Bästa Väteperoxid 2024 – Bäst i test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Den bästa väteperoxiden har en mängd olika användningsområden, från att sanera livsmedel, vara som munskölj, till att fungera som sårtvätt ute på lekplatsen. Det kan till och med användas för att rengöra och bleka tänderna. Vår utvärdering fokuserade på koncentration, flaskdesign och appliceringsmetod.

PRODUKTDETALJER
BÄST I TEST
Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide
Re-Fresh Superfood Väteperoxid 3%
 • 3% väteperoxid
 • Lämplig för desinfektion
 • Sår- och munskölj
 • Helt utan tillsatser
 • Skonsam för huden och miljön
 • Väldigt populär
MEST PRISVÄRD
Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide
wesentlich Väteperoxid 3%
 • 3% väteperoxid
 • Mångsidig användning
 • Inga onödiga tillsatser
 • Väldigt prisvärd
 • Internationell
Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide
MeaVita Väteperoxid 3%
 • 3% väteperoxid
 • Lämplig för desinfektion
 • Stor förpackning
 • Bra kvalitet

Topp 3 bästa väteperoxid 2024

1. Re-Fresh Superfood Väteperoxid 3%

Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide

Den bästa väteperoxiden enligt oss är denna väteperoxid från Re-Fresh Superfood. Denna väteperoxid har en koncentration på 3% vilket gör att den passar till många olika vardagliga saker.

Produkten innehåller 3% väteperoxid, resten är destillerat vatten. Detta gör detta till ett av de renaste tillskotten med väteperoxid på marknaden, vilket helt klart är att föredra. Den är helt utan tillsatser, vilket gör den bra att använda för exempelvis rengöring. Produkten är bra att använda för sårtvätt, munskölj, blekning men också för att bli av med mögel och svamp.

Detta väteperoxid är ett väldigt populärt val på marknaden och kunder rapporterar att de är väldigt nöjda med sitt val. De har provat denna väteperoxid till bland annat tandblekning, blekning av håret och desinfektionsmedel. Dessutom är produkten riktigt billig vilket gör det till det bästa valet av väteperoxid på marknaden idag.


2. wesentlich Väteperoxid 3%

Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide

Ett populärt val av väteperoxid är detta från wesentlich. Detta är en global bästsäljare som är tillverkad i Tyskland, vilket därmed förklarar etiketten. Lösningen är på 3% vilket gör detta till ytterligare ett bra val om du vill ha det på huden, som munskölj eller som rengöring utan att späda ut det.

Flaskan är riktigt prisvärd och man får en hel liter väteperoxid för endast 200 kr. Nackdelen är dock att detta är från Tyskland vilket inte är lika lokalt som de svensktillverkade varianterna. Vissa användare har dessutom rapporterat att den läcker relativt lätt vilket inte är särskilt bra. Detta är dock en väteperoxid som är väldigt bra att köpa om du vill ha mycket väteperoxid till ett bra pris, och om var den är tillverkad inte spelar dig någon roll.


3. MeaVita Väteperoxid 3%

Bästa Väteperoxid - Bäst i test & Köpguide

Ett annat lite mer globalt alternativ är detta väteperoxid från MeaVita. MeaVita är ett annat tyskt varumärke som säljer hälsokost och kosttillskott av hög kvalitet. Just denna flaska innehåller väteperoxid med 3% koncentration.

Detta väteperoxid är inte lika populärt som de alternativen ovan, men det är fortfarande ett bra val med tanke på produktens egenskaper. Det kan, precis som våra favoriter ovan, med fördel användas i desinfektionsmedel, blekning och färgning. Man kan också blanda det med andra ämnen som isopropanol eller glycerin för att få andra önskvärda effekter.

De användare som testat produkten rapporterar att det är god kvalitet. Priset är samtidigt lågt då man får hela 1 liter väteperoxid 3% för endast 200 kr. Detta är därför ett bra val om du vill ha ett prisvärt väteperoxid som löser dina problem.


Vad väteperoxid är bra för

Väteperoxid har många andra användbara användningsområden, varav några kan vara nya för dig. Här är nio. (Den väteperoxid som avses i dessa exempel är versionen med 3%, om inte annat anges.)

Få bort svettfläckar

Låt oss inse det, brungula armhålefläckar är pinsamma. Och försvårande, särskilt om de utvecklas på ett ganska nytt plagg. Radera dem genom att skapa en lösning av en del diskmedel och två delar väteperoxid och applicera sedan på fläcken i ungefär en timme. Tvätta i kallt vatten, torka sedan och använd. Obs: En hård fläck kan också kräva att skrubba med bakpulver.

Odla svampar

Det är galet, men sant. Väteperoxid (versionen med 35%) hjälper till att bekämpa mögelinfektioner som kan förstöra svampar. Applicera några droppar där svampen växer för att omedelbart tillsätta syre.

Rengöra diskmaskinen

Använd väteperoxid för att rengöra diskmaskinen. Du kan spruta väteperoxid direkt i apparaten, låt sitta lite och torka sedan. Eller så kan du skapa en ”rengöringsbomb” med väteperoxid, bakpulver och en eterisk olja. Blanda dem och använd en glasskopa för att ta ut runda bollar. Låt dem torka över natten. För att använda, placera bomben längst ned i diskmaskinen. Blanda sedan vit vinäger och flytande diskmedel i ett glas eller en keramisk skål och lägg överst i diskmaskinen. När du kör en cykel med bomben (tillsammans med ättika och tvättmedel), kommer peroxiden att bleka och rengöra apparaten medan bakpulvret skrubbar den och oljan ger en frisk doft.

Bleka saker

Väteperoxid är bra på att bleka och lysa upp många föremål, såsom fläckiga kakel, smutsig injektering och till och med naglar. För det senare, kombinera en del väteperoxid med två delar natron och gnid pastan på naglarna. Låt sitta i två eller tre minuter och skölj sedan bort. Voilà! Underbara, vita naglar. För blekning av kakel, häll antingen väteperoxiden rakt på plattan eller gör en pasta med bakpulver och skrubba bort.

Göra munskölj

Väteperoxid är särskilt bra för tandhygien. Använd den som ett munskölj för att döda bakterier, se till att först späda ut (hälften vatten, hälften väteperoxid), gurgla sedan i munnen i en minut och spotta ut. Svälj aldrig! En extra fördel med detta munvatten: Det kommer att bleka tänderna. Du kan också använda det för att desinficera och rengöra din tandborste.

Förbättra tvättningen

Du behöver inte köpa de dyra kommersiella tvättprodukter som har orden ”oxy” i dem och lovar att bleka dina kläder. Lägg helt enkelt till en halv deciliter väteperoxid till din tvättmaskin när du tvättar vita kläder. Väteperoxiden deodoriserar också kläder och tar bort fläckar. Du kan hälla det direkt på fläckar, men gör först ett snabbt färgtest om du applicerar det på mörkare kläder.

Få bort mögel

Som vi noterade tidigare dödar väteperoxid bakterier, men det skickar också bort svampar som mögel. Så ta en sprayflaska med väteperoxid och spraya dina badrumsarmaturer, golv, väggar, luftfuktare, avfuktare, till och med din duschdraperi. Det mysiga ljudet kommer att berätta att det fungerar.

Odla i trädgården

Trädgårdsmästare vet att en av de bästa ämnena för sina växter är väteperoxid. Allvätskan kan hjälpa till med skadedjursbekämpning, förhindra infektion på skadade träd, döda lövsvamp och bekämpa rotröta samt förbättra växttillväxt. Det extra syret gör att rötterna absorberar fler näringsämnen. För skadedjursbekämpning eller tillväxt, tillsätt en tesked till 2,5 dl vatten i en sprayflaska och dimma växten. För att bekämpa svampinfektioner, använd en matsked per 2,5 dl vatten.

Hålla maten fräschare

Att spraya sallad med lite väteperoxid och sedan återföra dem till kylskåpet kommer att motverka fuktighet i flera dagar. Frukt och grönsaker kan också spritsas eller badas i en väteperoxidlösning för att hålla dem fräschare längre.  Var dock noga med att skölja grönsakerna och frukterna noggrant innan du äter dem. Äppelcidervinäger är också en vätska som är hälsosam att ha i maten.

Redaktörens anmärkning: Vanlig väteperoxid (3-5 procent) är okej att inta, men högre styrkor (10 procent eller mer) kan vara giftiga vid förtäring.

Användningsområden för väteperoxid

Fotsvamp: Blötlägg fötterna 10-20 minuter varje natt i 3% väteperoxid tills tillståndet är i bättre.

Bad: Lägg till 2,5 dl 35% väteperoxid till ett fullt badkar för ett avgiftande bad. Obs! Försök att inte använda detta efter kl. 18-19, eftersom det ökade absorberade syret kan ge dig extra energi.

Dusch: Tillsätt fem till sex matskedar 3% H2O2 (väteperoxid) till en liter destillerat filtrerat vatten.

Lavemang: Blanda upp till sex matskedar (max) 3% väteperoxid till en liter destillerat vatten.

Fotavslappning: Tillsätt 2,5 dl 3% väteperoxid till fyra liter varmt vatten och låt fötterna dra en halvtimme.

Dusch: Spray efter dusch, med 3% väteperoxid för att återställa hudens naturliga syrakåpa. (Tvål som används i duschen tar bort den skyddande syramanteln i huden.)

Ansiktsbehandling: För föryngring och uppfriskning efter tvätt, mätt en bomullstuss med 3% väteperoxid och gnid försiktigt på ansikte och hals.

Munvatten: Skölj munnen med vatten, gurgla sedan och tvätta munnen med 3% väteperoxid i en halv till en minut. (Obs: en klick klorofyll ger bättre smak och effektivitet.) Hjälper till att förhindra förkylning.

Nasal spray: En matsked 3% väteperoxid tillsatt till 2,5 dl vatten. Spraya i näsborrarna för att lindra trånga näsborrar.

Tandkräm: Gör en pasta med bakpulver och väteperoxid och förvara det i en tätt försluten behållare eller doppborste i 3% väteperoxid och borsta tänderna.

Blötprotes: Använd 3% i protesbehållaren och låt dra 30 till 60 minuter eller över natten.

Deodorant: (För kroppen) Doppa en bomullstopp med 3% väteperoxid och gnid på under armarna.

Husdjur: Tillsätt en 2 matskedar väteperoxid 3% till en liter dricksvatten.

Luftrening: Två matskedar 35% väteperoxid per 4 liter vatten i en luftrenare förbättrar nattandning och hjälper till att rensa sinus och bronkialtäppa.

Grönsaksblötläggning: Tillsätt 1/2 dl 3% väteperoxid till fyra liter kallt vatten. Blötlägg lätta grönsaker 15-20 minuter. Blötlägg frukt och grönsaker som är tjockare i 30 minuter (äpplen, gurkor, tomater & osv.) Om tiden är ett problem kan du spraya grönsakerna med endast väteperoxid 3% och sedan låta det stå i ett par minuter, skölja och torka.

Sallad som blivit över: Lägg 1 msk. 3% i 1 dl vatten och spraya toppen av salladen med lösningen innan täckning och kylning.

Marinad: Lägg i kött, fjäderfä eller fisk i glas, rostfritt stål eller keramikform (aldrig aluminium) och täck med 3% väteperoxid. Täck löst och förvara i kylskåp en halv till en timme. Skölj väl och koka sedan.

Köksrengöring, fräschare, desinfektionsmedel: Förvara en sprayflaska med 3% väteperoxid i köket, använd den för att torka av bänkskivor och vitvaror. Det desinficerar och ger köket en frisk doft. Fungerar utmärkt inuti kylskåpet och på ytor.

Diskmaskin: Lägg till 0,5-1 dl 3% väteperoxid i vanlig tvätt för disk. Lägg till samma för att diska diskbänken.

Tvätt: I stället för blekmedel, lägg till 2 dl väteperoxid med 3% till liten mängd tvätt: 2,5 dl till stor mängd.

Mögel: Spraya eller tvätta väl med 3% väteperoxid, såsom golv, väggar och möbler. Torka av med en trasa om den är fuktig. Om problemet är riktigt dåligt i ett rum, använd luftfuktare med 1 dl 35% till 8 liter vatten. (Obs! Mögel är en viktig orsak till allergier, förkylningar, bronkial- och influensakänslighet: allmän sjukdomskänsla, andningsproblem och låg energi.)

Insektspray: Blanda 1 dl raffinerat vitt socker och 2 dl 3% väteperoxid i fyra liter vatten.

Hus- och trädgårdsväxter (för tillväxt): Lägg till två matskedar 3% väteperoxid eller 16 droppar 35% väteperoxid till en liter vatten. Vattna växterna ofta.

Badtunna: Börja med att använda 1 dl 35% väteperoxid per 2000 liter vatten. Bör underhållas med 0,5-1 dl 35% väteperoxid per vecka, beroende på användning och direkt solsken på vattnet. Använd i stället för klor.

Säkerhetsåtgärder med väteperoxid

Olyckor kan inträffa med väteperoxid när säkerhetsåtgärder inte vidtas och anvisningar inte följs. Av denna anledning vill vi betona några säkerhets- och förvaringstips. Läs dem noggrant och granska hur du hanterar koncentratet för att avgöra om ändringar måste göras med din hanteringsprocedur.

1. Förvara väteperoxidkoncentratet utom räckhåll för barn.

2. Överför aldrig koncentratet till omärkta eller felaktigt märkta behållare.

3. Om väteperoxidkoncentrat råkar spillas ut på huden, skölj omedelbart området med rinnande vatten.

4. Om ospädd 35% väteperoxidkoncentrat av misstag intas, drick stora mängder vatten för att späda ut det. Håll dig upprätt och kontakta din läkare. Det kan vara giftigt eller dödligt om det sväljs vid full kraft.

5. För spill av väteperoxidkoncentrat, ta bort det enligt statliga och lokala föreskrifter.

Vanliga frågor om väteperoxid

Vad används väteperoxid för?

Det finns flera användningsområden för väteperoxid, till exempel används det för att förhindra infektioner på skärsår och repor. Dessutom är det ett kraftfullt antiseptiskt medel som hjälper till att sanera köksytor som bänkskivor och ugnsserier. Vissa versioner, som 3% formler, är också livsmedelscertifierade, vilket innebär att de kan användas för att rengöra diskmaskiner och skölja bort frukt och grönsaker före servering. Detta bidrar också till att förbättra hållbarheten.

Är väteperoxid farligt?

Det beror på koncentrationen. En 3%-formel är vanligtvis säker på huden. 12% formler och uppåt kräver emellertid utspädning. Om det lämnas obehandlat kan det orsaka hudbrännskador och ögonvävnadsskador. Observera att det går bra att använda väteperoxid som munskölj, så länge det är en koncentration på 3%.

Hur bleker väteperoxid tänderna?

Väteperoxid bleker tänderna genom att bryta ner fläckorsaksmolekylerna som samlas i dina tänder. Formeln kan appliceras med mjuka vadderande tänder med formel, gel eller genom att använda ett munskydd som appliceras direkt över tänderna.

Är det säkert att använda väteperoxid som munskölj?

Väteperoxid finns vanligtvis i munskölj tack vare dess bakteriedödande förmåga. Men om du tänker använda det som munskölj måste du späda ut det med vatten till 50 procent i förväg. Denna lösning kommer att döda bakterier och bleka dina tänder, och kan också användas för att rengöra din tandborste och tandvård.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se