Bästa Ståmatta 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att göra övergången till ett ståbord kan vara lättare sagt än gjort. Beroende på hur många pauser du tar och bekvämligheten av skorna du bär kan dina fötter ta stryk tidigt i processen. Att lägga till en ståmatta till din nya eller befintliga installation kan bidra till att skapa en bekvämare arbetsmiljö. Med uppfinningen av ergonomiska ståmattor kan rörelse nu vara en stor del av din tid som du spenderar stående.

Under de senaste två månaderna har jag personligen testat flera av de populära ståmattorna som finns tillgängliga. Det här inlägget kommer att introducera dig för varje typ av matta, vad jag lärde mig om var och en och deras motsvarande rangordning baserat på kriterier som jag har funnit vara viktigast för dessa typer av produkter. I slutet bör du ha en bättre uppfattning om vilken ståmatta som är bäst för dina specifika behov.

Låt oss först ge dig en snabb överblick över de ståmattor som är bäst i test 2024.

Snabb överblick över bästa ståmattorna 2024

Vad är en ståmatta?

En ståmatta är ingen ny uppfinning, i alla fall den platta versionen. De har använts i olika branscher genom åren, och många har nyligen hittat in i både hem och kontor. Ståmattor är gjorda av olika material som inkluderar PVC-skum och polyuretan. De är designade för att erbjuda en mjuk, men ändå stödjande ståyta under längre perioder av stående. Med framväxten av ståbord kom behovet av att skapa ett mer bekvämt ståalternativ. Ståmattor har mjukat upp den hårda ytan som finns på de flesta kontor, vilket skapar mycket bekvämare stående positioner för användarna.

Under de senaste åren, i takt med att marknaden för stående skrivbord har mognat, har produkter som används med ståbord också utvecklats. Upphöjda ståmattor eller icke-platta ståmattor är den senaste utvecklingen i denna kategori. Genom att främja rörelse med hjälp av olika former och höjdförändringar har dessa ståmattor gjort det roligare att stå.

Topp 5 bästa ståmattor 2024

1. Deltaco Ståmatta – Bäst i Test!

Deltaco Ståmatta - Bäst i Test

Fördelar

 • Perfekt för alla yrken där man står mycket
 • Genomtänkt design
 • Snubbelfria kanter
 • Halkskydd på varje sida
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar

 • Finns bara i en storlek

Den bästa ståmattan i vårt stora bäst i test är denna från Deltaco. Deltaco är ett välkänt och stort varumärke inom kontor och datorutrustning, så det är inte så förvånande att denna ergonomiska ståmatta står sig så bra i testet.

Ståmattan är perfekt för alla yrken där man står mycket, exempelvis som kontorsarbetare, receptionist, butiksbiträde, frisör och servitris men även vid flera vardagliga situationer. Modellen har en väldigt genomtänkt och är noga utrustad och tillverkad för att absorbera stötar och stimulera blodcirkulationen. Detta gör att tröttheten i ben och fötter som stått still en längre stund minskas.

Det vi även gillar är att den har snubbelfria avfasade kanter, vilket gör att mattan inte rullar ihop. Mattan har också en vinkel på 18° så att kontorstolar och andra tillbehör kan glida över den ansträngningslöst, och på så sätt gör den mycket lämplig för kontor. Den har även halkskydd på vardera sida för att minimera halkrisken. Det gör också att ståmattan står kvar på sin plats även på platser med mycket människor i rörelse, vilket är väldigt bekvämt.

Deltacos ståmatta har även ett lågt pris jämfört med många andra ståmattor på marknaden, samtidigt som den också fått mycket positiva omdömen från användare. Vi rekommenderar helt klart denna ståmatta och utser den som bäst-i-test-vinnaren 2024!


2. iiglo Ergo Extra Large – Populärast

iiglo Ergo Extra Large - Populärast

Fördelar

 • Extra stort ståutrymme
 • Anpassar sig till formen på dina fötter
 • Skum i premiummaterial
 • Halkfri

Nackdelar

 • Kan kosta för mycket för vissa

iiglo ståmatta är en av marknadens mest populära ståmattor, och det finns goda anledningar till det. Denna ståmatta med en klassisk design är inte bara snygg och minimalistisk, den ger även ett otroligt stöd till hela dina ben när du står.

Ståmattan har en extra stor yta, vilket gör att du kan flytta runt dina fötter hur du vill och fortfarande behålla dina fötter på den komfortabla mattan. Detta är otroligt bekvämt, oavsett när och hur du använder den. Ståmattan har även designats med ergonomi som högsta prioritet då den är tillverkad i bekvämt premiumskum som anpassar sig till formen på dina fötter. Premiuimskummet har en överlägsen prestanda jämfört med konkurrenternas tjockare polyuretanskum. Detta ger en snabb och effektiv lindring av trycket på rygg, ben, knän och fotleder. 

Golvmattan är helt platt och rektangulär. Kanterna är något upphöjda för att kunna ge det stöd som benen behöver från skummet. De rullar inte ihop sig vid användning, och både ovansidan och undersidan på denna trötthetsmotverkande matta är glidhämmande. Dessutom är ståmattan vattenresistent, vilket möjliggör enkel rengöring med vatten och trasa när den är smutsig. Sammantaget är det här en otroligt bra ståmatta som är utmärkt för alla sorters behov!


3. HEALEG Ståmatta

HEALEG Ståmatta

Fördelar

 • Skum i mattan av högsta kvalitet som ger överlägset stöd
 • Starka och hållbara material
 • Enkel rengöring
 • Halkfri både på ovan- och undersidan

Nackdelar

 • Vissa anser att mattan luktar för mycket när den är ny
 • Man kan behöva köpa två mattor om man brukar stå ganska brett

Denna ståmatta från HEALEG är en av bästsäljarna inom Europa, vilket talar för sig självt. Det här är en grym ståmatta som även den erbjuder en hel del fantastiska funktioner.

Ståmattan är ruskigt effektiv för att motverka trötthet. Enligt de själva så lindrar ståmattan effektivt upp till 40% tryck på knän, fötter och känsliga leder i benen. Oavsett om du står i köket i en timme att laga din familjemiddag, eller om du står vid ett ståbord och arbetar, kommer du att känna dig som om du befinner dig på ett moln.

Mattan har även en mycket vacker och mångsidig design. Skummet är extra tjockt med sin höjd på 2,5 cm och är av högsta kvalitet. Detta gör mattan till ett mycket bra stöd för att dämpa belastning på knän, ben och leder under lång tid. Den avfasade kantdesignen gör också risken för att snubbla minskar, medan den halkfria botten håller mattan på plats. På så sätt passar den på alla typer av golv, såväl badrum som kök och arbetsrum.

Ett stort plus är också att mattan är miljövänlig och lätt att rengöra. Den har ett vattentätt material, och kan således dammsugas eller torkas av med en fuktig trasa. Ståmattan har fått mer än tusen positiva omdömen från sina användare, som anser att det är ett måste till sitt hemmakontor. Och vi kan bara hålla med – det är en riktigt bra ståmatta!


4. Matting StandUp – Bästa premiumval

Matting StandUp - Bästa premiumval

Fördelar

 • Extra tjock och mjuk kärna
 • Speciellt utvecklad för höj- och sänkbara bord
 • Riktigt bra dämpning och avlastning

Nackdelar

 • Något dyr

Matting StandUp är en ståmatta för dig som bara nöjer dig med det bästa av det bästa. Det här är en ståmatta som har riktigt hög kvalitet, är mycket komfortabel samt erbjuder snygg estetik till ditt kontor eller hem.

Denna ergonomiska ståmatta är liten och nätt, och fungerar utmärkt med höj- och sänkbara bord. En detalj som utmärker ståmattan är att den har en extra tjock och mjuk kärna, vilket ger en riktigt bra belastningsergonomi vid stående arbete. Detta bidrar till ideal dämpning och avlastning för dina ben, knän och leder som ofta värker vid långvarigt stående arbete.

Mattans pris kan vara i det högre spannet, men dess funktioner och lyxiga design gör den ändå värd pengarna. Vi kan starkt rekommendera denna ståmatta för den som vill investera i kvalitet och komfort.


5. Duronic DM-MAT1 Ståmatta

Duronic DM-MAT1 Ståmatta

Fördelar

 • Ger utmärkt stöd för fötterna
 • Hög kvalitet på materialen
 • Halkfri
 • Passar både med och utan skor på

Nackdelar

 • Inte maximalt med valuta för pengarna

Duronic DM-MAT1 är ett annat bra val av ståmatta i vårt test. Mattan är en storsäljare i många europeiska länder och vi tycker verkligen att den levererar på många punkter.

Ståmattan är väldigt ergonomisk och den är mycket effektiv för att både förbättra hållningen och minska tröttheten i benen. Den låter fötterna och benen vara i ett naturligt bekvämt läge och ger stöd för varje rörelse dina fötter gör, vilket är otroligt skönt och skonsamt. Detta gör att blodcirkulationen ökar, muskeltröttheten minskar, flexibiliteten förbättras samt trycket minskas på ländryggen och bäckenet.

Mattan är samtidigt tillverkad av material med hög kvalité och designad för att göra det bekvämt för dig att arbeta stående. Vi tycker också om att mattan har en halkfri struktur på både fram- och baksidan vilket gör den halkfri, vilket avsevärt ökar säkerheten och gör den lämplig för såväl hemmabruk som på kontoret.

Tack vare dess mjuka material passar den både barfota och med skor på. Dessutom är kanterna avfasade för att förhindra dig från att snubbla och att kanterna rullas upp. Mattan har dessutom fått riktiga höga betyg från sina användare. Den luktar ytterst lite och gör precis vad den ska, till ett relativt lågt pris!


Saker att tänka på vid köp av en ståmatta

Det finns mycket mer att veta om ståmattor än vad man troligen tror. Här förklarar vi några några av de viktigaste sakerna vi har lärt oss under vår granskningsprocess, så att du kan hitta den bästa ståmattan för just dig.

Långa garantier är inte alltid lika med kvalitet

En av de mest intressanta delarna av denna process var att bedöma och utvärdera eventuella garantier som varje ståmatta hade. Medan några av de exklusiva varumärkena på marknaden erbjöd bra garantier, fanns det även ståmattor som var klart bättre men saknade garanti. Det är viktigt att överväga mattans konstruktion för att ge en bättre insikt om hur länge den håller. Om en garanti är viktigt i ditt köpbeslut, se till att företaget som stöder garantin har en bra historik. Några av företagen som också erbjöd långa garantier hade dålig feedback, med kunder som uppgav att företagen inte kom tillbaka till dem för garantisupport.

Stora skillnader med och utan skor

Det är stor skillnad på hur mattorna känns med och utan skorna på. Det var bara ett fåtal mattor som kändes bra i mina strumpor och med skorna på. Ståmattorna med lite upphöjning tenderade att vara hårdare än de platta mattorna och många av dem var obekväma med skor på. Det kan därför på vissa mattor vara bra att använda en iläggssula om du har skor på dig.

När man tog av sig skorna blev de flesta av de fastare och hårdare mattorna mer bekväma. De platta mattorna å andra sidan började mjukare och utan skor blev vissa för mjuka. Detta gjorde att dina hälar grävde ner sig i mattan och ledde till att fötterna sjönk ned. När du väl har sjunkit ned tappar du de ergonomiska principerna som är förknippade med en ståmatta. Utöver det blir de bara obekväma och kan potentiellt leda till att användningen avbryts. Det här handlar dock om känsla och kommer att variera mellan användare.

De flesta icke-platta ståmattorna är hala

En av de första upplevelserna med de ståmattor som inte är hela plana var en spridd örn. Jag satte slarvigt ena foten på mattan och gick en tur. De platta mattorna hade inga problem med att stanna på plats, så jag blev förvånad när det hände. När du väl lagt tillräckligt med vikt på de flesta mattorna slutade de glida. Det fanns några mattor som var definitivt säkerhetsrisker på kontoret. Om du är i en delad arbetsmiljö, kommer du att vilja hålla dessa mattor undangömt under skrivbordet, eller investera i en ståmatta med halkskydd.

Alla mattor är inte skapade lika

Det var stora skillnader i kvalitet från en matta till en annan. Detta gällde särskilt med de platta mattorna, eftersom det fanns många billiga alternativ tillgängliga i denna kategori. Det fanns bara ett fåtal av de ståmattor som jag testade som innehöll ett polyuretanmaterial med en integrerat skinn. Detta är den idealiska konstruktionen för att erbjuda bra stöd och hög hållbarhet. Denna typ av design minskar också möjligheten för att materialet lossnar vilket kan ske på mattor som använder flera lager. Jag upptäckte att de flesta av de billiga platta mattorna använde PVC-skum av lägre kvalitet för mattans struktur. Denna typ av material bryts ner snabbare än högkvalitativ polyuretan och ger inte lika mycket studs i mattan.

De flesta icke-platta ståmattorna som testades var tillverkade av polyuretan som inkluderade ett integrerat skal. Denna design gjorde det också möjligt för de flesta av de icke-platta mattorna att erbjuda en bra mängd fasthet i hela terrängen. Detta är en viktig aspekt av denna typ av matta; för mjuk och du kommer inte att kunna lägga någon tyngd på terrängegenskaperna utan att de planar ut.

Alla stinker när de kommer ut ur lådan

Oavsett märke kom alla mattor ut ur lådan med en stark lukt. Med ett flertal mattor på mitt kontor var lukten överväldigande till en början. Ärligt talat kommer du förmodligen inte ha flera mattor på ditt kontor, och det borde därför inte vara lika illa. Men om du väljer några av de billigaste alternativen fann jag att lukten håller längre än produkter av bättre kvalitet. Med tiden kommer lukten att avta och så småningom kommer de flesta inte längre att märka lukten.

Hur mycket utrymme behöver du?

Hur mycket utrymme behöver du är en viktig fråga att ställa dig själv. De upphöjda ståmattorna tenderar att erbjuda mycket mindre platt utrymme för att stå. Även om du kan röra dig på mattan, begränsas rörligheten av mattans övergripande dimensioner. Samma sak gäller med de platta mattorna. Planerar du att ströva från ena änden av ditt skrivbord till den andra? Om du köper en längre platt ståmatta glöm inte att den kommer att behöva hitta ett hem när den inte används, vilket för vissa kan leda till förvaringsproblem.

Varje användarupplevelse kommer att variera

Eftersom jag pratar mycket om hur dessa mattor känns, kommer allas erfarenheter troligen att vara olika. Mycket av detta kommer att bero på din vikt, vilken typ av skor du bär och din preferens för en fast eller styv matta. Om du väger över 110 kg, finns det en god chans att de flesta mattorna blir för mjuka. Om du är mindre än 160 cm, kan några av de upphöjda funktionerna vara svåra att nå på de icke-platta mattorna. För användare som är över 195 cm, kommer några av de mindre upphöjda mattorna att vara för små. Välj därför en lämplig modell efter just din längd och vikt, för att hitta den bästa ståmattan för just dig.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se