Bästa Proteinvatten 2023 – Stort Test av Proteinvatten

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Protein är en viktig byggsten i muskler, och att få i sig protein efter ett träningspass är viktigt för att reparera dina muskler och i slutändan göra dem större. De flesta kommer att göra en proteinshake med proteinpulver, men efter ett hårt träningspass är ofta det sista du vill är att konsumera en tjock, tung proteinshake.

Det är därför proteinvatten är en så bra produkt – det innehåller en hel del protein, men det är mycket lättare och kan faktiskt fräscha upp dig snarare än att få dig att känna dig uppblåst.

Du kommer inte hitta för många alternativ när det kommer till proteinvatten som du kan köpa i Sverige, men vi är glada över att se att produkten sakta men säkert växer i popularitet och det finns en hel del alternativ. Vi trodde att det skulle vara användbart att samla ihop det bästa proteinvattnet som vi har provat, så låt oss gå in på det:

Snabb överblick över bästa proteinvatten 2023

BILDPROTEINVATTENDETALJER
Better You Proteinvatten - Bäst i Test
  • Smaker: 6
  • Protein: 20 g
  • Kalorier: 80 kcal
  • Finns både med eller utan koffein
Enough Proteinvatten - Populärt val
  • Smaker: 2
  • Protein: 20 g
  • Kalorier: 80 kcal

Bästa proteinvatten 2023

1. Better You Proteinvatten – Bäst i Test 2023!

Better You Proteinvatten - Bäst i Test

Det bästa proteinvattnet som vi har testat på marknaden 2023 är proteinvattnet från Better You. Med sin perfekta kombination av goda smaker och högt proteininnehåll är detta proteinvatten enastående på många sätt.

Det första som fångar uppmärksamheten är det bubblande kolsyrade vattnet. Det ger en lätt och fräsch känsla på tungan, vilket gör varje klunk till en njutning. För de som uppskattar variation erbjuds ett brett utbud av smaker att välja mellan, från klassiska fruktvarianter till mer spännande och exotiska alternativ. Skogsbär, passionsfrukt, päron, jordgubb/rabarber, citronlemonad och hallon är allihopa verkligen riktigt goda! Oavsett vilken smak du föredrar, kan du vara säker på att få en smakupplevelse som får dig att vilja komma tillbaka för mer.

Men det är inte bara smaken som gör Better You Proteinvatten till ett utmärkt val. Med imponerande 20 gram essentiella aminosyror per portion, är det en kraftfull källa till protein. Dessa aminosyror har visat sig vara fördelaktiga för kroppens proteinsyntes, vilket är avgörande för muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning. Så oavsett om du är en seriös atlet eller bara en aktiv person som strävar efter att leva hälsosamt, kan detta proteinvatten vara ett perfekt komplement till din träningsrutin.

En annan imponerande egenskap hos Better You Proteinvatten är dess naturliga sammansättning. Den är helt fri från socker och andra tillsatser som kan vara skadliga för din hälsa. Det betyder att du kan njuta av drycken utan att behöva oroa dig för onödigt tillsatt socker eller artificiella ämnen som kan påverka din välmående.

För dem som undviker koffein eller letar efter en dryck att njuta av när som helst på dagen, är Better You Proteinvatten det perfekta valet. Den finns både med och utan koffein, vilket innebär att den inte kommer att störa din sömn eller ge dig obehagliga biverkningar om du väljer den utan koffein. Priset är inte heller särskilt högt, och är jämförbart med liknande drycker såsom NOCCO och Clean.

Sammanfattningsvis är Better You Proteinvatten en imponerande produkt som kombinerar goda smaker, högt proteininnehåll och en naturlig sammansättning utan onödiga tillsatser. Oavsett om du behöver en uppfriskande återhämtningsdryck efter träning eller bara vill njuta av en hälsosam och läcker dryck, kommer detta proteinvatten att leverera på alla fronter. Ge dig själv en chans att prova detta exceptionella proteinvatten och låt det bli en del av ditt hälsosamma och aktivitetsfyllda liv.


2. Enough Proteinvatten – Populärt val

Enough Proteinvatten - Populärt val

Ett populärt proteinvatten från den kända atleten Magnus Samuelsson är Enough proteinvatten. Med sina imponerande näringsvärden och enastående smak är detta proteinvatten ett utmärkt komplement till din dagliga rutin.

Magnus Samuelssons Enough Proteinvatten är har likväl Better You ett högt proteininnehåll. Med hela 20 gram protein per portion ger det en kraftfull boost för muskelutveckling och återhämtning. Essentiella aminosyror, som kroppen inte kan producera själv, inkluderar leucin, valin, isoleucin, treonin, lysin, fenylalanin, metionin och histidin. Dessa aminosyror har visat sig vara avgörande för att främja muskeltillväxt och stödja kroppens proteinsyntes.

En annan imponerande aspekt är de extra tillsatta aminosyrorna i produkten. Enough Magnus Samuelssons Proteinvatten innehåller också glutamin, glycin, taurin, citrullin och alanin. Dessa aminosyror har olika funktioner i kroppen och kan ge en positiv effekt för personer som är aktiva och tränar regelbundet. Glutamin bidrar till att motverka muskelnedbrytning, medan glycin kan omvandlas till glukos för att stödja energinivåerna under träning. BCAA (leucin, isoleucin och valin) är kända för att främja muskeltillväxt och fungerar i harmoni med de andra essentiella aminosyrorna. Dessutom omvandlas citrullin malat till arginin i kroppen, vilket kan ha flera positiva resultat, inklusive ökad kväveoxidproduktion.

När det gäller smak och kvalitet gör Enough Magnus Samuelssons Proteinvatten inga kompromisser. Produkten är tillverkad i Sverige och erbjuder ett äpple- och päronsmakalternativ samt ett alternativ med smak av skogsbar, som båda glädjer våra smaklökar. Dessutom är den helt sockerfri och lågkalorisk, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som strävar efter viktkontroll eller fettförbränning.

Enough Magnus Samuelssons Proteinvatten är perfekt för träning och fysisk aktivitet, och den kan vara ett utmärkt komplement till din hälsosamma livsstil. Oavsett om du vill öka muskelmassan, bränna fett eller helt enkelt försöker hitta ett proteinrikt tillskott som passar din smak, kommer detta proteinvatten att hjälpa dig mot dina mål. Ge dig själv fördelen med Magnus Samuelssons populära Enough Proteinvatten och upplev en kraftfull och läcker dryck som hjälper dig att nå nästa nivå.


Är proteinvatten en bluff?

Nej, proteinvatten är inte en bluff. Proteinvatten är en populär produkt inom fitness- och hälsobranschen som syftar till att tillhandahålla en bekväm och snabb källa till protein. Proteinpulver, som är basen för proteinvattnet, innehåller höga halter av protein som kan hjälpa till att främja muskeluppbyggnad, återhämtning och stödja en balanserad kost.

Proteinvatten erbjuder flera fördelar. Det är praktiskt att konsumera på språng och efter träning när kroppen behöver snabb tillförsel av näringsämnen. Dessutom kan det vara en smakrik och tillfredsställande dryckalternativ för personer som har svårt att uppnå sina dagliga proteinmål genom traditionella livsmedel. Proteinvattnet kan också vara ett alternativ för de som har svårt att smälta eller bryta ned vanliga proteinrika livsmedel.

Det är viktigt att notera att proteinvatten inte är en magisk lösning eller en ersättning för en balanserad kost. Det är fortfarande viktigt att få protein från olika källor, inklusive naturliga livsmedel som kött, fisk, mejeriprodukter, bönor och nötter. Proteinvatten kan ses som ett komplement till en hälsosam kost och en aktiv livsstil.

Som med alla kosttillskott är det viktigt att välja produkter från pålitliga tillverkare och vara medveten om de ingredienser som används. Det är också rekommenderat att konsultera en läkare eller en kvalificerad dietist för att få personlig rådgivning om kost och tillskott.

Tjej som dricker proteinvatten

Fördelar med proteinvatten

Lågt kaloriinnehåll men mycket protein

Beroende på märket av proteinvatten kan det vara ganska proteinrikt samtidigt som det ger relativt få kalorier.

Proteinvatten kan också innehålla en bra mängd vitaminer och mineraler för antalet kalorier det innehåller – men det beror på märket.

Vissa märken använder ingredienser som inte är lika hälsosamma, såsom tillsatta sockerarter, såväl som konstgjorda färgämnen, smakämnen eller sötningsmedel.

Även om mängden socker som används i proteinvatten sannolikt är ganska liten, kan det fortfarande öka om du regelbundet konsumerar mycket proteinvatten.

Kan hjälpa de som behöver extra protein

Vissa människor behöver mer protein än genomsnittet. Dessa grupper inkluderar idrottare, de som genomgår cancerbehandling och äldre vuxna (1, 2, 3).

Att dricka proteinvatten utöver att äta en balanserad kost kan hjälpa dessa populationer.

Det är dock fullt möjligt att möta ökat proteinbehov genom att helt enkelt konsumera mer protein i din vanliga kost. Därför är det inte nödvändigt att dricka denna produkt.

Att förlita sig på proteinvatten – istället för matkällor – för ditt protein kan också äventyra mängden aminosyror du konsumerar. Aminosyror är byggstenarna i protein, och du måste få i dig en mängd olika sorter för att upprätthålla optimal hälsa (4).

Som dryck efter träning

Proteinvatten har blivit en populär dryck efter träning i fitnesscommunityt.

Detta beror på att personer som är mycket aktiva, särskilt de som ägnar sig åt styrketräning, behöver mer protein för muskelåterhämtning och tillväxt.

Aktiva vuxna behöver vanligtvis 1,2–2 gram per kg kroppsvikt (5).

Detta är en betydande ökning från mängden protein som stillasittande vuxna behöver, vilket är 0,8 gram per kg kroppsvikt. Men människor som är mycket aktiva kan fortfarande enkelt tillgodose sina behov via vanlig mat.

De nyttiga näringsämnena du får av att äta en mängd olika proteinkällor för hela livsmedel kommer också att hjälpa muskeltillväxt och återhämtning efter träning.

Därför, även om det inte är skadligt att dricka proteinvatten då och då efter ett hårt träningspass, är fördelarna med att äta hela livsmedel mycket större.

Viktminskning

Ökat proteinintag kan också hjälpa till att gå ner i vikt.

Detta beror mest på att protein kan öka ämnesomsättningen och öka känslan av mättnad, vilket leder till lägre kaloriintag totalt sett (6, 7).

I ljuset av dessa effekter kan vissa människor titta på proteinvatten för att hjälpa dem gå ner i vikt.

Det är dock onödigt att konsumera denna produkt för att främja viktminskning. Det räcker med att bara öka ditt intag av magert protein såsom kyckling, kvarg och tonfisk.

Är proteinvatten bra?

Att dricka proteinvatten tillverkat av minimala ingredienser och utan några tillägg är sannolikt inte skadligt. Men att göra det är i allmänhet onödigt för att tillgodose dina proteinbehov.

Att konsumera hela livsmedel med högt proteininnehåll, inklusive ägg, kött, mejeriprodukter, bönor och nötter, kommer att ge mer protein och näringsämnen än att dricka proteinvatten.

Faktum är att du kanske redan konsumerar tillräckligt med protein.

En studie på nästan 1800 människor fann att de flesta svenskar får i sig tillräckligt av detta näringsämne. Det fann att deltagarna konsumerade tillräckligt med protein för att utgöra 10–20% av deras totala kaloriintag, vilket är inom det rekommenderade intervallet (8).

Därför kan det vara onödigt att dricka proteinvatten utöver att konsumera protein från kosten – och kan bli en dyr vana.

Man som dricker proteinvatten

Vem som ska undvika proteinvatten

Vissa människor bör äta mindre protein än genomsnittet, inklusive personer med njursjukdom eller dålig njurfunktion, såväl som de med problem med proteinmetabolism, såsom homocystinuri och fenylketonuri (9, 10).

Om du behöver begränsa eller hålla noga koll på ditt proteinintag bör du inte dricka proteinvatten.

Var dessutom försiktig med att dricka proteinvatten om du är allergisk eller intolerant mot mjölk eller mjölkproteiner, eftersom en del varianter kan tillverkas med mjölkproteinvassle.

Sammanfattning

Proteinvatten är en färdigförpackad produkt som marknadsförs till fitnesscommunityt i Sverige. Det är gjort genom att kombinera vatten och proteinpulver, såsom vassleproteinisolat eller kollagenpeptider.

Det är rikt på protein, lågt i kalorier och sannolikt inte skadligt med måtta för de flesta friska människor och de som behöver öka sitt proteinintag.

Det är dock onödigt att dricka det för att tillgodose ditt proteinbehov. Regelbunden konsumtion kan vara dyrt, och vissa sorter kan innehålla tillsatta sockerarter, färgämnen eller smakämnen.

Om du vill ge proteinvatten en chans, kan du hitta det på de flesta livsmedelsbutiker (såsom ICA Maxi) eller apotek, online och på gym. Vi rekommenderar dock att beställa det från exempelvis Svenskt Kosttillskott för att få de bästa priserna. Se bara till att läsa produktetiketterna noggrant för att minimera ditt intag av ohälsosamma tillsatser.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se