Bästa D-vitamintillskotten 2023 – Bäst i Test & Fakta

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

D-vitamintillskott: Allt du behöver veta & bäst i test 2023

Är du osäker på vilket d-vitamintillskott som är bäst och vilket du bör välja? Oroa dig inte, vi har nämligen jämfört alla tillskott av vitamin D på den svenska marknaden för att hitta de bästa. Vi har även utsett en vinnare som blivit ”bäst i test” i vårt stora test. Vi har också hittat andra bra vitamin-D tillskott som är vinnare i andra kategorier. Det här är de bästa d-vitamintillskotten enligt oss, helt enkelt.

Värt att notera är att det finns mängder av kosttillskott med D-vitamin. Vi har valt att bara ha med vitamintillskott där vitamin D är den primära ingrediensen i tillskottet. Det är alltså det som jämförs i denna stora jämförelse.

Med det sagt, låt oss visa de bästa vitamin-d-tillskotten enligt oss!

BILDPRODUKTINFORMATION
Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta
★ VÅRT #1 VAL ★
 • 4,000 IU per tablett
 • Källa till kolekalciferol
 • GMO-, gluten- & mjölkfritt
 • Hög biotillgänglighet
 • Mer än 1 års förbrukning – otroligt prisvärd
Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta
 • 4000 IU i varje tablett
 • 6 månaders förbrukning
 • 100 µg vitamin K2
 • Lågt pris per kapsel
Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta
 • 5000 IE per kapsel
 • Tillsatt kolin
 • En kapsel om dagen
Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta
 • Från fårull
 • 5000 IE per kapsel
 • Populärt val
Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta
 • Flytande tillskott
 • 2000 IE per dos
 • Tillsatt vitamin K2

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som är involverat i flera viktiga kroppsprocesser, inklusive absorption av kalcium och fosfor, benhälsa och muskeltillväxt och utveckling (1).

Ändå fann en forskningsstudie publicerad i Maturitas att bara en tredjedel av Europas befolkning har tillräckliga nivåer av vitamin D i kroppen. Brist på vitamin D är vanligare på nordligare breddgrader av naturliga skäl. Då kan vi bara få i oss vitaminet från mat eller kosttillskott (2).

Som sådan kanske många människor vill komplettera med det.

Även om det kan vara svårt att välja rätt produkt så finns det utmärkta kosttillskott för nästan alla behov. Denna artikel utvärderar vitamin D-tillskott enligt följande kriterier:

 • strikta standarder för kvalitet och renhet från tillverkaren
 • näringsämnets biotillgänglighet
 • fri från onödiga ingredienser som fyllnadsmedel, konstgjorda sötningsmedel eller färger
 • betrodda av vårdpersonal som läkare och dietister
 • pris i förhållande till kvalitet och antal kapslar

Här är 4 av de bästa vitamin D-tillskotten på marknaden i Sverige.

Topp 4 bästa D-vitamintillskotten 2023

1. Vitamin D3 4000IU – Bäst i Test

Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta

Det vitamin-D-tillskott som är bäst i test är WeightWorlds Vitamin D3-tabletter. Dessa tabletter består av en kraftfull formel med lättabsorberad kolekalciferol för maximal effekt och bättre upptag.

Dessa tabletter har en hög kvalitet av vitamin D och varje tablett innehåller 4000 IU vilket är en tillräcklig mängd för att dra nytta av hälsofördelarna av vitamin D. En annan stor fördel med detta vitamin-D-tillskott är att varje burk innehåller tabletter för ett års bruk. Detta gör detta till ett otroligt prisvärt alternativ och kostnaden ligger på bara drygt 0,4 kr per tablett om du köper den minsta burken.

Detta tillskott är också GMO-, gluten- & mjölkfritt vilket gör att det även passar vegetarianer. På så sätt passar det de flesta personer vilket är väldigt bekvämt om ni är flera som delar på dem.

Sammanfattningsvis kan man säga att dessa D-vitamintabletter är riktigt bra. De har en mycket bra mängd per kapsel och är dessutom extremt billiga. Detta trots den höga kvaliteten som bland annat speglar sig i GMO-, gluten- och mjölkfritt innehåll.


2. Vitamin D3 + K2 Tabletter

Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta

Med dessa tabletter får du både vitamin D och vitamin K i ett paket, även om fokus helt klart ligger på vitamin D. Innehållet är en unik kombination av vitaminerna D3 och K2 som tillsammans bidrar till att bibehålla en normal benvävnad och ett normalt fungerande immunsystem. Det hjälper också till exempel dig som har skört skelett eller vill förhindra benskörhet.

Dessa tabletter är också tillräckligt starka för att en tablett ska räcka om dagen. De har en styrka på 4000 IU & 100 μg i varje tablett vilket är optimalt ur hälsosynpunkt då detta på lång sikt leder till starkare skelett och immunförsvar. Tabletterna är också väldigt lätta att svälja vilket är skönt då vissa tillskott visat sig vara stora och svåra att svälja. De är dock något dyrare än vår testvinnare, och kostar ca 0,9 kr per tablett.

Detta vitamin-D-tillskott har också väldigt goda användarrecensioner. Vår testpanel har också kommit med mycket goda omdömen även om resultaten inte syns särskilt tydligt på så kort tid. Ett plus i kanten är dock att dessa är vegetariska och glutenfria vilket gör det till ett bra tillskott för de allra flesta.


3. Core Vitamin D3 5000 IE+

Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta

Det starkaste D-vitamintillskottet med högst dosering per kapsel är Core Vitamin D3 5000 IE+. Detta innehåller hela 5000 IE vilket är en mycket bra dosering för att säkerställa att du får tillräckligt med vitamin D.

Förutom D vitamin innehåller dessa tabletter även kolin. Detta är ett ämne som behövs för en normal fettomsättning i cellerna. Kolin hjälper också att ta upp ämnet kalcium samt för normal inlärnings- och prestationsförmåga. Detta är helt klart ett plus med detta vitamin D-tillskott.

En nackdel med detta D-vitamintillskott är att det inte är veganskt eller vegeterianskt. Det passar därför inte alla men om man har en väldigt fri kost så passar det desto bättre. De innehåller lite utfyllnadsmedel vilket vi också ser som en nackdel. Kostnaden är däremot relativt låg på cirka 1,15 kr per kapsel.

Sammanfattningsvis är detta det bästa D-vitamintillskottet du kan välja om du vill ha en så hög dosering som möjligt och inte är vegan eller vegetarian. De är väldigt smidiga att svälja och är helt klart en av de bästa vitamin D tabletterna på marknaden idag.


4. Holistic D3-vitamin 5000 IE

Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta

Ett mycket populärt vitamin D-tillskott är från Holistic. Holistics D3-vitamin utvinns från fettet från fårull. Varje tablett innehåller 5000 IE vitamin D3 vilket innebär en hög koncentration. Priset är dock högre än andra märken vilket är en nackdel med denna burk.

En annan nackdel är att kapslarna inte innehåller MCT-olja vilket gör det svårare för kroppen att ta upp vitaminen. Därför bör dessa kapslar alltid konsumeras i samband med måltid. Holistic rekommenderar att man ska ta en D3-vitamin-kapsel en gång varannan dag. Detta kan vara lagom för vissa men för de som vill ha de bästa effekterna av vitamin D så bör man ta en tablett varje dag.

Holistic är däremot en pålitlig tillverkare inom kosttillskott. De är populära och håller hög kvalitet samtidigt som deras produkter ofta får höga betyg av kunder. Detta D-vitamintillskott är inget undantag även om det finns några nackdelar jämfört med våra övriga testvinnare.


5. QURE Liposomal K2+D3 Droppar – Bästa Flytande

Bästa D-vitamintillskotten 2021 - Bäst i Test & Fakta

Om du har svårt att svälja kapslar eller av en annan orsak vill ha flytande D-vitamin i form av droppar är detta tillskottet du ska välja. Detta D-vitamintillskott från QURE är nämligen det bästa flytande D-vitamintillskottet på marknaden idag.

QURE Liposomal K2+D3 innehåller vitamin K och D i liposomal form, med extra hög biotillgänglighet. Varje portion (2 ml) ger 2000 IE D-vitamin men det är lätt att justera mängden efter den önskvärda doseringen eftersom den är i flytande form. Studier har också visat att liposomala (flytande) kosttillskott har flera gånger bättre upptagningsförmåga än traditionella kosttillskott vilket är ytterligare en fördel med detta tillskott.

Tillskottet är tillsatt med 90 mikrogram vitamin K2 vilket bidrar till skelettets mineralisering men också transporten av D-vitamin. En nackdel är dock den begränsade hållbarheten efter öppning; det bör förvaras kylskåpskallt efter öppning, samt konsumeras inom 2 månader för bibehållen kvalité. Detta kommer man dock inte undan om man väljer D-vitamintillskott i flytande form.

Den största nackdelen med flytande D-vitamin är att priset är betydligt högre. Så är det på att flytande D-vitamintillskott vi testat och på just denna landar priset på cirka 9 kr per dos. Man behöver dock inte ta detta tillskott varje dag utan man kan ta det exempelvis varannan dag. Utav de flytande D-vitamintillskott vi funnit på den svenska marknaden så bedömer vår testpanel att detta är det bästa idag efter att ha granskat pris, kvalitet och smak.


Vad man ska leta efter i vitamin D-tillskott

D-vitamintillskott finns i två former: D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). Båda är effektiva, men vid höga doser verkar D3 vara det mest effektiva(2).

Tillverkare använder jäst för att tillverka D2, medan vitamin D3 kan komma från flera källor, inklusive:

 • lanolin, som kommer från fårull
 • fiskoljor, såsom torskleverolja
 • algolja, som är lämplig för veganer

D-vitamintillskott finns i olika former, inklusive kapslar, tuggbara tabletter, vätskor och sprayer. De vanligaste formerna är kapslar och i flytande form.

Vilken typ av tillägg en person använder beror på deras preferenser och medicinska behov. Till exempel kan en vätska eller spray vara lättare att svälja än ett piller.

Vad är vitamin D bra för?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för friska ben, immunfunktion och celltillväxt.

Vissa människor riskerar att utveckla vitamin D-brist. Enligt National Institutes for Health (NIH), den amerikanska regeringens departement för hälsovård och socialomsorg, gäller det främst följande grupper:

 • Spädbarn som konsumerar bröstmjölk: Bröstmjölk innehåller inte mycket vitamin D. NIH säger att American Academy of Pediatrics rekommenderar att spädbarn uteslutande och delvis ammar får 400 internationella enheter (IE) (10 mikrogram [mcg]) D-vitamin per dag fram till avvänjning.
 • Människor som får mindre exponering för solljus: Människor som är bundna av hemmet, som arbetar nattskift eller som täcker huden av religiösa skäl får kanske inte solens exponering de behöver för att få tillräckligt med vitamin D. Människor som bor i kallare klimat såsom Sverige kan också få mindre solljus exponering under vintermånaderna.
 • Äldre vuxna: Äldre vuxna som tillbringar mycket tid inomhus kan riskera att utveckla en D-vitaminbrist. Dessutom minskar hudens förmåga att syntetisera vitamin D med åldern.
 • Människor med mörk hud: Mörka hudtoner innehåller mer melanin, vilket kan minska mängden D-vitamin som huden producerar. Det är dock oklart om detta har hälsokonsekvenser. En del efterforskningar tyder på att svarta människor har färre benfrakturer och lägre osteoporos än vita människor.
 • Personer med fetma: Att ha ett kroppsmassindex (BMI) på 30 eller över är förknippat med lägre D-vitaminnivåer, enligt NIH. Individer som har genomgått gastrisk bypassoperation kan också behöva mer D-vitamin.
 • Personer med malabsorption: Tillstånd som inflammatorisk tarmsjukdom påverkar tarmens förmåga att absorbera vitamin D. Dessutom kan personer med sådana tillstånd kanske inte äta mat som innehåller vitamin D på grund av kostbegränsningar.

Om en person är orolig för att de kanske inte får tillräckligt med D-vitamin kan en läkare tillhandahålla ett blodprov för att bekräfta om de har brist eller inte.

D-vitaminbrist kan orsaka tillstånd som påverkar benen, såsom benvävsuppmjukning och osteoporos. Detta beror på att vitamin D-brister minskar kalciumabsorptionen.

Brist av vitamin D kan också leda till rakitis. Men i Sverige är det obligatoriskt att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ samt vissa matfetter med D-vitamin. Detta har lett till att rakitis har blivit sällsynt.

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

En persons dagliga behov av D-vitamin beror på deras ålder, huruvida de är gravida eller inte, och om de har några underliggande medicinska tillstånd eller inte.

Livsmedelsverket ger en allmän riktlinje enligt följande:

Grupp/ålderRekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 2 år10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering20 mikrogram
Vuxna över 75 år20 mikrogram

De flesta människor uppfyller åtminstone några av sina D-vitaminbehov genom att ha en säker exponering för solljus. För gravida och ammande rekommenderar Livsmedelsverket också en dosering på 10-20 mikrogram per dag. Enligt Livsmedelsverket räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Detta lagras sedan i kroppen och kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Risker och biverkningar

Att ta stora mängder D-vitamin oralt kan vara giftigt. Forskning tyder på att den acceptabla övre gränsen för vuxna är 4000 IE (100 mikrogram) per dag. Detta överensstämmer också med den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, som har en övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin på 100 mikrogram per dag för vuxna. D-vitamin är dock ofarligt i doser om mindre än 10 000 IE/dygn, men en rimlig rekommenderad dygnsdos är 1 000–2 000 IE enligt Läkartidningen.

Några symtom på överdosering av vitamin D inkluderar:

 • anorexi
 • viktminskning
 • regelbunden urination
 • hjärtarytmier

Det är viktigt att notera att överdos vitamin D vanligtvis bara sker genom tillskott. Att spendera mycket tid i solen leder inte till överdos av vitamin D, och det är osannolikt att en person får för mycket D-vitamin från maten.

Vitamin D-tillskott kan också reagera med vissa mediciner, såsom steroider, läkemedel mot viktminskning och mediciner som sänker kolesterol. Därför bör en person alltid kontakta en läkare innan han tar ett nytt tillskott.

När ska du kontakta en läkare

En person bör kontakta en läkare om de märker något av följande symtom, eftersom de kan indikera en D-vitaminbrist:

 • benvärk
 • muskelsvaghet
 • trötthet
 • frekventa förkylningar och infektioner
 • frakturer
 • depression
 • långsam sårläkning

Om en person upplever nya eller förvärrade symtom efter att ha tagit ett D-vitamintillskott, ska de sluta använda produkten och kontakta läkare omedelbart.

Hur får man i sig D vitamin?

Att ha en säker exponering för solljus är ett av de mest effektiva sätten att få mer D-vitamin.

Men om detta inte är möjligt, innehåller vissa livsmedel också detta näringsämne. Dessa inkluderar:

 • fet fisk, såsom lax och makrill
 • svampar som växer under UV-ljus
 • nötlever
 • äggulor
 • berikad mjölk
 • berikade frukostflingor
 • berikad apelsinjuice

En person kan inte få D-vitamin genom att sitta nära fönster eller genom att sitta ute i skuggan.

Vanliga frågor om D-vitamintillskott

Hur ska jag ta det?

Du bör ta ett D-vitamintillskott i samband med en måltid som innehåller fett av hög kvalitet eftersom det är fettlösligt, vilket innebär att det absorberas bättre av din kropp i närvaro av fett från maten.

Hur behandlas en vitamin D-brist?

Behandlingsplanen för vitamin D-brist beror på hur låga D-vitaminhalterna i blodet är. För allvarligt låga blodnivåer är vanligtvis direkt medicinsk övervakning nödvändig.

Detta diagnostiseras med ett blodprov för 25-hydroxi-formen av vitamin D, som är den biologiskt aktiva formen. Om dina nivåer av 25-hydroxid vitamin D är extremt låga, kan du få en massiv initial dos för att snabbt öka dina nivåer av D-vitamin och sedan upprätthålla dessa nivåer med regelbunden högdostillskott framöver.

Måttlig till mild vitamin D-brist behandlas vanligtvis med ett dagligt vitamin D-tillskott, vanligtvis som ger några tusen IE per dag av vitamin D. Om du har brist på D-vitamin, tar du bara de rekommenderade 600-800 IE per dag för friska vuxna räcker ofta inte för att faktiskt höja dina D-nivåer.

Kan låga D-vitaminnivåer leda till viktökning?

Det finns starka bevis för att D-vitamin är relaterat till att vara överviktiga eller feta, men om D-vitaminbrist kan leda till att du gå upp i vikt är mindre tydligt.

En studie som publicerades 2013 gör det motsatta fallet: övervikt stör hormonmetabolismen, vilket manifesterar sig som vitamin D-brist.

Det här dokumentet, som använde genetiska markörer för vitamin D-ämnesomsättning för att studera orsakseffekterna av vitamin D på fetma, och vice versa, hävdar att fetma orsakar vitamin D-brist, inte tvärtom.

Ur perspektivet att förhindra de negativa hälsoeffekterna av vitamin D-brist är skillnaden mindre viktig, eftersom i båda fallen människor som redan är överviktiga eller överviktiga kan behöva vitamin D-tillskott.

Vad orsakar vitamin D-brist?

Den mest proximala orsaken till D-vitaminbrist är brist på exponering för tillräckligt med solljus för att din kropp ska kunna syntetisera D-vitamin eller brist på D-vitamin i din kost.

Vitamin D från kosten är mycket sällsynt; det finns bara i stora mängder i berikade livsmedel och vissa svampar (som för övrigt syntetiserar det på samma sätt som vi gör – genom exponering för solljus). Så om du inte kommer ut och utsätter din hud för direkt solljus, är det den mest troliga orsaken till vitamin D-brist.

Att vara överviktig eller ha en vikt klassad som fetma verkar förstärka problemet med D-vitaminbrist genom störningar i kroppens hormonella system, så även om samma mängd exponering för solen är en överviktig eller fet person mer benägna att utveckla D-vitaminbrist.

Fungerar vitamin D-tillskott?

Ja, så länge dosen är tillräckligt hög, är vitamin D-tillskott en mycket framgångsrik strategi för att höja nivåerna av den biologiskt aktiva formen av vitamin D, som är 25-hydroxiform (tekniskt sett 25-hydroxikolekalciferol).

Läkare har noterat att det är svårt att effektivt höja D-vitaminhalterna med de måttliga doserna (600-800 IE per dag) som rekommenderas för friska vuxna, så i fall av klinisk vitamin D-brist använder läkare ofta betydligt högre doser, särskilt initialt, för att kick-start en ökning av D-vitaminhalterna i blodet

Vad gör D-vitamin?

Även om det heter ”vitamin” är vitamin D tekniskt sett ett hormon. Det spelar en kritisk roll i skeletthälsan, och brist på vitamin D (som går hand i hand med kalciumbrister) är förknippade med en markant ökning av risken för osteoporos.

Det spelar också en nyckelroll när det gäller att metabolisera andra näringsämnen som magnesium. Upptäckter av dess biologiska roller fortsätter fortfarande till denna dag; det verkar också ha en påverkan i både kognitiv funktion och atletisk prestanda.

Är brist på D-vitamin kopplat till depression?

Ja, en av de mest underrapporterade trådarna om vetenskapen om D-vitamin är dess koppling till mental hälsa. Enligt forskning som undersökte data från över 30 000 personer har personer med låga nivåer av D-vitamin en mer än tvåfaldig ökad risk för depression jämfört med personer som har höga nivåer av D-vitamin.

Det visar sig också att bland personer med fibromyalgi är brist på D-vitamin också kopplat till ångest såväl som depression. Även om det inte finns så många randomiserade kliniska prövningar av vitamin D för depression som för benhälsa och frakturförebyggande, bör inte D-vitaminets roll i mental hälsa förbises.

Påverkar D-vitamin covid-19?

Om D-vitaminbrist påverkar risken för att smittas eller få allvarliga komplikationer av covid-19 finns det idag inte tillräckligt med kunskap om. En metaanalys visar dock att D-vitamin med viss sannolikhet kan skydda mot svårt sjukdomsförlopp vid covid-19.

Sammanfattning

Att ha en liten mängd säker solljus exponering flera gånger i veckan kan hjälpa en person att få tillräckligt med vitamin D. Det finns dock olika orsaker till att en person kanske inte kan göra detta.

För vissa människor kan ett vitamin D-tillskott vara nödvändigt.

D-vitaminvätskor gör att människor kan skräddarsy mängden efter deras behov. Vissa människor behöver bara ta kosttillskott under vintermånaderna, medan andra kan behöva dem året runt.

Det är viktigt att notera att vitamin D-tillskott kan interagera med vissa andra mediciner. Av denna anledning bör en person alltid prata med en läkare innan han tar några nya tillskott.

En läkare kan också utföra ett blodprov för att avgöra om någon har en D-vitaminbrist eller inte. De kan då ge råd om rätt mängd att ta beroende på en persons ålder och eventuella mediciner de tar.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se