Bästa Torkbollarna 2023 – Stort Test av Torkbollar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Välkomna till vårt omfattande test av torkbollar! I denna artikel presenterar vi de bästa torkbollarna för året 2023, noggrant utvalda och rigoröst testade för att hjälpa er göra det bästa valet för ert behov.

Torkbollar har blivit ett populärt och effektivt sätt att påskynda torktiden för våra kläder och minska statisk elektricitet, men med ett stort utbud på marknaden kan det vara överväldigande att hitta rätt produkt. Genom att undersöka prestanda, kvalitet och användarupplevelse, avslöjar vi de torkbollar som verkligen lever upp till sina löften.

Låt oss ta er med på en spännande resa genom vår omfattande guide till de bästa torkbollarna på marknaden just nu!

Snabbval: Bästa torkbollarna 2023

TORKBOLLDETALJER
BÄST I TEST
Laundry Sheets Torkbollar i Ull - Bäst i Test
 • Antal torkbollar: 3 bollar per påse
 • Material: Ull
 • Materialets ursprung: Nya Zeeland
dryerballs Torkbollar
 • Antal torkbollar: 3 bollar per förpackning
 • Material: Ull
 • Materialets ursprung: Okänt
MEST MÅNGSIDIGA
Whitmor Torkbollar - Mest mångsidiga
 • Antal torkbollar: 4 bollar per förpackning
 • Material: Plast
 • Materialets ursprung: Okänt
MEST PRISVÄRDA
LAHELA® Torkbollar - Mest prisvärda
 • Antal torkbollar: 6 bollar per påse
 • Material: Ull
 • Materialets ursprung: Handgjorda i Nepal

Vad är torkbollar?

Torkbollar är små, mjuka bollar eller kulor som används i torktumlaren tillsammans med tvätten för att förbättra torkningsprocessen och ge olika fördelar. De är vanligtvis tillverkade av olika material, såsom plast eller ull, och de används som ett miljövänligt alternativ till traditionella kemiska sköljmedel.

De vanligaste typerna av torkbollar är plastbollar med små piggar eller knölar på ytan, eller ullbollar som är tillverkade av 100% naturlig ull utan kemikalier. Båda typerna har olika funktioner och fördelar:

 • Plasttorkbollar: Dessa bollar används för att hjälpa till att separera tvätten i torktumlaren, vilket gör att varm luft kan cirkulera mer effektivt och torktiden minskas. De kan också hjälpa till att förhindra att kläder trasslar ihop sig och eliminera statisk elektricitet.
 • Ulltorkbollar: Ulltorkbollar fungerar som naturliga mjukgörare. När de används i torktumlaren, arbetar de genom att lyfta och mjukgöra kläderna, vilket ger dem en fluffigare och mjukare känsla utan behov av sköljmedel. Ullbollarna kan också hjälpa till att minska rynkor och veck i tvätten och fungerar särskilt bra för kläder som innehåller dun eller fjäderfyllning.

Förutom att ge en mjukare och fluffigare tvätt, har torkbollar flera andra fördelar. De kan minska torktiden, vilket leder till energibesparingar och minskade elkostnader. Dessutom kan de bidra till att minska användningen av kemiska sköljmedel och torktumlarsheets, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ för torkning av tvätt.

Eftersom torkbollar är återanvändbara och hållbara kan de användas om och om igen, vilket gör dem till en kostnadseffektiv lösning på lång sikt. De är också ett populärt val för dem som vill undvika kemikalier och minska sin miljöpåverkan genom mer hållbara tvättmetoder.

Sammanfattningsvis är torkbollar små hjälpmedel som läggs i torktumlaren tillsammans med tvätten för att förbättra torkningsprocessen, ge en mjukare och fluffigare tvätt, minska torktiden och erbjuda ett miljövänligt alternativ till traditionella sköljmedel.

De 4 bästa torkbollarna 2023

1. Laundry Sheets Torkbollar i Ull – Bäst i Test!

Laundry Sheets Torkbollar i Ull - Bäst i Test

Vad vi gillar

 • Väldigt effektiva
 • Ull från Nya Zeeland
 • Naturliga och fria från kemikalier
 • Tåliga
 • Många nöjda användare

Vad vi inte gillar

 • Ull från Sverige hade varit mer miljövänligt

Efter omfattande tester av olika torkbollar har vi äntligen hittat vinnaren – Laundry Sheets Torkbollar i Ull! Denna prisbelönta produkt imponerade oss med sina enastående egenskaper och användarvänliga design. Tillverkade av 100% högkvalitativ ull från får i Nya Zeeland, levererar dessa torkbollar enastående resultat som har gjort dem till de bästa i test för året 2023.

Det som verkligen utmärker torkbollarna är (kan du gissa?…) deras förmåga att dramatiskt reducera torktiden. Under våra tester förkortades torktiden av tvätten avsevärt, vilket inte bara sparar energi utan också tid. Dessutom är dessa ullbollar en perfekt lösning för att minimera veck och statisk elektricitet, vilket ger kläderna en mjuk och fluffig känsla.

En stor fördel med dessa torkbollar är att de är helt naturliga och fria från kemikalier samt allergivänliga, tack vare sitt hypoallergena och parfymfria material. Denna miljövänliga aspekt gjorde oss extra glada att rekommendera dem till alla som vill minska sin miljöpåverkan.

Det är inte bara deras prestanda som överträffade förväntningarna, utan även deras långa hållbarhet. Under våra tester visade sig torkbollarna vara mycket tåliga och klarade sig utmärkt genom hundratals användningar utan att tappa sin effektivitet eller form.

Även kunderna verkar vara eniga med våra resultat, med otroligt många recensioner som bekräftar deras kvalitet och fördelar. Användare har noterat att torktiden har minskat markant, kläderna har blivit mjukare och att det inte behövs några kemiska mjukgörare längre. Många har också uttryckt sin tillfredsställelse över de tysta och långvariga egenskaperna hos dessa ullbollar jämfört med andra plastalternativ.

Sammanfattningsvis har dessa torkbollar imponerat oss med sina överlägsna egenskaper. Deras förmåga att reducera torktid, förbättra klädernas kvalitet och vara miljövänliga placerar dem som våra toppval för de bästa torkbollarna i 2023. Om du letar efter en energisparande och naturlig lösning för att förbättra torkningsprocessen är dessa torkbollar definitivt ett utmärkt val.


2. dryerballs Torkbollar

dryerballs Torkbollar

Vad vi gillar

 • Naturlig ull
 • Utan kemikalier
 • Tystare än många andra på marknaden
 • Populära på svenska marknaden

Vad vi inte gillar

 • Okänt ursprung på ullen

Dessa populära torkbollar från dryerballs har erövrat hjärtan hos många kunder, och vår egen erfarenhet visar att den har förtjänat sin framstående status för året 2023.

Det som verkligen imponerade oss med torkbollarna är deras förmåga att förkorta torktiden och göra tvätten mindre skrynklig. Genom att lägga torkbollarna i torktumlaren och köra torkprogrammet som vanligt skapar de en separation mellan kläderna och ökar luftcirkulationen mellan plaggen. Detta leder till en snabbare och effektivare torkprocess, vilket sparar både tid och energi.

Torkbollarna är tillverkade av naturlig ull och är helt kemikaliefria, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ. Vi uppskattade också att de var tystare än många andra torkbollar på marknaden, vilket bidrar till en mer behaglig torkningsupplevelse.

Det är tydligt att dessa torkbollar har vunnit popularitet bland kunderna, vilket inte är så konstigt då deras positiva recensioner stöder vår egen upplevelse. Användare har noterat att tvätten blir mjukare, att skrynklor minskar, och att torktiden förkortas avsevärt. Många har också berömt dem för att vara luktfria och för att inte lämna någon oönskad doft på kläderna. Dessutom kommer de, precis som vår testvinnare, i 3-pack, vilket gör de till ett förhållandevis prisvänligt alternativ.

Med väldigt många kundomdömen som ger bevis på dess pålitlighet och effektivitet, kan vi inte annat än att rekommendera dessa torkbollar till alla som letar efter ett miljövänligt och effektivt sätt att torka kläderna. Deras förmåga att förbättra torkningsprocessen och göra tvätten mjukare har placerat dem som de bland de populära torkbollarna 2023, och vi är glada att ha upptäckt denna pärla inom torkningsvärlden.


3. Whitmor Torkbollar – Mest mångsidiga

Whitmor Torkbollar - Mest mångsidiga

Vad vi gillar

 • Innovativ och smart design
 • Högkvalitativa material
 • Mångsidiga
 • Används världen över
 • Otroligt prisvärda

Vad vi inte gillar

 • Bollarna är ganska mjuka, och ger därmed inte så starkt tryck mot tvätten

Whitmor Torkbollar har verkligen överträffat våra förväntningar och har bevisat sig vara de mest mångsidiga torkbollarna 2023. Deras popularitet bland användarna beror på deras effektivitet och förmåga att leverera på flera fronter.

Det som imponerade oss mest med Whitmor Torkbollar är deras förmåga att förkorta torktiden och göra tvätten mindre skrynklig. Genom att separera kläderna i torktumlaren, möjliggör torkbollarna en mer effektiv luftcirkulation, vilket resulterar i snabbare torkning. Denna tidsbesparing gör inte bara tvättprocessen smidigare utan bidrar också till minskad energiförbrukning, vilket är en viktig miljövänlig aspekt.

En annan fördel med Whitmor Torkbollar är deras naturliga alternativ till tygmjukgörare. Genom att vara tillverkade av återanvändbara och giftfria material minskar de avfall och minskar behovet av kemikalier i tvättprocessen. Detta gör dem till ett miljövänligt val för dem som vill minska sin påverkan på miljön.

Dess mångsidighet är också en stark fördel. Whitmor Torkbollar kan användas för att eliminera rynkor, vridningar och trassel av kläder. De fungerar också som mjuka spikar som masserar tygerna för att naturligt fluffa upp och mjukgöra dem. Dessutom förhindrar torkbollarna statisk fastsättning och att kläderna gnuggar mot varandra, vilket är ett vanligt problem i torktumlaren.

Under våra tester fick vi även positiva recensioner från användare runt om i världen. Många noterade att torkbollarna var enkla att använda och att de förbättrade både torktid och klädernas kvalitet. Omdömena bekräftar verkligen den mångsidighet och effektivitet som torkbollarna från Whitmor har att erbjuda. Dessutom kommer de i 4-pack, och är därmed bland de billigaste torkbollarna (sett till pris per torkboll) som vi har testat.

Sammanfattningsvis är Whitmor Torkbollar de mest mångsidiga och effektiva torkbollarna som vi har stött på under våra tester. Deras förmåga att förkorta torktiden, göra tvätten mindre skrynklig och vara ett naturligt och miljövänligt alternativ till kemiska mjukgörare gör dem till ett utmärkt val för alla som vill förbättra sin torkningsprocess på ett hållbart sätt. Vi rekommenderar starkt torkbollarna Whitmor till alla som vill ha en smidigare och mer miljövänlig tvättupplevelse.


4. LAHELA® Torkbollar – Mest prisvärda

LAHELA® Torkbollar - Mest prisvärda

Vad vi gillar

 • Väldigt energibesparande
 • Kommer i 6-pack
 • 8 cm diameter
 • Testade regelbundet för att hålla hög standard i materialval
 • Handgjorda i Nepal med bra arbetsvillkor

Vad vi inte gillar

 • Ger av sig en svag lukt av får i början

Efter noggrann testning av LAHELA® Torkbollar för torktumlare kan vi med glädje konstatera att dessa torkbollar har mycket att erbjuda till ett överkomligt pris. Dess positiva egenskaper gör dem till de bästa billiga torkbollarna på marknaden detta år.

Det första som imponerade oss var hur de levererade en mjuk och fluffig tvätt utan behov av sköljmedel. Genom att lägga torkbollarna tillsammans med den fuktiga tvätten i torktumlaren kunde vi uppleva hur kläderna blev märkbart mjukare och mindre skrynkliga efter torkningen. Detta är en betydande fördel som ger ett resultat som påminner om användningen av traditionella sköljmedel.

Men de positiva egenskaperna slutar som du förstår inte där. En av de mest imponerande funktionerna är den energibesparande effekten. LAHELA-torkbollarna förkortar torktiden med upp till 40%, vilket resulterar i en betydande minskning av energiförbrukningen. Speciellt för dunjackor och duntäcken visade de sig vara idealiska, då de bearbetar dunet så att det separerar sig och torkar snabbare samtidigt som det behåller sin fluffiga volym.

Förutom att vara energibesparande är dessa torkbollar också ett miljövänligt val. Tillverkade av 100% ull från Nya Zeeland utan några kemikalier eller plast, erbjuder de ett ekologiskt alternativ till traditionella sköljmedel. Dessutom kan de återanvändas över 1 000 gånger, vilket minskar avfallet och minskar behovet av kemikalier i tvätten. Detta är ett stort plus för dem som är angelägna om att minska sin miljöpåverkan.

Det är också värt att nämna att torkbollarna är handgjorda i Nepal, vilket ger dem en unik och traditionell touch. Tillverkningen sker under schyssta arbetsvillkor, vilket bidrar till lokal hantverkstradition och ger familjerna en extra inkomstkälla. Detta ger oss en extra nivå av tillfredsställelse när vi använder dessa produkter, med vetskapen om att vi också stöder en rättvis arbetsmiljö.

Visserligen märkte vi en svag lukt av ull från torkbollarna i början, men det är något som försvinner med tiden. För dem som är känsliga för lukt eller föredrar doftfria produkter kan detta vara en nackdel. Även om vissa användare kanske inte märker en betydande skillnad i torktid eller klädernas fluffighet, så är den övergripande effekten positiv för de flesta.

Sammanfattningsvis är torkbollarna från LAHELA® för torktumlare ett utmärkt val för dem som söker de bästa billiga torkbollarna. Med deras förmåga att leverera mjuk tvätt, energibesparande egenskaper och miljövänlig produktion har de verkligen imponerat oss. Det är ett prisvärt alternativ med många positiva egenskaper, och vi rekommenderar dem starkt till alla som vill ha en bättre torkupplevelse utan att kompromissa med miljön.


Torkbollar som ligger på en handduk

Saker att tänka på vid köp av torkbollar

Vid köp av torkbollar finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du väljer de bästa torkbollarna som passar dina behov och preferenser.

Material

Torkbollar finns i olika material, vanligtvis plast eller ull. Plastbollar har små piggar eller knölar på ytan, medan ullbollar är tillverkade av 100% naturlig ull. Ullbollar anses vara ett miljövänligare alternativ eftersom de inte innehåller kemikalier och är biologiskt nedbrytbara. Om du vill undvika plast och kemikalier kan ullbollar vara det bästa valet.

Plasttorkbollar med piggar kan också orsaka lite ljud när de snurrar runt i torktumlaren. Om du är känslig för ljud eller vill ha en tyst torkningsprocess, överväg att välja ulltorkbollar som är tystare.

Kolla också efter torkbollar som är hållbara och kan återanvändas många gånger utan att förlora sin effektivitet. Ulltorkbollar är vanligtvis hållbara och kan användas under lång tid. Tänk på att välja torkbollar som tål många torktumlingar för att få mest värde för pengarna.

Antal och storlek

Torkbollar säljs vanligtvis i flerpaket, och antalet bollar i förpackningen kan variera. Ju fler bollar du har, desto fler lass tvätt kan du torka samtidigt. Storleken på torkbollarna kan också variera, så se till att välja storleken som passar din torktumlare och tvättbehov. Större torkbollar har ofta bättre luftcirkulation och kan vara mer effektiva för större tvättar.

Effektivitet

Kontrollera produktbeskrivningar och recensioner för att se hur effektiva torkbollarna är vid att minska torktiden och mjukgöra tvätten. Vissa torkbollar är utformade för att fungera speciellt bra med kläder som innehåller dun eller fjäderfyllning. Om du har specifika behov, välj torkbollar som passar dessa behov.

Tillverkningsplats och arbetsvillkor

Om du är intresserad av etiska och hållbara produkter, överväg att välja torkbollar som är handgjorda av hantverkare i länder med schyssta arbetsvillkor. Vissa torkbollar, särskilt ullbollar (såsom LAHELA® Torkbollar), är handgjorda i länder som Nepal och ger möjlighet till extra inkomstkällor för lokalbefolkningen.

Debatt om torkbollar

Kritik mot torkbollar

Enligt ett test utfört av Råd & Rön verkar det som att torkbollar inte lever upp till sina påstådda fördelar, då de i praktiken menar att torkbollar inte fungerar. Marknadsföringen hävdar att torkbollarna separerar kläderna i torktumlaren och ökar luftcirkulationen, vilket i sin tur skulle leda till snabbare torktid och energibesparing. Dessutom sägs kläderna bli mjukare och mindre skrynkliga, vilket skulle göra torkbollar till ett hållbart alternativ till sköljmedel. Tyvärr visade testet att torkbollarna inte alls hade någon märkbar effekt på torkningen av kläderna.

Testet inkluderade plastbollar, ullbollar och till och med en tennisboll som jämfördes med en vanlig torktumling utan någon boll. Resultatet visade ingen skillnad i elförbrukning, torktid eller restfukt mellan de olika bollarna och den vanliga torktumlingen. Med andra ord verkar torkbollarna inte ha någon påtaglig effekt på torkningen, varken i form av energibesparing eller mjukare kläder.

Detta innebär att konsumenter som köpt torkbollar kan ha lagt ut pengar i onödan och i värsta fall bidragit till onödig miljöpåverkan genom produktion och transport av bollarna. Så trots de lockande påståendena om torkbollars fördelar verkar det enligt testet som att de inte fungerar som utlovat. Det är viktigt att vara medveten om detta innan man investerar i torkbollar och istället överväga andra alternativa metoder för att förbättra torkningen av kläder i torktumlare.

Argument för torkbollar

Även om testet från Råd & Rön visar att torkbollarna inte hade någon påtaglig effekt på torkningen, finns det ändå vissa argument som talar för deras potentiella funktion.

Enligt vissa teorier fungerar torkbollarna som en rörlig buffert i torktumlaren, vilket kan öka luftflödet och förhindra att våt tvätt smälter samman. En studie har även visat att torkbollarna blandas in i tyget och upplever högre hastigheter än tygerna, vilket kan påverka torkprocessen positivt.

Dessutom varierar torkbollens material och design, där exempelvis ullbollar sägs kunna absorbera fukt och därigenom påskynda torkningen.

För dem som önskar en lätt doft på tvätten kan torkbollarna användas med eteriska oljor för att ge kläderna en subtil doft utan kemiska tillsatser.

Utöver de tidigare nämnda argumenten om torkbollarnas funktion finns det även andra påstådda fördelar med deras användning. En av de framträdande fördelarna är deras miljövänliga egenskaper. Jämfört med konventionella sköljmedel som ofta innehåller kemiska ämnen, fungerar torkbollarna mekaniskt och är återanvändbara. Ulltorkbollar, som är vanliga på marknaden, är dessutom oftast biologiskt nedbrytbara, vilket gör dem mer miljövänliga än engångsprodukter. Denna miljömedvetenhet kan bidra till att minska energianvändningen och på så sätt ha en positiv inverkan på miljön.

En annan fördel med torkbollar är att de ofta anses vara hypoallergeniska, vilket gör dem mer lämpliga för personer med känslig hud eller allergier. Till skillnad från konventionella sköljmedel används sällan konstgjorda mjukgörande medel eller dofter på kläderna när man använder torkbollar. Detta minskar risken för hudreaktioner och kan göra torkbollar till ett föredraget alternativ för dem som har hudkänsligheter.

Här är en video där mer information om fördelarna med torkbollar förklaras:

Sammanfattningsvis erbjuder torkbollar potentiella fördelar såsom miljövänlighet och hypoallergeniska egenskaper. Trots att deras effektivitet enligt vissa tester har ifrågasatts, kan dessa fördelar vara värdefulla för dem som söker ett mer hållbart och allergivänligt alternativ i samband med torkning av tvätt.

Det är dock viktigt att vara medveten om att individuella resultat kan variera, och att det alltid är klokt att göra en välinformerad bedömning innan man bestämmer sig för att inkludera torkbollar i sin torktumlarrutin.

Torktumlare

Vanliga frågor om torkbollar

Är torkbollar bra?

Ja, eftersom torkbollar är så beprövade och väl använda så är de definitivt något man kan lita på och har många fördelar! Dessa små bollar, vanligtvis tillverkade av naturliga material som ull, fungerar som ett miljövänligt alternativ till kemiska sköljmedel. Genom att lägga torkbollarna tillsammans med den fuktiga tvätten i torktumlaren, ökar de luftcirkulationen och förkortar torktiden med upp till 40%, vilket sparar både tid och energi.

Dessutom ger de tvätten en mjuk och fluffig känsla utan att tillsätta några skadliga kemikalier. Torkbollar är också återanvändbara och kan användas under många torktumlingar, vilket gör dem till en kostnadseffektiv och hållbar lösning för att få din tvätt att bli så bra som möjligt. Så, om du vill ha ett mer naturligt och effektivt sätt att torka din tvätt, är torkbollar definitivt ett bra val!

Hur många torkbollar behövs?

Antalet torkbollar som behövs beror på tvättens storlek och material. För mindre tvättar räcker det vanligtvis med 2-3 torkbollar, medan större lass kan kräva 4-6 stycken för optimal effekt. Ulltorkbollar är oftast mer effektiva än plastbollar och kan minska torktiden mer markant. Om du har mycket tunga kläder, som duntäcken eller dunjackor, kan det vara fördelaktigt att använda fler torkbollar för att säkerställa att de blir ordentligt fluffiga och torkar snabbt.

Det bästa är att experimentera med antalet torkbollar och hitta den bästa balansen för din tvättmaskin och dina kläder. Så testa dig fram och se hur många torkbollar som ger det bästa resultatet för just din tvätt!

Vad kan man tvätta med torkbollar?

Med torkbollar kan du tvätta en mängd olika plagg och material. Dessa praktiska ullbollar fungerar perfekt för att mjukgöra och fluffa upp kläder som handdukar, lakan, och klädesplagg som jeans, tröjor och t-shirts. De är särskilt användbara för kläder med fyllningar som dunjackor, duntäcken eller kuddar, eftersom de hjälper till att sprida ut och återställa dunets volym.

Var kan man köpa torkbollar?

Torkbollar finns i många olika affärer, och det blir oftast billigast när du beställer de online. Du har då också en myriad av alternativ att välja mellan, vilket är ytterligare än fördel. Butiker som tillhandahåller torkbollar är exempelvis ICA, JYSK, Clas Ohlson, Rusta, Biltema, Jula, IKEA, Åhlens, Hemtex, Svenskt Kosttillskott, Amazon, Smartasaker och mer.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se