Bästa Rosmarinolja för Håret 2023 >> Bäst i Test <<

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Ett vackert och välmående hår är något de flesta av oss strävar efter. Och när det kommer till att vårda och stärka håret naturligt finns det få oljor som kan mäta sig med rosmarinolja. Rosmarin har länge hyllats för sina hälsosamma egenskaper och dess förmåga att främja hårväxt, stärka hårsäckarna och ge glans till tråkigt och livlöst hår.

Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att hitta den bästa rosmarinoljan för dina behov. Vi har därför genomfört omfattande tester och utvärderat olika produkter för att presentera dig med vårt val av den bästa rosmarinoljan för håret 2023. Läs vidare för att upptäcka vilka rosmarinoljor som är bäst och vad som gör de så enastående.

Snabbval: Bästa rosmarinolja 2023

BILDROSMARINOLJADETALJER
Healthwell PURE Rosmarinolja EKO - Bäst i Test
 • Typ: Eterisk olja
 • Prisnivå: Mellan
Mielle Rosemary Mint Rosmarinolja - Bästa blandningen
 • Typ: Eterisk olja
 • Prisnivå: Låg
Naissance Ekologisk Rosmarinolja - Bästa billiga
 • Typ: Eterisk olja
 • Prisnivå: Låg
Better You Rosmarinolja EKO - Bästa premiumval
 • Typ: Eterisk olja
 • Prisnivå: Hög
SACHAJUAN Scalpo Schampoo - Bästa schampot med rosmarinolja
 • Typ: Schampo
 • Prisnivå: Hög

De 5 bästa rosmarinoljorna 2023

1. Healthwell PURE Rosmarinolja EKO – Bäst i Test!

Healthwell PURE Rosmarinolja EKO - Bäst i Test

Vad vi gillar

 • Ekologiskt innehåll
 • Mångsidig användning
 • Stimulerar hårbotten
 • Naturlig och skonsam produkt

Vad vi inte gillar

 • Inget

Jag har haft förmånen att prova Healthwell PURE Rosmarinolja EKO under en tid, och jag är imponerad av dess mångsidighet och förmåga att förbättra både mitt hår och min hud. Denna ekologiska rosmarinolja har verkligen visat sig vara en oumbärlig del av min dagliga skönhetsrutin.

Med en stark, fräsch doft som för tankarna till örter och ved, ger denna olja en omedelbar känsla av uppfriskning och vitalitet. Jag har framförallt använt den i min ansiktsvård och har märkt en tydlig förbättring av min hudkvalitet. Särskilt för de med torr, blek eller åldrande hud är denna eteriska rosmarinolja en fantastisk lösning. Den återfuktar och stimulerar huden, vilket ger den en ny lyster och spänst.

Förutom att vara ett utmärkt tillskott i min ansiktsrutin har jag även haft framgång med att använda rosmarinoljan i mitt hår. Den stimulerar hårbotten och minskar risken för torrhet och irritation, vilket i sin tur minskar problemet med mjäll. Jag har också märkt att mitt hår har fått mer volym och glans sedan jag började använda denna olja regelbundet.

För att använda oljan på ett säkert sätt, rekommenderas det att den blandas med en neutral olja som jojobaolja eller arganolja, eller att den tillsätts i en vanlig hudkräm. Det är viktigt att komma ihåg att eteriska oljor är koncentrerade och bör inte användas direkt på huden utan att de först blandas ut.

Det finns också möjlighet att använda denna olja i aromalampor eller som en del av en massageolja. Doften av rosmarin är uppiggande och stimulerande, vilket gör den perfekt för en energigivande massage när extra fokus behövs. Dessutom kan oljan blandas med andra eteriska oljor som citronolja, lavendelolja eller cederolja för att skapa en anpassad doftupplevelse.

Det är värt att notera att PURE Rosmarinolja EKO från Healthwell är tillverkad genom ångdestillering av blad och blommor, vilket garanterar att alla viktiga ämnen bevaras i oljan. Dess ekologiska ursprung och högkvalitativa produktion gör den till ett pålitligt val för alla som söker en naturlig och effektiv lösning för hårvård och hudvård.

Sammanfattningsvis är Healthwell PURE Rosmarinolja EKO en imponerande produkt som verkligen har förbättrat mitt hår och min hud. Dess uppfriskande doft och mångsidiga användningsområden gör den till ett utmärkt val för alla som vill vårda och stärka sig naturligt. Med denna olja i mitt skönhetsarsenal känner jag mig säker på att jag ger mitt hår och min hud det bästa tänkbara.


2. Mielle Rosemary Mint Rosmarinolja – Bästa blandningen

Mielle Rosemary Mint Rosmarinolja - Bästa blandningen

Vad vi gillar

 • Mycket billig
 • Många nöjda kunder
 • Uppfriskande doft
 • Främjar hårväxt
 • Näringsrik formula

Vad vi inte gillar

 • Något tjock konsistens

Du kan inte gå på TikTok utan att se en skönhetsfantast som tjatar om denna stärkande rosmarinolja från Mielle. Det här billigare alternativet består inte av 100% rosmarinolja, utan består av en blandning av mer än 20 naturliga oljor och ingredienser, såsom rosmarinolja, mynta och biotin, som alla arbetar tillsammans för att stärka hårstrån, lugna en torr hårbotten och intensivt återfukta håret.

Jag måste säga att jag är imponerad av dess effektivitet och doft vid testningen. Denna olja från Mielle Organics har blivit en viktig del av min hårvårdsrutin och har hjälpt mig att ta itu med mina hårförhållanden på ett positivt sätt.

Det första som fångade mitt intresse med denna olja var dess uppfriskande doft av mynta och rosmarin. Doften är fräsch och energigivande, vilket gör varje användning till en trevlig upplevelse. När det gäller dess förmåga att främja hårväxt och stärka hårbotten har jag sett positiva resultat. Jag märker att mitt hår har blivit starkare och friskare sedan jag började använda denna olja regelbundet.

En av de stora fördelarna med Mielle rosmarinolja är dess näringsrika formula. Den är berikad med mer än 20 naturliga oljor och ingredienser, vilket ger mitt hår den näring det behöver för att växa och frodas. Dessutom innehåller den biotin, vilket har visat sig främja hårväxt och förbättra hårets allmänna hälsa.

En annan fördel med denna olja är dess mångsidighet. Den kan användas på olika sätt, inklusive i skyddande frisyrer som flätor och väv. Jag har också haft glädje av att använda den som en varm oljebehandling, där den hjälper till att återuppliva och nära min hårbotten. Dess lätta konsistens gör att den enkelt kan appliceras och absorberas i håret utan att lämna någon oljig eller tung känsla.

Med det sagt är Mielle rosmarinolja ett mycket prisvärt val där du får en 60 ml flaska till priset av en pizza. Du bör använda denna olja dagligen för bästa resultat.


3. Naissance Ekologisk Rosmarinolja – Bästa billiga

Naissance Ekologisk Rosmarinolja - Bästa billiga

Vad vi gillar

 • Maximalt med rosmarinolja för pengarna
 • Ekologisk
 • Stimulerande och uppfriskande doft

Vad vi inte gillar

 • Vissa kan tycka att doften är för stark

Siktar du på maximal prisvärdhet, men fortfarande vill ha en eterisk olja och blanda ut, så är det här definitivt ditt bästa val. Flaskan på 50 ml ger maximalt med rosmarinolja för pengarna när man jämför med andra rosmarinoljor på marknaden.

Det är tydligt att denna rosmarinolja är tillverkad med omsorg och uppfyller höga kvalitetsstandarder. Oljan är ånga destillerad och outspädd, vilket innebär att den behåller alla sina naturliga egenskaper och fördelar. Dess certifierade ekologiska och etiska ursprung ger mig också förtroende för att jag använder en produkt som är både hälsosam för mig och producerad på ett hållbart sätt.

Doften av Naissance Ekologisk Rosmarin eterisk olja är uppfriskande och stimulerande. Jag uppskattar dess koncentration och den intensiva rosmarinnoten som ger en vaken och alert känsla. Enligt produktbeskrivningen sägs denna olja främja koncentration och ge en känsla av upplyftande. Jag kan bekräfta att den har hjälpt mig att fokusera och öka min produktivitet under mina aromaterapisessioner.

En annan fördel med denna olja är dess påstådda förmåga att främja hårväxt och stimulera hårbotten. Jag har märkt att min hårbotten känns mer balanserad och frisk efter att ha använt oljan regelbundet. Dessutom har jag märkt att mitt hår har fått en friskare och mer glansig look sedan jag började använda den.

En nackdel som vissa kunder har nämnt är oljans starka och ibland bittera doft. Detta kan vara en personlig preferens, och vissa människor kan tycka att doften är för intensiv. Det är viktigt att notera att den eteriska oljan är mycket koncentrerad, så bara några droppar är tillräckligt för att uppnå önskad effekt.

Sammanfattningsvis har Naissance Ekologisk Rosmarin eterisk olja varit en positiv tillskott till min aromaterapi- och skönhetsrutin. Dess stimulerande doft och påstådda fördelar för fokus och hårväxt har varit märkbara och givit mig en positiv upplevelse. Jag rekommenderar denna olja till de som söker en ren och naturlig olja för aromaterapi och hårvårdsändamål.


4. Better You Rosmarinolja EKO – Bästa premiumval

Better You Rosmarinolja EKO - Bästa premiumval

Vad vi gillar

 • Högkvalitativt märke
 • För hud, hår och doft
 • Från Spanien

Vad vi inte gillar

 • Något dyr

Den ekologiska rosmarinoljan från Better You tar platsen som bästa premiumval med tanke på dess högre pris och högkvalitativa innehåll i jämförelse med många andra rosmarinoljor på marknaden.

Det första jag märkte när jag öppnade flaskan var den starka, fräscha och genomträngande doften. Oljan har en trä- och örtaktig arom som verkligen ger en känsla av naturlig fräschhet. Jag uppskattar att doften inte är överväldigande utan snarare slät och behaglig för mina sinnen.

En av de positiva aspekterna med denna rosmarinolja är dess förmåga att återfukta och stimulera huden. För personer med torr, blek, trött eller åldrande hud kan denna olja vara till fördel. Jag har märkt att den hjälper till att ge huden ny lyster och spänst, vilket är fantastiskt. Dessutom kan den vara till nytta för personer som lider av akne eller oren hud. Genom att blanda rosmarinolja med tea tree-olja kan man uppnå en rengörande effekt som kan hjälpa till att rena huden.

Jag har också använt rosmarinoljan i hårvårdsrutinen och märkt dess fördelar för hårbotten. Den stimulerar hårbotten och minskar risken för torrhet och irritation som kan leda till mjäll. Det är trevligt att kunna använda en och samma olja för både hud- och hårvård.

När det kommer till aromaterapi har jag använt oljan i aromalampor för att sprida den uppfriskande doften i rummet. Doften av rosmarin sägs bidra till ökad koncentration och förbättrade kognitiva förmågor. Jag har upplevt en ökad känsla av klarhet och fokus när jag har haft denna olja i min omgivning.

Rosmarinoljan från Better You är ett starkt val för den som vill ha det bästa av det bästa, och dess starka och genomträngande doft av trä och örter har gett mig en aromatisk njutning och skapat en avkopplande atmosfär i mitt hem, på min hud och inte minst i mitt hår. Oljan är dyrare än många andra, men smakar det så kostar det.


5. SACHAJUAN Scalpo Schampoo – Bästa schampot med rosmarinolja

SACHAJUAN Scalpo Schampoo - Bästa schampot med rosmarinolja

Vad vi gillar

 • Motverkar mjäll och klåda
 • Lugnar irriterad hårbotten
 • Bibehåller fuktighetsbalansen
 • Rengör håret effektivt

Vad vi inte gillar

 • Några användare har blivit torra i hårbotten av schampot

Jag har också testat detta speciella schampo med rosmarinolja och jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Schampot går att köpa på LYKO och är speciellt framtaget för att motverka mjäll och klåda, och det levererar verkligen på den fronten.

Det första jag märkte var den uppfriskande doften av rosmarin. Det gav mig en känsla av att vara i en spa-miljö och bidrog till en avkopplande och fräschande upplevelse under duschningen. Schampot hade en trevlig konsistens och löddrade väl när jag masserade det in i mitt våta hår.

Efter att ha låtit schampot verka i 1-2 minuter och sköljt ur det ordentligt, kände jag genast en förbättring i min hårbotten. Tidigare hade jag haft problem med torrhet och klåda, men detta schampo lugnade omedelbart min irriterade hårbotten. Det kliade betydligt mindre och min hårbotten kändes återfuktad och balanserad.

En annan fördel med detta schampo var att det gjorde mitt hår rent och fräscht. Det avlägsnade effektivt orenheter och överflödigt fett utan att torka ut håret. Jag upplevde även att mitt hår fick mer volym och glans efter att ha använt schampot regelbundet.

Det finns dock en viktig punkt att notera. För vissa personer kan doften av rosmarin vara för stark eller överväldigande. Det är också värt att nämna att vissa användare rapporterade att schampot gjorde deras hårbotten ännu torrare och orsakade torrt hår. Detta kan vara en individuell reaktion och det kan vara bäst att göra en allergitest innan man använder produkten.

Jag är överlag mycket nöjd med detta schampo med rosmarinolja, och kan definitivt säga att det är det schampo med rosmarinolja som är bäst i test bland de jag testat. Det har hjälpt mig att bekämpa mjäll och klåda samtidigt som det ger mitt hår en ren och fräsch känsla. Jag skulle definitivt rekommendera det till personer som har liknande problem och vill ha en lugnande och balanserande effekt på sin hårbotten.


Rosmarinolja på ett bord

Vad är rosmarinolja?

Rosmarinolja är en eterisk olja som extraheras från rosmarinväxten, vetenskapligt känd som Rosmarinus officinalis. Rosmarin är en aromatisk perenn ört som är känd för sin användning inom matlagning, medicin och skönhet.

Rosmarinolja erhålls genom ångdestillation av bladen och blomställningarna från rosmarinväxten. Den har en karakteristisk doft som är frisk, uppfriskande och örtig.

Rosmarinolja används ofta inom aromaterapi på grund av sina antagna hälsofördelar. Den sägs kunna förbättra koncentrationen, lindra stress och ångest, samt ge en känsla av mental klarhet. Oljan kan också användas i massageoljor för att lindra muskelvärk och öka blodcirkulationen.

Inom skönhetsvården kan rosmarinolja användas i hårvårdsprodukter för att främja hårväxt, förbättra hårets kvalitet och lindra klåda i hårbotten. Den används också ibland i hudvårdsprodukter för sina antioxidativa egenskaper och förmåga att hjälpa till att rensa bort orenheter och balansera fet hud.

Fördelar med rosmarinolja

Applicerad på hårbotten har rosmarinolja visat sig hjälpa till att stimulera hårväxtstoppa håravfall och till och med öka storleken och antalet hårsäckar – bokstavligen förtjockar det håret.

Faktum är att i en studie som varade i sex månader som jämförde rosmarinolja och minoxidil såg båda grupperna ökad håråterväxt. Men rosmarin visade sig minska håravfallet ännu mer än medicinen för håravfall – utan några av minoxidils biverkningar.

Det finns några huvudmekanismer genom vilka rosmarinolja hjälper till att växa längre, tjockare hår: genom att stimulera hårbottens blodflöde, minska inflammation, nedreglera håravfallshormoner, kontrollera jäst och skydda håret och hårbottens lipider från oxidativ skada.

Låt oss dyka lite djupare in i dess fördelar.

1. Stimulerar hårsäckscirkulationen

Rosmarinolja stimulerar kraftigt hårbottens cirkulation, vilket är avgörande för framgångsrik hårväxt. Blodflödet levererar näringsämnen till hårsäckarna, och välnärda hårsäckar växer längre, tjockare hår.

Inte bara det, utan effektiv cirkulation uppmuntrar också nya hårsäckar att växa och ökar också deras storlek. Så om du har tunt eller fint hår, kan du öka tjockleken genom att använda rosmarinolja i hårbotten.

2. Antiinflammatorisk och antioxidant aktivitet

Rosmarinolja innehåller en mängd olika antioxidanter, såsom karnosinsyrarosmarinsyraursolsyrakoffeinsyraoleanolsyramikromersyra och betulinsyra – som alla har potenta antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att upprätthålla en hälsosam skalp.

Detta är också mycket viktigt för tillväxten, eftersom hårbottens hälsa är direkt kopplad till frisk hårväxt.

Precis som låga antioxidantnivåer är förknippade med hudens åldrande, är det välkänt att låga antioxidantnivåer i hårbotten är förknippade med håravfall och håravfall. Faktum är att applicering av antioxidanter i hårbotten har visat sig hjälpa till att stoppa håravfall.

Förutom att hjälpa till att växa, hjälper rosmarins potenta antioxidanter också till att förhindra lipidperoxidation i håret och hårbotten. Med andra ord hjälper de till att stoppa ditt talg från att härskna (ja, detta kan hända).

Härskna oljor skapar fria radikaler och oxidativ stress, vilket stressar och åldrar våra hårsäckar. Så att förhindra detta är nyckeln för att hålla håret friskt och växande.

Rosmarinolja i glasburk

3. Nedreglerar håravfallshormoner

Rosmarin är ett naturligt växtbaserat alternativ till DHT-blockerare – det innehåller föreningar som blockerar omvandlingen av DHT, en androgen som är förknippad med håravfall vid höga nivåer.

Specifikt, karnosinsyra, rosmarinsyra och ursolsyra i rosmarin hämmar alla 5a-reduktas, enzymet som omvandlar testosteron till håravfall orsakande DHT.

Så att använda en rosmarinhårolja kan hjälpa till att balansera hormonnivåerna till förmån för hårväxt, vilket hjälper det att växa långt och starkt.

4. Minskar håravfall orsakat av jäst, bakterier och mjäll

Om det inte är kontrollerat kan jäst och bakterier i hårbotten motverka dina bästa hårväxtinsatser.

Men rosmarins kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper hjälper till att hålla hårbotten i schack och bibehåller de optimala förutsättningarna för att växa långt, friskt hår.

I synnerhet hjälper rosmarin att hämma Malasezzia, en art av hårbottenjäst som kan orsaka mjäll och håravfall när den får växa utom kontroll.

Det hjälper också till att kontrollera akne-orsakande bakterier, hålla borta irriterande finnar i hårbotten och den tillhörande inflammationen borta.

5. Vårdar och stärker håret

Rosmarinolja har närande och vårdande egenskaper som främjar mjukt, silkeslent hår.

Förutom antioxidanter och flavonoider innehåller rosmarinblad även fosfolipider, glykolipider och fettsyror som oljesyra och palmitinsyra.

Dessa oljiga ämnen hjälper till att ge näring åt håret, förhindrar brott och håller hårstrån starka. Eftersom en annan aspekt av att växa längre, tjockare hår är att hålla håret du redan har i gott skick!

Göra egen rosmarinolja

Göra egen rosmarinolja till håret

Att göra egen rosmarinolja till håret är relativt enkelt. Här är en grundläggande metod:

Ingredienser:

 • Färsk rosmarin
 • Bärnstenolja eller en annan basolja (t.ex. mandelolja, olivolja eller kokosolja)
 • En glasburk

Instruktioner:

 1. Tvätta och torka rosmarinkvistarna noggrant för att avlägsna eventuell smuts eller fukt.
 2. Hacka rosmarinkvistarna i mindre bitar för att öppna upp dess aromatiska egenskaper.
 3. Fyll en ren glasburk till 1/3 med rosmarinen.
 4. Häll basoljan över rosmarinen tills den täcker glasburken helt. Se till att oljan är av hög kvalitet och passar för hårbotten och håret.
 5. Sätt på locket på burken och skaka den väl för att blanda oljan och rosmarinen.
 6. Placera burken på en solig plats och låt den stå i två till tre veckor för att oljan ska dra åt sig de aktiva ämnena från rosmarinen.
 7. Skaka burken regelbundet för att blanda innehållet.
 8. Efter två till tre veckor kan du sila oljan genom en finmaskig sil eller en ren tygduk för att avlägsna rosmarinresterna och få fram den rena oljan.
 9. Häll den rena rosmarinoljan i en mörk glasflaska eller en behållare som kan förvaras på en sval och mörk plats.
 10. Använd rosmarinoljan genom att applicera några droppar i hårbotten och massera försiktigt in den. Låt oljan sitta i håret i minst 30 minuter eller över natten innan du tvättar ur den med schampo.

Det är viktigt att notera att egenrostat rosmarinolja kan vara mindre koncentrerad än kommersiellt framställd rosmarinolja. Om du upplever någon form av irritation eller obehag efter att ha använt egenrostat rosmarinolja, bör du sluta använda den och rådgöra med en professionell frisör eller hudvårdsspecialist.

Vanliga frågor om rosmarinolja

Hjälper rosmarinolja hårväxt?

Kliniska studier för att stödja effekten av rosmarinolja för hårväxt och andra hårbottentillstånd pågår fortfarande, men det finns många anekdotiska bevis som visar att det kan förbättra håravfall.

Det finns några bevis på att rosmarin kan blockera DHT, ett manligt hormon som vanligtvis är ansvarigt för håravfall. En särskild studie visar också att oljan kan vara lika effektiv som minoxidil med lägre styrka (Rogaine).

Hur använder man rosmarinolja för håret?

För bästa resultat ska du applicera rosmarinolja två gånger dagligen, en gång på morgonen och en gång på natten. 

Det är bäst att använda rosmarinolja blandad med en bärarolja som argan-, jojoba- eller kokosolja eftersom ren rosmarinolja kan irritera hårbotten, särskilt för de med känslig hud. 

Du kan också lägga till rosmarinolja till ditt schampo eller andra hårvårdsprodukter som används efter duschen.

Är det okej att lämna rosmarinolja i håret?

Rosmarinolja kan appliceras över natten. Detta gör att de fulla fördelarna med rosmarinoljan kan absorberas av hårbotten. Men om du märker att det irriterar din hårbotten att lämna det över natten, försök att låta det sitta kvar under en kortare tid.

Hur länge efter att ha använt rosmarinolja kan du förvänta dig att se resultat?

Du kan förvänta dig att se några positiva resultat från rosmarinolja runt sex månader av regelbunden användning. 
Kom dock ihåg att resultaten varierar för varje individ, och rosmarinolja måste användas dagligen och konsekvent för optimala resultat.

Finns det några biverkningar av att använda rosmarinolja?

Medan rosmarinolja är fördelaktigt för alla hårtyper, kan en potentiell bieffekt av att använda den lokalt i hårbotten vara irritation. Tecken på irritation inkluderar rodnad, klåda och sveda. Sluta därför att applicera rosmarinoljan och låt huden läka om irritation uppstår. Använd endast om du inte har en allergi eller känner irritation mot ingrediensen och använd inte om du redan har en fet eller fet hårbotten.

Foto av författare

Skrivet av: Victor Mårtensson

Victor är vår främsta produkttestare och redaktör. Han har mer än 10 års erfarenhet inom träning och har tränat inom olika sporter på hög nivå. Med sin erfarenhet och kompetens har han en djupgående kunskap inom framförallt inom kropp, hälsa och kost.
traningsbloggar.info Reggad på Commo.se