Bästa Ketonmätare 2024 – Bäst i Test & Fakta

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Det finns så många ketonmätare att köpa att det är svårt att veta vilka som är bäst. Vi valde 3 av de bästa ketonmätarna för att göra din sökning enklare.

Att vara i ketos är viktigt för ketodieten. I själva verket vill alla på keto desperat höja sina ketoner för att nå detta metaboliska tillstånd. Många hoppas till och med att stanna kvar i det tills de har nått sina mål och helst längre.

Men hur vet du om du har ketos? Ett säkert sätt är att använda ketonmätare. Det finns två typer av ketonmätare att köpa på marknaden: blodketonmätare och andningsanalysatorer för keton. Enheterna mäter blodketonnivåer eller ketoner i andan. Båda är mycket noggranna (särskilt blodmätarna), och vissa märken kan mäta ytterligare mätvärden: blodglukos, hemoglobin och mer.

Ketonmätare har en kant över keton testremsor. Den senare kan noggrant mäta ketonnivåer medan du befinner dig i de första faserna av ketos. Men när du har blivit ketoanpassad efter att ha följt keto i flera veckor minskar deras noggrannhet. Det är därför om ditt mål är att stanna i ketos under riktigt länge – så är ketonmätare bättre för att korrekt mäta ketos.

Så vilka ketonmätare ska du köpa 2024? Här är en snabb genomgång av de bästa ketonmätarna på marknaden.

KETONMÄTAREDETALJER
BÄSTA UTANDNINGSLUFT KETONMÄTARE
Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta
Acetrack Ketonmätare
 • Smidig att använda var som helst
 • Mätning via utandningsluft
 • Mobilapp för snabb och enkel analysering
 • Fungerar för både iOS och Android
 • Laddningsbart batteri
BÄSTA BLODKETONMÄTARE
Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta
eBketone Blodketonmätare Kit
 • Smidigt kit
 • Mäter keton via blod
 • Teststickor ingår
BILLIGASTE BLODKETONMÄTARE
Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta
On Call GK Dual blodsocker- och ketonmätare
 • Prisvärd
 • Billiga remsor att köpa till
 • Mycket noggranna mätningar
 • Internationellt förekommande

Topp 3 bästa ketonmätare 2024

Om du är seriös med att mäta dina ketonnivåer är det bästa du kan göra att investera i en högkvalitativ ketonmätare för att få den mest exakta avläsningen.

Vi har hittat de bästa ketonmätarna som vi tänkte motivera nedan.

1. Acetrack Ketonmätare – Bästa mätare via utandningsluft

Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta

Vårt bästa val bland ketonmätare är denna modell från Acetrack. Acetracks ketonmätare är en handhållen enhet som du enkelt kan ha med dig oavsett var du är någonstans. Det är en väldigt smidig ketonmätare och använda och den är också modern i både utseendne och funktionalitet.

Denna ketonmätare mäter din utandningsluft vilket sker genom en mätning av koncentration av aceton i din andedräkt. Detta jämförs sedan med en uppmätt baslinje, vilket gör att du enkelt kan se om du befinner dig i ketos eller inte. Att mätningen sker via utandningsluft är också positivt ur den synpunkten att du kan ta med den vart du än är – och samtidigt se resultaten på ett väldigt snabbt och pedagogiskt sätt.

Acetracks ketonmätare har dessutom en smart mobilapp som lätt integreras med enheten. Med hjälp av mobilappen kan du anteckna samt över tid analysera hur en viss typ av träning eller kostval påverkar din kropp. Detta är därför ett perfekt val för dig som vill analysera hur din kropp fungerar under speciella förhållanden för att hitta den bästa balansen för just dig.

Ketonmätaren har ett laddningsbart batteri som du enkelt kan ladda upp när batteriet börjar ta slut. Enheten är kopplad via Bluetooth och fungerar till både iOS och Android. Att mäta ketonnivåer med denna ketonmätare är väldigt enkelt och smidigt och användarrecensionerna är mycket positiva. Vi tycker helt klart att denna ketonmätare är den bästa du kan välja på marknaden idag.


2. eBketone Blodketonmätare Kit – Bästa blodketonmätare

Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta

För dig som vill ha de mest exakta mätningarna och tar din kost och kropp på allvar så kan det vara sunt att välja en ketonmätare som mäter ketonnivåerna i blodet. Då är denna ketonmätare från eBketone ett väldigt bra val.

eBketones blodketonmätare kommer i ett komplett kit för att du ska kunna mäta ketonnivåerna snabbt och enkelt. Det passar perfekt för dig som följer en ketogen diet och vill ha ett smidigt sätt att hålla koll på dina ketonnivåer. Kitet inkluderar bland annat blodketonmätare, lansetter, teststickor men också en praktisk förvaringsväska där du kan förvara all utrustning. På så sätt är denna ketonmätare också väldigt enkel att ta med sig och ta fram när du behöver mäta ketonnivåerna igen.

Kitet innehåller 25 stycken lansetter och 10 stycken testremsor. För den som behöver fler stickor så finns det att köpa till separat här.

Med det sagt så är denna ketonmätare det bästa valet för dig som vill mäta keton via blodet. Det är ett relativt billigt kit som kommer hjälpa dig att hålla motivationen och samtidigt ge din värdefull information angående din kropp och hälsa.


3. On Call GK Dual blodsocker- och ketonmätare

Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta

En annan mycket bra ketonmätare via blodet är denna från märket On Call. Detta är en ketonmätare som är internationellt förekommande och är väl testad för att få detaljerade mätningar på ett bekvämt och snabbt sätt.

Testremsorna säljs separat och måste därför köpas till vid beställning av denna ketonmätare. Remsorna ger mycket exakta resultat på några ögonblick, som enkelt och exakt kan avläsas från GK Dual ketonmätare. Denna ketonmätare är lämplig för in vitro-diagnostik både av människor hemma men också av medicinska experter för kvantitativ mätning av beta-keton i helblod.

Denna ketonmätare mäter också blodsocker vilket kan vara till stor hjälp för dig som lider av diabetes eller av någon annan anledning vill hålla full koll på din kropp.

Användarrecensionerna är också positiva till denna ketonmätare. Var dock noga med att beställa remsor när du beställer denna då detta inte ingår i paketet (vilket det var många som klagade på). Överlag är denna ketonmätare dock väldigt prisvärd och remsorna man köper till är ännu mer prisvärda. Detta gör detta till ett väldigt bra val om du tänkt analysera dina ketonnivåer under en längre tid och vill ha det absolut billigaste och mest detaljerade alternativet.


Att tänka på när man köper en ketonmätare

Typ av ketonmätare

De två vanligaste sätten att mäta ketonnivåer hemma är genom blod eller att blåsa.

En blodketonmätare ser mycket ut som en blodsockermätare och du använder den på samma sätt. Sticka fingret, samla lite blod på testremsan och kontrollera dina ketonnivåer på skärmen.

Ett blodketontest är mycket noggrant, ännu mer exakt än traditionellt urintest. Av denna anledning rekommenderar vi en blodketonmätare för personer med ett hälsotillstånd som diabetes.

Men om du testar för ketoner av kostskäl, kommer en ketonmätare med utandning att räcka gott och väl. De är mindre invasiva och bekvämare att använda.

Obs: Om du köper en blodketonmätare, kontrollera om lansetterna och testremsan ingår. Om de inte är det måste du köpa dem innan du testar. En ketonmätare som mäter med hjälp av din utandning behöver inga extra tillbehör.

Färgkodade indikatorer

Många ketonmätare har lättlästa indikatorer på skärmen som snabbt berättar var du är när det gäller ketonnivåer.

De flesta använder standard gröna, gula och röda färgindikationer med grönt som visar att du befinner dig i en säker ketoszon och röd som indikerar möjlig ketoacidos, ett allvarligt tillstånd som kräver medicinsk vård.

Display

De flesta ketonmätare har någon form av display som visar nivån på detekterad keton. Kontrollera att skärmen är stor, tydlig och lätt att se. Om den är bakgrundsbelyst så är det ännu bättre.

Minne

Om du vill spåra dina ketonnivåer över tid utan att skriva ner dem på ett papper, leta efter en ketonmätare med minne. Kontrollera då också hur många avläsningar den kan lagra.

Anslutning

Vissa moderna ketonmätare har Bluetooth-anslutning. Du kan länka den till din telefon och sedan visa avläsningar i realtid i en app.

Appen kan ha extra funktioner som att övervaka dina ketonnivåer och dela dina ketonvärden med andra människor.

Hur man mäter ketonnivåer

Det finns några tecken du kan se om du är i ketos utan att mäta eller testa. Men om du vill veta säkert är det alltid bäst att testa.

Det finns tre huvudsakliga sätt att mäta dina ketonnivåer och de kan alla göras hemma.

För att få den mest exakta mätningen rekommenderar vi att du testar dina blodnivåer. Detta låter knepigt, men det är en mycket enkel process som vi kommer att förklara nedan.

Alla metoder listas enligt följande:

Urinremsor

De flesta människor tycker att det är det enklaste sättet att avgöra om de är i ketos eller inte, särskilt om du inte tycker om blod och nålar. 

Det första du behöver göra är att investera i några urinremsor. Dessa fungerar genom att mäta antalet ketoner som du utsöndrar via urinen.

När du först är i ketos börjar din kropp göra fler ketoner som du behöver. Denna överskottsmängd utsöndras i urinen istället för att förvaras i kroppen som glukos, vilket leder till större viktminskning.

Urinremsor mäter mängden ketoner som finns i urinen och hjälper dig att avgöra om du har ketos eller inte.

Tänk på att även om ketoremsor vanligtvis är det mest prisvärda sättet att mäta dina ketoner, är själva testet inte alltid korrekt.

Dessutom kan du få olika testresultat beroende på vilken tid på dagen du testar. Av denna anledning rekommenderar vi att du testar det första du gör på morgonen.

Se till att du köper ett märke av keto-remsor som är lätta att läsa. För att använda dem, kissa på remsan, vänta minst 60 sekunder och läs av dina ketonnivåer.

Andningstest

Om du någonsin har tagit ett alkoholprov med hjälp av blodet, vet du redan hur ett ketonblåsningstest fungerar.

Med ett andningstest blåser du in i en enhet och den bestämmer dina aceton- eller acetatnivåer, vilket är en ketonkropp som görs efter att din kropp har syntetiserat en ketonkropp som heter BHB.

Även om acetatnivåer inte är direkt kopplade till ketonmetabolism, är mängden acetat i din andedräkt ett bra sätt att avgöra om dina ketonnivåer är tillräckligt höga för att vara i ketos.

Många använder ett andningstest efter ett urintest för att verifiera deras resultat, men igen, dessa två former för att mäta dina ketoner är inte lika effektiva som att mäta den direkta mängden i ditt blod.

Blodprov

Det mest exakta sättet att bestämma dina ketonnivåer är att ta ett blodprov. Det här låter kanske grymt, men det är inte alls så svårt och du behöver inte mycket blod för att få en noggrann mätning. En droppe eller två kommer att räcka.

Blodprov fungerar genom att mäta dina BHB-ketonnivåer. Testförfarandet är ganska likt hur personer med diabetes testar sina blodsockernivåer.

Du stickar fingret med en liten nål, placerar en droppe eller två blod på läsaren och låter mätaren läsa dina ketonnivåer.

Detta är det mest pålitliga sättet att mäta dina ketonnivåer eftersom det finns väldigt få saker som kan störa en blodavläsning. Du kan till exempel späda urinen genom att dricka för mycket vatten, och detta kan göra ett urintest felaktigt.

Vad är en bra katonnivå i blodet för ketos?

Bästa Ketonmätare 2021 - Bäst i Test & Fakta

Den optimala ketonnivån när du testar ketos i blodet är mellan 1,5 och 3 mmol / l i blodet. Emellertid börjar näringsketos vid 0,5 mol / l.

Om du noterar i tabellen ovan vilka effekter som motion och fasta har på blodketoner och ketos, visar diagrammet ovan också varför det är så viktigt att hålla koll på dina blodketonnivåer med en ketonmätare.

Vad ketoner är för något

Ketoner är en speciell renförbränningskälla som produceras av levern endast när socker och kolhydrater inte är tillgängliga. När det känner av ett energiunderskott börjar det omvandla kroppsfett och fett från kosten till ketoner.

Om du har tränat hårt idag eller inte har ätit på ett tag kan du ha spårmängder av ketoner i blodet just nu!

Fördelar med ketoner inkluderar:

 • Påskyndar viktminskningen
 • Förbättrar energinivåer
 • Minskar hunger
 • Laddar upp kroppens naturliga antioxidanter
 • Bromsar åldringen
 • Tillför upp till 60 procent av hjärnans energi
 • Öka hjärnans ultimata neuroskyddande protein (BDNF)
 • Ökar träningseffekten samtidigt som syreförbrukningen minskar
 • Stänger av proinflammatoriska cytokiner (via SIRT3)

Men inte alla ketoner är lika.

Typer av ketoner

Det finns tre typer av ketoner:

 • Acetoacetat (AcAc)
 • Beta-hydroxismörsyra (BHB)
 • Aceton

Processen börjar med att levern bryter ner fett till Acetoacetat. Därefter bildas det till den ovärderliga förening som kallas beta-hydroxismörsyra.

Ett av de främsta målen med utökade fastor och att bli fettanpassad är att höja BHB-nivåerna. BHB är bra saker.

Aceton är en dåligt använd biprodukt av BHB och AcAc. Det är ketonen som används för att tillfredsställa alla omedelbara energibehov. När det går sönder orsakar det den ökända ”ketoandningen”.

Fördelarna som traditionellt är förknippade med höga ketonnivåer kommer främst från BHB. Alla högkvalitativa produkter ökar det.

Många ketonmätare kan dock inte detektera BHB (den viktigaste ketonen).

Vanliga frågor om ketonmätare

Vilket sätt är bäst att mäta ketoner på?

Blodketontester kan utföras med hjälp av vissa blodmätare som har utformats specifikt för att testa för ketoner.

Blodprov är den mest exakta metoden för att mäta ketonnivåer men kostnaden för testremsorna är relativt dyra om du tänker testa dina ketoner regelbundet.

Kan jag använda en blodglukosmätare för att mäta ketonnivåer?

Ja, det kan du. Vissa blodglukosmätare ger dig möjlighet att även mäta ketonnivåer. Detta varierar dock mellan varje modell så du bör undersöka vad din modell klarar av innan du försöker dig på detta.

Slutsats

Att mäta dina ketonnivåer är ett bra sätt att se till att du håller dig i fettförbränningsläge. Det finns tre primära sätt att göra detta på: genom att mäta blod, urin eller andetag.

Det mest exakta sättet att mäta dina ketonnivåer är genom blodprov, så du vill investera i en högkvalitativ ketonmätare om du är seriös med keto.

Vi har gett dig tre bra alternativ i den här artikeln, som alla är utformade för att mäta både dina glukos- och ketonnivåer. 

Vi tillhandahöll också alternativ för mätare som fungerar med inblåsning, vilket fungerar genom att mäta dina acetonnivåer. Även om de inte är lika exakta som blodmätare, är de billigare och kan ge dig en idé om huruvida dina ketonnivåer är tillräckligt höga.

Oavsett vilken metod du väljer, se till att du håller reda på dina resultat och justerar din måltidsplan efter behov för att säkerställa att du stannar i ketos eftersom det är det enda sättet du verkligen kan dra nytta av den ketogena kosten.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se