Bästa Taurin 2023 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Taurin är en vanlig ingrediens i energidrycker såsom Redbull, NOCCO och Celsius eftersom det förbättrar sportprestanda. Taurintillskott gynnar de med diabetes eller hjärtsjukdomar. Taurin är särskilt viktigt för hjärt-, hjärn- och leverhälsa, men även för näthinnan ( 1 ).

Taurin är en typ av aminosyra som finns naturligt i din kropp. Men till skillnad från de flesta andra aminosyror är taurin inte involverat i proteinproduktionen. Det är en villkorligt essentiell aminosyra med andra väsentliga fysiologiska funktioner.

Det har visat sig hjälpa till att sänka blodtrycket och hjälpa hjärtpatienter att upprätthålla en hälsosammare träningsrutin. Taurin har visat lovande resultat som ett effektivt terapeutiskt medel mot kongestiv hjärtsvikt ( 2 ). 

Taurin stöder nervtillväxt ( 3 ). Det har också varit känt för att öka energin och hjälpa till att upprätthålla korrekt hydrering och elektrolytbalans ( 4 ).

Taurin kan läggas till din kost från proteinrika livsmedel som mejeriprodukter, ägg, kött och fisk. Vissa människor kan dock inte producera sin egen eller har begränsade dieter. De kan dra nytta av att ta taurintillskott ( 5 ).

Taurin isolerades först 1827 från oxgalla, som mycket väl kan vara där det fick sitt namn (”taur” är ”tjur” på grekiska/latin).

Att ta taurintillskott kan vara en fördel för dem som vill upprätthålla en hälsosam livsstil och förebygga hjärt- och hjärnrelaterade problem. Idag finns det dock många olika taurintillskott på marknaden och det tar ett tag att välja ett som passar dina individuella behov. 

I den här artikeln har vi sammanställt fem av de bästa taurintillskotten som finns på marknaden just nu.

Översikt över Bästa Taurin 2023

PRODUKTDETALJER
Bäst i test
WeightWorld Taurinkapslar - Bäst i Test!
WeightWorld Taurinkapslar
 • Form: Kapsel
 • Renhet: Hög
 • Taurin per dosering: 2000 mg
 • Prisnivå: Medel
BÄSTA PULVRET
Core Taurine - Bästa pulvret
Core Taurine
 • Form: Pulver
 • Renhet: Mycket hög
 • Taurin per dosering: 4000 mg
 • Prisnivå: Medel
Body Science Taurine
Body Science Taurine
 • Form: Pulver
 • Renhet: Mycket hög
 • Taurin per dosering: 2500 mg
 • Prisnivå: Medel
Solgar Taurin
Solgar Taurin
 • Form: Kapsel
 • Renhet: Medel
 • Taurin per dosering: 500 mg
 • Prisnivå: Hög
Now Foods Taurin
Now Foods Taurin
 • Form: Kapsel
 • Renhet: Hög
 • Taurin per dosering: 500 mg
 • Prisnivå: Medel

Topp 5 Bästa Taurin 2023

1. WeightWorld Taurinkapslar – Bäst i Test!

WeightWorld Taurinkapslar - Bäst i Test!

Det bästa tillskottet med taurin som vi har testat på marknaden är detta från WeightWorld. Det finns många orsaker till varför detta är vår favorit, så låt oss dyka lite närmare in på detta.

Till att börja med är de i kapselform, vilket gör de väldigt enkla att konsumera även när du är på språng. Varje kapsel innehåller 1000 mg taurin, vilket gör det enkelt att själv reglera dagliga dosen. En annan fördel med detta taurin-tillskott är att innehållet är bra. Det är vanligt att tillskott i kapselform ofta har icke-önskvärda medel i sig, men dessa kapslar ser bra och rena ut efter att ha analyserat ingredienserna.

Kapslarna är dessutom helt veganska, glutenfria, och GMO-fria, vilket gör att de lämpar sig till i princip alla människor. Som pricket över i:et har de en ”Nöjdhetsgaranti” vilket innebär att man får pengarna tillbaka om man inte är nöjd. Detta garanterar verkligen den goda kvaliteten hos denna taurin.

Vi tycker också att priset är attraktivt med cirka 1 krona per kapsel. Hela förpackningen räcker under hela 3 månader om du följer den rekommenderade dosen. Därtill så har detta taurin fått mycket positiva användarrecensioner och vi kan inte annat än hålla med om detta. Helt klart bäst taurin på marknaden just nu!


2. Core Taurine – Bästa pulvret

Core Taurine - Bästa pulvret

Detta taurin från Svenskt kosttillskott är ett mycket bra val för dig som vill ha ett populärt val av taurin i pulverform. Core Taurin innehåller nämligen 100% rent taurin, vilket gör att du inte behöver ifrågasätta dig om kvaliteten hos produkten.

En fördel med detta taurin är att det är lätt att blanda med andra kosttillskott. Du kan exempelvis blanda BCAA, proteinpulver eller något annat pulver i samma shaker och på så sätt inta flera tillskott på en och samma gång. Detta gör det lättare att få i sig det du behöver än att behöva hålla på med diverse kapslar, tabletter och pulver på en och samma gång. Ett stort plus är också att man får en medföljande skopa som underlättar doseringen.

Smaken kan för vissa uppfattas som speciell, men detta kan enkelt lösas genom att blanda det med sötsura drycker som exempelvis apelsinjuice. För vissa räcker det dock att blanda det med vatten.

Överlag har detta taurin fått positiva omdömen från användarna och de rapporterar bättre pump och styrka efter att ha tagit detta tillskott under en period. Vi tycker inte heller att prislappen är särskilt dyr, med cirka 1,6 kr per portion. Helt klart ett taurin att rekommendera!


3. Body Science Taurine

Body Science Taurine

Detta taurin kommer från varumärket Body Science, som bland annat är kända för sina proteinpulver. I denna förpackning finns det inte mycket att anmärka på vad det gäller innehållet – det är endast taurin i ingredienslistan.

Det vi tycker är bra med detta taurin är att den tillverkas i Sverige enligt HACCP. På så sätt kan man vara säker på att dessa fabriker inte hanterar dopingklassade substanser, vilket gör det till ett lämpligt val för tävlande individer.

De rekommenderar att man tar 2500 mg taurin dagligen, och då räcker denna burk i 3 månader. Detta gör det till en, i våra ögon, prisvärd produkt. Därtill har den fått nöjda recensioner där man förbättrat sin prestation, dämpat ångest och kunnat fokusera bättre. Ett riktigt bra val av taurin om du frågar oss!


4. Solgar Taurin

Solgar Taurin

Sedan 1947 har Solgar förbundit sig att formulera och tillverka kvalitetssäkrade produkter. Deras ingredienser är ansvarsfullt framställda och produkterna tillverkas i små partier för att bibehålla färskhet.

Dessa kosttillskott produceras utan konstgjorda tillsatser eller färger och är garanterade att vara kosher och halal. Inga gluten eller mejeriprodukter tillsätts och de är veganvänliga.

Solgar går ett steg före och förpackar sina kosttillskott med återvinningsbara bärnstensfärgade glasflaskor, som skyddar mot värme, ljus och fukt. Så de är miljömedvetna, vilket gör dem ännu mer tilltalande!

En portion om 1 kapsel ger dig 500 mg i fri form taurin. Andra ingredienser inkluderar vegetabilisk cellulosa, mikrokristallin cellulosa och vegetabilisk stearinsyra. En flaska innehåller 50 kapslar. Den är alltså dyrare än vår bäst-i-test-vinnare från WeightWorld, vilket är den största anledningen till varför de hamnar längre ned i vår lista.

Som kosttillskott rekommenderar tillverkarna att man tar en kapsel upp till fyra gånger om dagen, mellan måltiderna eller enligt rekommendationer från en vårdpersonal. Dessa vegetabiliska kapslar är helt fria från vanliga allergener som vete, mejeriprodukter, soja, jäst, socker och natrium. Dessa kapslar med taurin användas till djur som till exempel hund, förutsatt att det rådgivits med en veterinär.

Sammanfattningsvis finns det mycket att gilla med dessa kapslar. De är mejeri-, gluten- och sojafria. Dessutom är de GMO-fria och innehåller inga konstgjorda färger eller smaker. Deras flaskor är tillverkade av miljövänliga återvinningsbara material, vilket gör de ett bra val ur denna synpunkt.


5. Now Foods Taurin

Now Foods Taurin

NOW är ett familjeägt och familjedriven företag som har varit i drift sedan 1968. De använder rena, naturliga ingredienser och tillverkar sina kosttillskott i GMP-certifierade anläggningar, vilket säkerställer att varje aspekt av deras process testas för kvalitet.

Deras produkter är icke-GMO, gluten, soja och mejerifria, och helt kosher och halal. Detta taurintillskott har 500 mg taurin per kapsel och är dessutom veganvänligt.

Portionsstorleken på en vegetarisk kapsel ger dig 500 mg taurin i fri form. Övriga innehållsämnen inkluderar en cellulosakapsel och stearinsyra. Varje burk innehåller 250 kapslar med naturliga färgvariationer eftersom de inte använder konstgjord färg.

Tillverkarna rekommenderar att du tar 1 kapsel en till fyra gånger dagligen tillsammans med juice eller vatten, helst mellan måltiderna. Dessa kosttillskott är inte avsedda för barn, så de måste förvaras utom räckhåll.

Strikta regler har följts och tillägget är inte tillverkat med ingredienser av vete, gluten, soja, mjölk, ägg, fisk, skaldjur eller trädnötter.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta taurintillskott är ett mycket bra val för dig som vill ha något väldigt beprövat och något som är lite mer internationellt. Det enda vi egentligen kan klaga på är att de har en lång leveranstid, vilket beror på att de förpackas i USA. Men har du inte så bråttom, så är dessa veganvänliga kapslar gjorda av icke-GMO-ingredienser ett mycket bra val. De är fria från gluten, soja och mejeriprodukter.


Taurin och hjärtat

En av taurins otaliga effekter på kroppen är dess roll i hjärtats hälsa. Det finns en mängd bevis och litteratur som tyder på att taurin kan vara fördelaktigt vid hjärtsjukdomar som ischemisk hjärtsjukdom, högt blodtryck, kardiomyopatier, osv ( 6 ).

Djurstudier gjorda på kalcium- och natriumnivåerna i syreträngda hjärtan visade att taurintillskott potentiellt kan skydda hjärtat från ischemisk skada, vilket är skador orsakade på grund av minskat syre i hjärtmusklerna ( 7 ), ( 8 ).

En liknande djurstudie gjord 2020 visade hur taurinbehandling avsevärt minskade den oxidativa stress som orsakar hjärtskador i samband med cirros. Detta visar tydligt att taurin har en skyddande effekt på hjärtat ( 9 ).

Patienter som lever med kronisk hjärtsvikt upplever svaghet och trötthet som ett av sina symtom, vilket gör det svårt att träna och göra någon fysisk aktivitet som avsevärt kan förbättra deras hälsa.

Taurintillskott har visat sig öka träningskapaciteten hos sådana patienter ( 10 ). Taurin har också visat sig förbättra funktionsförmågan och hjärtfunktionen hos hjärtsviktspatienter ( 11 ).

För att undersöka dess effekt på prehypertensiva patienter, om taurin kan bidra till att minska eller förhindra dess progression, genomfördes en randomiserad kontrollerad studie år 2016 på 120 kvalificerade patienter.

De tilldelades slumpmässigt till experimentgruppen och placebogruppen. Testgruppen fick 1,6 g taurin om dagen i 12 veckor. Resultaten av studien drog slutsatsen att taurin kunde användas vid behandling av prehypertoni genom dess roll i vaskulär funktion ( 12 ).

Både djur- och humanstudier har visat att taurintillskott är effektivt för att sänka blodtrycket och kan ses som ett blodtryckssänkande medel ( 13 ).

De mekanismer genom vilka taurin gynnar patienter med kronisk hjärtsvikt har studerats i detalj. Det har en diuretisk (ökar urinproduktion) och natriuretisk effekt (ökar överskott av saltutsöndring). Det reglerar kalcium- och natriumutbytet som påverkas i sviktande hjärtan.

Slutligen kan det sänka verkan av angiotensin II, ett plasmaprotein vars verkan ökar blodvolymen och därmed blodtrycket ( 14 ). Alla dessa funktioner hjälper till att minska de skadliga effekterna av hjärtsvikt och diabetesrelaterad kardiomyopati.

Sammanfattning: Taurin har en positiv roll att spela vid hjärt-kärlsjukdomar och hjälper till att skydda hjärtat från skador orsakade av hjärtskador i samband med andra systemiska sjukdomar.

Du kanske också är intresserad av: Bästa Omega-3

Dosering och interaktioner av taurintillskott

Taurin är ett mycket säkert tillskott att ta dagligen. Även om taurin finns tillgängligt i mat som kött och fisk, konsumerar många av oss inte tillräckligt för att nå de mängder som rekommenderas.

Generellt kan doseringen av taurintillskott variera från 500-2000mg per dag ( 15 ). En studie som genomfördes 2013 för att känna till effekten av taurinintag på löpprestanda visade att att ta 1000 mg taurin innan en 3 km löpning förbättrade löptiden avsevärt ( 16 ).

En annan studie gjordes för att notera effekten av taurintillskott på träningskapaciteten hos patienter med hjärtsvikt visade att 500 mg taurin 3 gånger om dagen förbättrade deras kapacitet ( 17 ).

En kontrollerad klinisk prövning som genomfördes 2008 noterade att ge 2 gram taurin 3 gånger om dagen i 3 månader bidrog till att minska leverskadan hos hepatitpatienter ( 18 ).

Även om många av studierna har undersökt fördelarna med kortvariga, höga doser av taurin, visar forskning om säkerheten för taurin att det fortfarande är säkert att ta upp till 3000 mg per dag under en hel livstid ( 19 ).

Interaktioner

Taurin har varit känt för att minska blodtrycket i hjärtat. Att ta överskott av taurin tillsammans med blodtrycksmediciner som sänker blodtrycket bör undvikas ( 20 ). Taurintillskott uppväger utarmningen av taurin genom beta-alanin ( 21 ).

Det är klokt att rådfråga din läkare innan du tar litium om du medicinerar med litium eftersom taurin kan bromsa hastigheten med vilken litium spolas ut från kroppen, vilket kan öka nivåerna av litium i kroppen.

Sammanfattning: Taurin kan säkert tas upp till 3 gram per dag utan någon betydande fara och någon negativ interaktion. De genomsnittliga doserna kan variera från 500-2000 mg/dag. 

Risker och biverkningar av taurintillskott

Eftersom taurin är ett ganska säkert ämne, finns det inga specifika risker med att ta det som kosttillskott. Naturligtvis uppmanas gravida och ammande mödrar att ta dem endast med godkännande av deras vårdgivare. 

Det har rapporterats och dokumenterats ett fall av en individ som är känd för att ha sulfit- och sulfonamidallergier, som visar överkänslighet mot svavelhaltiga ämnen som taurin ( 22 ). Så de med liknande allergier måste undvika att ta dessa kosttillskott.

Som är fallet med de flesta aminosyrabaserade kosttillskott, bör de med njurrelaterade problem prata med sina läkare innan de kompletterar sin kost med taurin.

Som helhet finns det dock inga rapporterade negativa biverkningar av att ta taurintillskott, så de är i allmänhet säkra att konsumera.

Sammanfattning: Taurintillskott har inte rapporterats ha några risker eller biverkningar och anses vara ganska säkra för konsumtion. Men de som är allergiska mot sulfiter borde naturligtvis undvika det.

Vanliga frågor om taurin

Är taurin säkert för njurarna?

Taurin har visat sig spela en skyddande roll mot njursjukdomar som kronisk njursvikt eller akut njurskada ( 23 ). Utförda djurstudier visar att taurin har skyddande effekter på de immun- eller toxicitetsinducerade formerna av glomerulonefrit på grund av dess antioxidanteffekt ( 24 ).

Patienter som lider av kronisk leversvikt har visat sig ha minskade nivåer av taurin i blod och muskler ( 25 ). Taurin reglerar och stabiliserar det renala blodflödet i kärlen ( 26 ).

I allmänhet kan taurintillskott skydda kroppen mot ett toxin eller dietinducerad oxidativ stress ( 27 ).

Hur fungerar taurin för ögonen?

Taurin är en av de mest förekommande villkorligt essentiella aminosyrorna som finns i näthinnan och dess brist kan orsaka allvarliga skador på retinala nervceller ( 28 ). Det är viktigt för fotoreceptorutveckling och fungerar som ett cellskydd mot stressrelaterade nervskador.

Taurin kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av gråstarr och torra ögon genom sin osmoregulatoriska verkan. Därför är kostintaget av taurin en viktig faktor för ögonhälsan ( 29 ).

Taurin som en antioxidant kan också vara viktigt för att förhindra åldersrelaterad synförlust som makuladegeneration ( 30 ).

Kan taurintillskott hjälpa till med sömnen?

Taurin aktiverar GABA(A)-receptorer i den region av hjärnan som är känd för att reglera sömnen och är involverad i produktionen av melatonin som är ett ”sömnhormon”. Det fungerar som ett neuralt lugnande medel för att lugna ångest och minska stress, vilket är en mycket vanlig faktor som framkallar sömnlöshet.

Taurintillskott har visat sig förbättra sömnen med 50 %. Experter rekommenderar att du tar 1000-2000 mg taurin per dag före sänggåendet för en lugn och stressfri sömn.

Du kanske också är intresserad av: Bästa sovmasken

Avslutning

Taurin kanske inte kategoriseras som en ”essentiell” aminosyra på grund av det faktum att det kan produceras i kroppen, men den har verkligen förtjänat sin position som ett essentiellt ämne. Den har otroligt viktig roll för att cellerna och organen i vårt kroppssystem ska kunna fungera korrekt.

Detta unika ämne är involverat i nervsystemets funktion, både i hjärnan och de andra organen som ögonen. Dess antioxidantegenskaper är så viktiga för att skydda kroppen från oxidativ stress att dess brist är relaterad till tillstånd som epilepsi, kronisk hjärtsvikt, depression, kronisk lever- eller njursjukdom, etc.

Taurintillskott har underbara fördelar, allt från ökad träningsprestation till att skydda kroppen från hjärt- och hjärnskador. Det hjälper till att lugna sinnet och minska ångest, vilket säkerställer en god natts sömn. Taurin är till och med känt för att skydda organen från diabetesrelaterade problem som diabetiska retinopatier och neuropatier ( 31 ),( 32 ).

Med allt detta i beräkningen är det inte konstigt att taurin har blivit ett så eftertraktat kosttillskott! Det är därför det är lika viktigt att välja rätt.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se