till att hämma deras oxidation. (24) Tokoferoler verkar också hjälpa till att skydda mot föroreningar. (25)

Därför föredrar vi fiskoljor med ingredienser som dessa, vatten och glycerin (för att bibehålla kapslarnas form).

Bästa källorna av Omega-3 i mat

Förutom fisk är alger en annan bra källa – och ursäkta oss om vi har fel, vi tvivlar på att du äter den vid skålen. Så det är tillbaka att fiska. Som sagt, inte alla typer av fisk har samma mängd omega-3. Per hundra gram är de djur som är högst i omega-3:

 • Makrill: 5134 milligram
 • Lax: 2260 milligram
 • Ansjovis: 2113 milligram
 • Sill: 1729 milligram
 • Sardiner: 1480 milligram
 • Ostron: 672 milligram
 • Hälleflundra: 669 milligram

Fungerar veganskt Omega 3?

Veganer kommer att ha en hårdare tid att uppfylla sina omega-3-krav genom enbart mat. Alger är verkligen den enda viktiga vegankällan för EPA och DHA, varför det är basen för den veganprodukt som vi rekommenderar. Men alla andra växtbaserade livsmedel som ofta tippas som bra källor till omega-3, som chia, valnötter och linfrön, är inte det.

De flesta veganska omega-3 är alfa-linolensyra eller ALA. Problemet med ALA är att kroppen behöver konvertera den till EPA och DHA, och man uppskattar att cirka 90% av den går förlorad i processen. (26) Dessutom, om du äter mycket omega-6 verkar det göra det ännu svårare för kroppen att göra denna omvandling. (27)

I grund och botten måste du konsumera tio gånger mängden ALA för att få ungefär samma mängd EPA och DHA. Med detta sagt har riktigt stora mängder ALA kopplats till en ökad risk för prostatacancer. (28) Det har också kopplats till lägre risker för hjärtsjukdomar och diabetes, men att fördubbla ALA kan vara en säker strategi. (29)

Blir fiskolja dåligt?

Fiskolja kan bli dåligt. Det är trots allt animaliskt fett, och det kan härskas och förlora sin effektivitet. I själva verket är fleromättade fettsyror mycket benägna till oxidativ degeneration. Enligt en rapport från 2015 i Journal of Nutritional Science är fiskoljetillskott mest utsatta för nedbrytning. (30) En studie undersökte till och med 171 tillskott från 49 varumärken i Kanada och fann att 50% överskred gränserna för minst ett mått på oxidation. (31)

Risken för oxidation påverkas av exponering för syre och ljus, temperatur, antioxidantinnehåll och närvaron av vatten och tunga mineraler. För att minimera riskerna är det smart att hålla din fiskolja i kylen. Utgångsdatumet ska skrivas ut på din flaska, och även om det datumet är tänkt att vara utgångsdatumet och ta hänsyn till att många kanske inte lagrar dem bra, hänvisar det förmodligen till när tillskottet går ut om de lämnas oöppnat.

Här är några tips som hjälper dig att hålla dina omega-3-tillskott fräscha:

 • Köp dem en månad i taget så att du inte lagrar äldre kosttillskott.
 • När de är öppna, börja ta dem varje dag.
 • Kontrollera att oljan är klar, inte grumlig.
 • Beläggningen ska vara fjädrande, inte mjuk.
 • Om de luktar illa, ta dem inte.

Vad du ska veta innan du köper Omega-3-tillskott

Innan du klickar på den köpknappen är det värt att gå igenom den här snabba checklistan så att du verkligen vet vad du är ute efter.

Få rätt dosering

Som vi har nämnt finns det ingen officiell rekommendation för hur mycket omega-3 du ska konsumera på en dag, men de flesta siktar på minst ett gram.

Tänk på din övriga kost

Forskning tyder på att effekten av att ta mer omega-3 förlitar sig delvis på ditt omega-6-intag, vilket är vanligt i bearbetade oljor, stekt mat och de flesta växtfetter. Försök att äta mer fett från vildfångad skaldjur, gräsmatad nötkött, betad kyckling, kokosnöt, chia och olivolja. Chiafrön kan användas i goda mellanmål såsom chiapudding som är något av en personlig favorit.

Avgör om hållbarhet spelar någon roll

Om hållbarhet är en personlig prioritering, leta efter en av de ovannämnda certifieringarna eller välj källor som krillolja och alger som har mindre påverkan på miljön. 

Prata med en läkare

Innan du gör några ändringar i din kost eller tar tillskott, besök en läkare för att avgöra om det är rätt drag för dig och vilka andra åtgärder du kan och bör ta för din allmänna hälsa.

Avslutning

Det spelar ingen roll om din prioritet är renhet, miljö eller att följa en växtbaserad diet. De bästa omega-3-tillskotten finns på den här listan. Vi har gjort det hårda arbetet med att väga de otaliga konkurrerande tillskotten på marknaden mot varandra – välj en av de bästa och njut. Kom bara ihåg att hålla dem i kylen.

Vanliga frågor

Hur mycket omega 3 ska jag ta per dag?

Det finns inget definitivt svar. Kontrollera definitivt med din läkare om du ska ta omega-3 och, i så fall, vilken dos som passar dig. Med det sagt, leta efter ett tillskott som erbjuder minst ett gram.

Vilka organisationer ska jag leta efter på etiketter om jag är orolig för hållbarhet?

 • The International Fish Oil Standards™
 • Marine Stewardship Council.
 • Friends of the Sea.
 • Labdoor (detta är inte en hållbarhetswebbplats, men det är bra att referera till för renhet och kvalitet)

Kommer omega-3 bara från fisk?

Nej. Fisk är ett bra val, men omega-3-tillskott kan också produceras från krill, musslor och till och med alger, vilket är ett utmärkt val för veganer.

Källor

1. Koto T, et al. Eicosapentaenoic acid is anti-inflammatory in preventing choroidal neovascularization in mice. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2007 Sep;48(9):4328-34.
2. Maroon JC, et al. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 2006 Apr;65(4):326-31.
3. Rajaei E, et al. The Effect of Omega-3 Fatty Acids in Patients With Active Rheumatoid Arthritis Receiving DMARDs Therapy: Double-Blind Randomized Controlled Trial. Glob J Health Sci. 2015 Nov 3;8(7):18-25.
4. Jouris KB, et al. The Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on the Inflammatory Response to eccentric strength exercise. J Sports Sci Med. 2011 Sep 1;10(3):432-8.
5. Shei RJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the optimization of physical performance. Mil Med. 2014 Nov;179(11 Suppl):144-56.
6. Mazereeuw G, et al. Effects of ω-3 fatty acids on cognitive performance: a meta-analysis. Neurobiol Aging. 2012 Jul;33(7):1482.e17-29.
7. Cederholm T, et al. ω-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):672-6.
8. Sarris J, et al. Omega-3 for bipolar disorder: meta-analyses of use in mania and bipolar depression. J Clin Psychiatry. 2012 Jan;73(1):81-6.
9. Grosso G, et al. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570.
10. Sublette ME, et al. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J Clin Psychiatry. 2011 Dec;72(12):1577-84.
11. Kiecolt-Glaser JK, et al. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34.
12. Wei MY, et al. Effects of eicosapentaenoic acid versus docosahexaenoic acid on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. Curr Atheroscler Rep. 2011 Dec;13(6):474-83.
13. Annuzzi G, et al. A controlled study on the effects of n-3 fatty acids on lipid and glucose metabolism in non-insulin-dependent diabetic patients. Atherosclerosis. 1991 Mar;87(1):65-73.
14. Boberg M, et al. Supplementation with n-3 fatty acids reduces triglycerides but increases PAI-1 in non-insulin-dependent diabetes mellitus. Eur J Clin Invest. 1992 Oct;22(10):645-50.
15. Davidson MH, et al. Efficacy and tolerability of adding prescription omega-3 fatty acids 4 g/d to simvastatin 40 mg/d in hypertriglyceridemic patients: an 8-week, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Clin Ther. 2007 Jul;29(7):1354-67.
16. Axelrod L, et al. Effects of a small quantity of omega-3 fatty acids on cardiovascular risk factors in NIDDM. A randomized, prospective, double-blind, controlled study. Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):37-44.
17. Simão AN, et al. Blood pressure decrease with ingestion of a soya product (kinako) or fish oil in women with the metabolic syndrome: role of adiponectin and nitric oxide. Br J Nutr. 2012 Oct 28;108(8):1435-42.
18. Russo GL. Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochem Pharmacol. 2009 Mar 15;77(6):937-46.
19. Ramel A, et al. Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction. Nutrition. 2010 Feb;26(2):168-74.
20. Campbell F, et al. A systematic review of fish-oil supplements for the prevention and treatment of hypertension. Eur J Prev Cardiol. 2013 Feb;20(1):107-20.
21. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79.
22. Ciubotaru I, et al. Dietary fish oil decreases C-reactive protein, interleukin-6, and triacylglycerol to HDL-cholesterol ratio in postmenopausal women on HRT. J Nutr Biochem. 2003 Sep;14(9):513-21.
23. Shang T, et al. Protective effects of various ratios of DHA/EPA supplementation on high-fat diet-induced liver damage in mice. Lipids Health Dis. 2017 Mar 29;16(1):65.
24. Bhale SD, et al. Oregano and rosemary extracts inhibit oxidation of long-chain n-3 fatty acids in menhaden oil. J Food Sci. 2007 Nov;72(9):C504-8.
25. Søfteland L, et al. Omega-3 and alpha-tocopherol provide more protection against contaminants in novel feeds for Atlantic salmon (Salmo salar L.) than omega-6 and gamma tocopherol. Toxicol Rep. 2016 Jan 14;3:211-224.
26. Davis BC, et al. Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):640S-646S.
27. Gerster H. Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)? Int J Vitam Nutr Res. 1998;68(3):159-73.
28. Brouwer IA, et al. Dietary alpha-linolenic acid is associated with reduced risk of fatal coronary heart disease, but increased prostate cancer risk: a meta-analysis. J Nutr. 2004 Apr;134(4):919-22.
29. Mohammadi V, et al. Does Alpha-lipoic Acid Supplementation Modulate Cardiovascular Risk Factors in Patients with Stroke? A Randomized, Double-blind Clinical Trial. Int J Prev Med. 2018 Apr 5;9:34.
30. Cameron-Smith D, et al. Fishing for answers: is oxidation of fish oil supplements a problem? J Nutr Sci. 2015 Nov 23;4:e36.
31. Jackowski SA, et al. Oxidation levels of North American over-the-counter n-3 (omega-3) supplements and the influence of supplement formulation and delivery form on evaluating oxidative safety. J Nutr Sci. 2015 Nov 4;4:e30.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se