Bästa Pepparmyntsolja 2023 – Stort Test av Pepparmyntsoljor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Du har troligen stött på pepparmyntsolja i någon form under din livstid. Oavsett om det har varit i din tandkräm eller en härlig uppfriskande andedräkt, har vi alla smakat på denna underbara ört en eller två gånger. De flesta inser inte att denna mynta, som vanligtvis finns i godis, kommer från en krydda i myntfamiljen.

Det kan överraska dig att ta reda på att pepparmynta är en hybridmynta, vilket betyder att det är en korsning mellan en spjutmynt och en vattenmynta. Vanligtvis finns den naturligt i Nordamerika och Europa. Denna växt har otroliga helande egenskaper, men vi kommer att prata om det senare.

Vanligtvis finns pepparmynta i eteriska oljor men kan också användas i extrakt och kapslar. Idag kommer vi dock att prata om pepparmynta när det kommer i form av eterisk olja! Innan vi kommer till de obestridliga fördelarna med att använda den bästa pepparmyntsoljan, låt oss titta på några av de bästa pepparmyntsoljorna som finns på marknaden idag!

PRODUKTDETALJER
BÄST MOT MAGPROBLEM
Bästa Pepparmyntsolja 2021 - Stort Test av Pepparmyntsoljor
Salus Japol Pepparmyntsolja
 • Terapeutisk kvalitet
 • Mångsidig användning
 • Inga tillsatser
 • Nöjda användare
BÄSTA EKOLOGISKA PEPPARMYNTSOLJA
Bästa Pepparmyntsolja 2021 - Stort Test av Pepparmyntsoljor
Pure Pepparmyntsolja EKO
 • Ekologiskt certifierad
 • Ingen utspädning
 • Utan GMO
 • Doftrik
 • Ej lämplig att äta
BÄSTA KAPSLARNA
Bästa Pepparmyntsolja 2021 - Stort Test av Pepparmyntsoljor
Maxmedix Pepparmyntsolja Softgels
 • Hanterar dålig andedräkt
 • 200 mg pepparmyntsolja per kapsel
 • Tillsatt med solrosfröolja
 • Diskreta och lätta att ta med
 • Prisvärda
INTERNATIONELL BÄSTSÄLJARE
Bästa Pepparmyntsolja 2021 - Stort Test av Pepparmyntsoljor
H’ana Pepparmyntsolja
 • Fräsch doft av pepparmynta
 • Mångsidig användning
 • Bra pris och hög kvalitet

Nyckelfakta om pepparmyntsolja

 • Pepparmyntsolja är multifunktionell tack vare de många egenskaper den erbjuder. Det är därför det alltid är bra att ha en liten flaska hemma. Det hjälper dig bland annat att hantera matsmältningsbesvär, förkylningar, håravfall, spindlar, möss och löss. Det är också användbart för att hantera stress och vissa tillstånd i nervsystemet. Dessutom kan du använda det som ett desinfektionsmedel för att rengöra ditt hus.
 • Trots deras många hälsofördelar fungerar inte alla pepparmyntsoljeprodukter lokalt, oralt och genom inandning. Du hittar några som bara är lämpliga för extern användning och som är giftiga vid förtäring. Om du letar efter en produkt för oral terapeutisk användning eller för matlagning, se till att förpackningen anger att det är lämpligt.
 • Koncentrationen eller renheten kan variera från en tillverkare till en annan, så du bör alltid följa bruksanvisningen på etiketten. Tänk på att de flesta produkterna måste blandas med en annan olja eller kosmetika för aktuell applikation. Kontrollera i alla fall kontraindikationerna innan du börjar använda en pepparmyntsolja.

Topp 4 bästa pepparmyntsolja 2023

Pepparmyntsolja har ett högt ORAC-värde (syreradikalabsorberingskapacitet). Detta innebär att den har en hög kapacitet att förstöra de fria radikaler som är ansvariga för oxidationen av kroppen. Det i sig är en utmärkt anledning att ha denna olja hemma. Men vänta, det finns mer; Du kan också använda den för matlagning, rengöring och parfymering av ditt hem. I det följande avsnittet har vi valt några av de mest populära och bästa pepparmyntsoljorna som för närvarande finns på den svenska marknaden:

1. Salus Japol Pepparmyntsolja – Bäst mot magproblem

Japol är en ren och naturlig pepparmyntsolja som har fått tusentals höga betyg och blivit ett favoritval för många konsumenter av pepparmyntsolja. Denna produkt av terapeutisk kvalitet är idealisk för att dofta ditt hem eller läggas till i ditt schampo för att dra alla fördelar för ditt hår. Du kan också använda några droppar när du rengör ditt hus. 

Pepparmyntsoljan är också ätbar. Flaskan innehåller 10 ml och rekommenderad dos är 2 droppar för barn över 12 år 1-3 gånger per dag. Japol är ett väldigt rent tillskott och det enda som finns i innehållsförteckningen är myntaolja och aetheroleum (vilket är myntaolja men delvis avmentoliserad). Användare rapporterar att denna pepparmyntsolja har hjälp dem mot IBS, när man är svullen och om man mår lite illa. Man får dessutom en fräsch smak i munnen vilket inte är helt fel det heller.


2. Pure Pepparmyntsolja EKO – Bästa ekologiska pepparmyntsolja

Om du letar efter en 100% ekologisk eterisk olja med pepparmynta på flaska här i Sverige, är detta den perfekta för dig. Healthwells produkt är ekologiskt certifierad och framställs mycket varsamt genom ångdestillering av bladen från Mentha piperita. Detta görs för att ge en olja av allra högsta kvalitet och koncentration. Den är inte heller utspädd och är därmed helt ”Pure” – precis som namnet säger.

Det är också utan tillsatser och produceras utan GMO. Den är således idealisk för aromaterapi, vilket gör denna till en pepparmyntsolja av terapeutisk kvalitet. Den levereras i mörkt gult glas för att skydda den mot UV-ljus. Pepparmyntsoljan är dessutom otroligt doftrik vilket gör att en droppe är tillräckligt för varje användning om du vill ha en god doft i rummet.

Denna produkt är inte avsedd för att äta, så var försiktig i närheten av barn och djur. Den är högkoncentrerad så du får verkligen mycket pepparmyntsolja för pengarna. Oljan finns dessutom att köpa i två storlekar vilket gör att du kan spara pengar om du är en flitig användare.


3. Maxmedix Pepparmyntsolja Softgels – Bästa Kapslarna

Om du letar efter pepparmyntsolja i kapselform så är detta ditt bästa val. Detta är ett diskret och enkelt kosttillskott som främst är lämpat för att hjälpa dig att hantera dålig lukt i andedräkten.

Varje tablett innehåller 200 mg pepparmyntsolja vilket ger dig tillräckligt för att bli av med dålig andedräkt. Eftersom de är i kapselform är de också ett snabbt och diskret tillskott som enkelt kan läggas till i din dagliga rutin.

Som ingredienser finns främst pepparmyntsolja, men även solrosfröolja, gelatin, glycerin och vatten. Solrosoljan har lugnande och fuktgivande egenskaper för huden och innehåller mycket vitamin E. Därtill innehåller gelatin rikligt med aminosyran glycin, vilket är en viktig byggsten i proteiner.

Dessa kapslar med pepparmyntsolja har alltså flera fördelar. De är diskreta, lätta att ta med sig, förbättrar din andedräkt och hud, men är också väldigt prisvärda då du får hela 180 tabletter för drygt 200 kr.


4. H’ana Pepparmyntsolja – Internationell bästsäljare

En pepparmyntsolja som är mycket populär i hela världen är denna från H’ana. Denna olja ger dig en fräsch doft av pepparmynta vilket gör att du känner dig som ny på nolltid.

H’anas pepparmyntsolja kan användas till många olika saker. Den kan rensa upp dina slemhinnor så att du kan andas enklare vid exempelvis förkylning. Du kan också använda den i en luftrenare, på sängkläder, kuddar eller som badrumsspray. Många använder den också som schampo för att öka hårvolymen och få ett lite mer fylligare hår.

Många kunder rapporterar positiva omdömen om denna olja. De säger att det är bra pris, god kvalitet och att kollegorna på jobbet verkligen uppskattar den fräscha doften.


Saker att tänka på vid köp av pepparmyntsolja

Eteriska oljor kan vara mycket användbara hemma, men du måste veta hur du väljer en kvalitetsprodukt som uppfyller dina personliga behov. Detta är det bästa sättet att veta att du får ut det mesta av sina egenskaper. I följande avsnitt har vi fördjupat oss i shoppingkriterierna som hjälper dig att vägleda dig mot den bästa pepparmyntsoljan.

Rekommenderad användning

Innan du köper någon pepparmyntsolja är det viktigt att du informerar dig själv om de användningsområden den är skräddarsydd för. Vissa produkter är endast avsedda för kosmetiska eller aromatiska applikationer, i så fall bör du aldrig äta dem. Du kan inte använda dem som smakämne eller arom i mat eller dryck eller till exempel för att behandla matsmältningsproblem.

Innan du ens överväger att köpa en pepparmyntsolja för dessa ändamål måste du absolut kontrollera att etiketten uttryckligen anger att den är lämplig som livsmedel. Annars skulle du utsätta dig själv för potentiellt allvarlig förgiftning. Även om oljan i sig har ett brett användningsområde, är ingredienserna som tillsätts i varje produkt kanske inte ätbara.

Sammansättning

Ett sätt att veta exakt vad du köper är att ta reda på vilka komponenter som utgör produkten. I det avseendet, tveka inte att undersöka alla ingredienser som du inte känner till. På det sättet kommer du att veta om de är fördelaktiga för dig eller om du bör undvika dem. Låt oss nu titta på de olika komponenterna i pepparmynta.

Här är en lista över ämnena som finns i den: mentol, menton, mentylacetat, isomenton, menthofuran, limonen, isopulegol och karvon. Observera att den exakta andelen av varje komponent kan variera från en olja till en annan, beroende på villkoren för odling, skörd och efterföljande destillation av växten.

Format

Pepparmyntsolja marknadsförs oftast i flytande form i en mörk glasflaska, eftersom ljus påverkar produkten. Men du kan också hitta den i kapselformat, som är luktfritt och smaklöst. Detta är särskilt intressant om du inte är riktigt förtjust i myntans karakteristiska smak och lukt. Du kan jämföra fördelar och nackdelar med båda formaten i tabellen nedan:

FormatFördelarNackdelar
FlaskaLämplig för lokal användning, förångning och inandning.

Du kan också använda den för att desinficera ditt hem och som en luftrenare.

Produkter som är lämpliga för livsmedel kan läggas till för extra smak eller som parfym och mat.
Det måste spädas ut i olja, vatten eller en annan produkt.

Alla är inte ätbara.
KapslarAvsedd för oral användning.

Lämplig för personer som inte gillar lukten eller smaken av mynta.

Mer bekvämt och praktiskt att ta.
Ej lämplig för extern eller direkt applicering.

Även om de är avsedda för oral användning, kan du inte lägga till det i drycker eller mat.

Kvalitet

Pepparmyntsolja kan komma i olika kvaliteter. Ju renare oljan eller ju mindre raffinerad den är, desto bättre blir dess egenskaper. Denna kvalitet bestäms av hur växten odlas och skördas, liksom dess efterföljande destillation. Vi kan gruppera pepparmyntsoljor i tre huvudkategorier: industriell, 100% ren och naturlig kemotyp och ekologiskt certifierad.

 • Industriell. Denna olja kommer från botaniskt odefinierade växter som odlas industriellt och skördas med ett ögonblick. Dess destillation är i allmänhet ofullständig, så den måste korrigeras kemiskt och rekonstrueras.
 • 100% och 100% naturlig kemotyp. Den kommer från botaniskt definierade växter, odlade eller samlade i naturen vid rätt tidpunkt. De biokemiska komponenterna i oljan är kända och är lämpliga för den efterfrågade kvaliteten.
 • Ekologiskt certifierad. Denna pepparmyntsolja produceras från ekologiska odlingsväxter som är certifierade av ett auktoriserat organ. För att få detta certifikat kan jordbrukare inte använda genetiskt modifierade växter eller kemikalier, till exempel gödningsmedel, bekämpningsmedel, antibiotika eller tillsatser.

Du kanske också gillar: Nattljusolja

Vad pepparmyntsolja är bra för

Nu när du har upptäckt att det finns ganska många attraktiva alternativ för pepparmyntsolja som du kan välja mellan, låt oss prata om de obestridliga fördelarna med att införliva pepparmyntsolja i ditt dagliga liv. Som diskuterats tidigare kan pepparmyntsolja komma i flera former, så innan du köper en, se till att du kan använda den till vad du vill att den ska användas till. Du kan inte använda några pepparmyntsoljor internt, så se till att du dubbelkollar det innan du köper något. 

Med tanke på fördelarna går det inte att förneka att pepparmyntsolja är den bästa eteriska oljan du har. Från att lösa dina hudproblem genom massage till aromaterapi, erbjuder oljan mer än du tar ut.

Vi har redan diskuterat de bästa pepparmyntsoljorna för i år och framåt. Varför tar vi inte reda på vilka fördelar oljorna erbjuder?

Hud- och hårnäring

Pepparmyntsolja är rik på näringsämnen som är viktiga för näring av din hud och hår. Oljan sägs hjälpa individer att öka sin hårväxt, fixa problem med håravfall, gör håret och huden mjukare och mycket mer.

Eftersom pepparmyntsoljan är lätt i konsistensen tränger den djupt in i hudens nedre lager, vilket gör att den kan leverera snabbare resultat än vissa andra eteriska oljor på marknaden.

Oljan är antimikrobiell och bekämpar bakterier runt hårsäcken, vilket främjar hårväxt. Det hjälper också ditt hår att hålla sig återfuktat, mjukt och glänsande.

Lindra muskel- och ledvärk

Pepparmyntsolja är ett av de bästa och effektiva naturliga smärtstillande och muskelavslappnande medlet som finns. Denna olja har också utmärkta kylande och stimulerande egenskaper, vilket är betydande när bröstet gör lite ont. Pepparmyntsolja har också kramplösande egenskaper, vilket är perfekt när du tenderar att uppleva muskelspasmer regelbundet. I en klinisk prövning var pepparmyntsolja lika bra som acetaminofen när det gäller spänningshuvudvärk.

Lindrar stress

Pepparmyntsolja ger en söt, kryddig doft när den används på din doftspridare eller luftfuktare. Den varma, kryddiga, doften som det framkallar fräschar upp luften i rummet och utlöser dina ”må-bra-hormoner”. Detta lugnar dina känslor och ger dig en mer bekväm känsla.

Rensa slem

Pepparmyntsolja gör underverk för att rensa bihålorna när du har förkylning, influensa eller bihåleinflammation. Det tillåter också välbehövlig lättnad för din kropp, särskilt när en repig hals plågar dig. Pepparmyntsolja fungerar som slemlösande, vilket gör att du kan öppna luftvägarna för att rensa slem ur kroppen. Det låter dig också minska trängseln, vilket vi alla vet är mycket obehagligt.

Lindra huvudvärk

Pepparmyntsolja anses lämplig för migränattacker och spänningshuvudvärk. Den innehåller metanol som hjälper till att slappna av dina muskler och lindra smärta.

Dålig lukt

De flesta pepparmyntsoljor är kända för sin aromaterapi. Intag av en liten utspädd mängd eller inkludera den i din tandkräm kan hjälpa till att bekämpa kropps- och munlukt.

Förbättra IBS-symptom

Symtom relaterade till IBS kan göra dig eländig. Ibland är det svårt att ens lämna huset när du lider av IBS. När pepparmyntsolja tas internt i kapselform kan det minska spasmer i tjocktarmen, slappna av i tarmens muskler och minska uppblåsthet och gasighet.

Enligt olika studier är pepparmyntsolja ett bra botemedel mot IBS. Detta är sant med tanke på närvaron av L-mentol i oljan. Beståndsdelen hjälper till att blockera kalciumkanaler i kroppen och ger kramplösande effekter på dina mag- och tarmmuskler.

Pepparmyntsolja innehåller också antioxidanter, antimikrobiella, immunmodulerande, antiinflammatoriska, aromatiska och estetiska egenskaper, vilka anses relevanta för att lindra IBS.

Hur man använder pepparmyntsolja

De många fördelarna och den uppfriskande doften av pepparmyntsolja har gjort den populär inom medicin, men också inom livsmedels- och kosmetikindustrin. Du måste dock veta att dess renhet är så hög att du inte kan använda den direkt. Här är en lista över hur du kan få ut det mesta av denna eteriska olja:

 1. Lägg några droppar i din luftrenare för att rena, uppdatera eller parfymera ditt hem.
 2. Späd det i tvättvatten för att desinficera golv och ytor, eller använd det som ett insektsmedel. Pepparmyntsolja går exempelvis bra att använda mot möss och mot spindlar.
 3. Andas in direkt från flaskan för att rensa ut en överbelastad näsa.
 4. Späd den alltid lokalt i en annan grönsak för att förhindra hudirritation (för muskelmassage eller tempelmassage).
 5. Lägg till några droppar i ditt schampo eller balsam för att stärka ditt hår eller för att förhindra löss.
 6. Smaka av mat och dryck med den, men se till att oljan du köper är ätbar först.

Saker att undvika med pepparmyntsolja

Precis som alla andra naturliga ämnen betyder det faktum att det erbjuder otroliga hälsofördelar inte att det inte kommer med kontraindikationer. Det finns fall där du bör avstå från att använda pepparmyntsolja, eller göra det mycket försiktigt. Nedan hittar du en lista över försiktighetsåtgärder samt kontraindikationerna för denna produkt:

 • Konsumera inte eller applicera doser som är högre än de som anges av tillverkaren. Överdosering kan orsaka förgiftning.
 • Undvik pepparmyntsolja under graviditet och amning. Hursomhelst, rådfråga din läkare i förväg.
 • Använd inte direkt på huden eller hårbotten utan att spädas först i en annan vegetabilisk olja, vatten, grädde eller schampo. Du skulle utsätta dig själv för obehagliga irritationer.
 • Använd inte i ditt bad om inte etiketten specifikt anger att du kan.
 • Undvik kontakt med ögonen eller deras kontur.
 • Applicera inte på ansikte eller bröst på spädbarn eller små barn, eftersom mentol kan orsaka andningsproblem.
 • Undvik användning om du är allergisk eller överkänslig mot mentol.
 • Ät inte icke-ätbar pepparmyntsolja.
 • Lämna inte behållaren öppen under en längre tid, eftersom de eteriska oljorna avdunstar vid kontakt med luft.
 • Förvara på en sval, torr och mörk plats.

Vanliga frågor om pepparmyntsolja

Vad är eteriska oljor?

Lukten av träd och aromatiska växter är deras extrakt. Det innehåller både de aromatiska molekylerna som ger växten dess doft och andra molekyler med olika egenskaper. De senare är ansvariga för att skydda denna extrakt mot angrepp av svampar, bakterier eller skadedjur. De är också ansvariga för att läka skador på stjälken eller bladen.

Extraktet, tillsammans med alla dess egenskaper, extraheras när olja destilleras från den aromatiska växten. Koncentrationen och renheten hos en eterisk olja beror främst på extraktionsmetoden som används vid tillverkningen. Ångdestillation är en av de extraktionsmetoder som mest bibehåller fördelarna, och pepparmyntsolja extraheras från varje del av den färska växten före blomningen.

Visste du att denna eteriska olja kommer att göra dig en värld av gott om du studerar för en viktig tentamen? Dess doft stimulerar minnet samtidigt som det förbättrar uppmärksamhet och fokus.

Vilken mynta utvinns pepparmyntsolja från?

Det finns över 600 sorter av mynta i världen, och du kanske är bekant med spjutmynta, squawmynta och pepparmynta. När vi talar om eterisk pepparmyntsolja, så är växten från vilken den utvinns från är Mentha pipe L. Detta är den vanligaste och populära sorten; du kan hitta den i berömda cocktails och Maghrebi myntete, till exempel.

Pepparmintväxten är en hybrid som härrör från korsningen mellan grönmynta (Mentha spicata) och vattenmynta (Mentha aquatica). Sedan antiken har denna myntaart använts för att behandla matsmältningsproblem och som ett antiseptiskt medel. Dess huvudingrediens är mentol.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos pepparmyntsolja?

Genom historien har denna eteriska olja använts medicinskt i olika kulturer för sina terapeutiska egenskaper. Det kan fungera som smärtstillande, bedövningsmedel, antiinflammatorisk, stimulerande, regenererande, antiseptisk, sammandragande, svampdödande, antibakteriell, karminativ, avsvällande och slemlösande.

Pepparmyntsolja hjälper till att lindra magproblem och illamående, liksom symtomen på vissa sjukdomar i andningsorganen. Förutom att stimulera hårväxt och förebygga löss, kan det lindra ömma muskler, huvudvärk och hudförhållanden (fet hud, akne, nariga läppar). Denna eteriska olja används också för stressavlastning och specifika problem med nervsystemet.

Slutsats

Pepparmyntsolja är en otroligt populär eterisk olja. Innan den blommar destilleras hela växten med ånga för att få en högre koncentration av essens än andra oljor. Det erbjuder många fördelar för vår övergripande hälsa. Dess doft kan hjälpa dig att slappna av, medan dess antiseptiska egenskaper är särskilt praktiska för att desinficera och rengöra ditt hem alternativt hjälpa dig vid förkylning.

Som du upptäckte i hela vår artikel kan den komma i olika format och presentationer enligt de avsedda applikationerna. Dess kvalitet kan också variera beroende på hur dess råmaterial – pepparmynta – har erhållits. Även om det kan ha kontraindikationer som du bör vara försiktig med, är denna produkt otroligt mångsidig. Vad väntar du på för att få ut det mesta av det?

Tyckte du att vår shoppingguide om pepparmyntsolja var till hjälp och informativ? Vi hoppas att den har övertygat dig om att fördjupa dig i dess egenskaper. Låt oss veta vad du tyckte i kommentarfältet nedan, och glöm inte att dela den här artikeln på dina sociala medier. På så sätt kan dina vänner och familj också njuta av denna vackra produkt!

Lämna en kommentar

traningsbloggar.info DMCA.com Protection Status Reggad på Commo.se